Kış Mevsiminde Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kışın Araba Kullanmak

Dikkatli bir şekilde araba kullanmak, trafik kurallarına uymak ve elbette ki aracınızın bakımını düzenli olarak yaptırmak trafik kazalarından korunmanın başlıca unsurları. Fakat bunun yanı sıra mevsimsel koşullara uygun bir şekilde sürüş yapmanın da önemine dikkat çekmek isteriz. Özellikle kış aylarında yaşanan buzlanma, kar yağışları gibi durumlar güvenliğinizi tehdit edebilir. Peki, kış şartlarında araba kullanırken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

Kış Bakımını Es Geçmeyin

Araç muayenesini aksatmadan yaptırmak, arabanızda var olduğundan haberdar olmadığınız sorunları öğrenmenizi sağlayabilir. Bu sayede gerekli olan onarım uygulamalarını yaptırıp trafiğe daha güvenli bir şekilde çıkabilirsiniz. Bu arada araç muayenesi hakkındaki önemli detaylara ve ipuçlarına ulaşmak için “Güvenliğinizi Es Geçmeyin: Araç Muayenesi Öncesinde Yapmanız Gerekenler” yazımızı okumanızı öneririz.

Rutin muayeneye ek olarak aracınıza düzenli bir şekilde bakım yaptırmanız da şart! Kışın araba bakımı, tehditlere karşı daha güvenli olmanızı sağlayacaktır. Kışlık bakım, arabanızın genel olarak kontrol edilmesi ve mevsim şartlarına uygun hale getirilmesidir. Aracınızın motorunu, aküsünü, frenlerini, farlarını, sileceklerini kontrol ettirmenin yanı sıra yağ değişimi, antifriz kontrolü, klima bakımı da kış şartlarına hazır bir araç için kontrol ettirmeniz şeylerdir.

Kış Araç Bakımı

Lastiklerinizi Kış Lastikleri ile Değiştirmeyi Unutmayın

Kış aylarında daha kuvvetli bir şekilde yola tutunabilen ve yolu kavrayabilen kış lastikleri, güvenli sürüş için olmazsa olmazlar arasında yer alır. Yol tutuşunu artıran kış lastikleri sayesinde buzlu yollarda daha kısa sürede durabilirsiniz; yani kar lastiği, fren mesafesini kısaltır. Ayrıca karlı günlerde kış lastiğine ek olarak kar zinciri kullanmanız gerektiğini de hatırlatmadan geçmeyelim. Kar zincirleri sayesinde kar ve buzlanma gibi zorlu kış koşullarında daha kolay ve güvenli şekilde yol alabilirsiniz.

Bu arada 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında ticari araçların ve eşya-yolcu taşıyan hususi araçların kış lastiği takmasının yasal zorunluluk olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Dilerseniz “Kar zinciri nasıl takılır?” sorusunun yanıtını öğrenmek için videomuzu izleyebilirsiniz.

Zorlu Hava Koşullarının Aracınıza Yansımasına İzin Vermeyin

Kış aylarında güvenli sürüş ipuçlarından biri de yola çıkmadan önce var olan ya da olması beklenen kötü hava koşullarına karşı hazırlanmak! Mesela yağmur ya da araç içi ve araç dışı ısı farkı görüşünüzü olumsuz etkileyebilir. Fakat hiç endişelenmeyin; bu gibi sorunlara oto ürünleri sayesinde kolaylıkla çözüm bulabilirsiniz. Yağmur kaydırıcı, buğu önleyici, buz çözücü gibi sıvı oto ürünleri siz araç sahiplerinin, kış aylarında arabanızdan ayırmamanız gereken yardımcılardan!

Kışın Araba Kullanmanın İpuçları

Kışın Araba Kullanmak İçin Öneriler

Aracınızın bakımı, kış mevsiminin zorlu şartlarının etkilerini azaltmak için yapmanız gereken uygulamalar elbette önemli. Fakat bunların yanı sıra kış aylarında araç kullanma teknikleri konusunda da uygulamanız gerekenler var!

  • Araca binmeden önce ayakkabılarınızı temizlemek, fren ya da gaz pedalından ayağınızın kaymasının önüne geçebilir.
  • Diğer mevsimlerde olduğu gibi hız sınırını aşmamak kış aylarında da önemli. Fakat yollarda buzlanma gibi durumları göz önüne alırsak hız yapmak kış mevsiminde daha tehlikelidir. Bu nedenle hız yapmamalısınız.
  • Kış mevsiminde daha önemli olan konulardan bir diğeri ise takip mesafesi. Takip mesafesi, normal şartlarda yapılan hızın yarısının metre cinsinden ifadesidir. Örneğin 40 km/s hızla gidiliyorsa araç mesafesi 20 m’dir. Fakat yağmur, kar, buzlanma gibi durumlarda araç mesafesi, hızın metre cinsi olarak bırakılmalıdır. Yani bu örnekteki duruma göre önünüzdeki araçla aranızdaki takip mesafesi 40 m olmalıdır.
  • Kış lastiği kullansanız bile yağmur, kar gibi durumlar aracın yola tutunma seviyesini düşürür. Bu nedenle ani direksiyon hareketleri ve ani fren gibi direksiyon hakimiyetini yitirmenize neden olabilecek hareketler, kış aylarında uzak durmanız gereken uygulamalardan. Aracın patinaj çekmesini önlemek için ise ayağınızı gazdan yavaşça kaldırmalısınız.
  • Araç içi ısı, konforlu bir şekilde sürüş yapmanıza yardımcı olur. Bu nedenle aracınızın içinin ne çok sıcak ne de soğuk olmadığından emin olmalısınız.

Kışın araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladık. Kış günlerinde daha güvenli sürüş yapmanızı sağlayacak yardımcı ürünler olan oto kuaför malzemeleri ve kış lastikleri ise Koçtaş’ta! Kış lastiği fiyatlarını öğrenmek ve kış lastiği kampanyalarından faydalanmak için sizi web sitemize ya da en yakın Koçtaş mağazamıza bekliyoruz!