Ustalık Zamanı: Laminant Parke Nasıl Döşenir?

Laminant Parke Döşeme

Laminat parke olarak da bilinen laminant, aslında 1980’lerin başına doğru kullanılmaya başlanan yani masif modellere göre yeni bir tür. Buna rağmen hızla kabul görerek neredeyse tüm evlerin zeminlerinde kendine yer buldu. 

Çünkü laminant parke; çizilmeye karşı dayanıklı, kolay temizlenebilen ve bütçe dostu bir zemin kaplaması. Tüm bu özellikleri de laminant parkeyi en popüler zemin döşemesi haline getiriyor. Üstelik biraz maharet göstererek kendi kendine laminant parke döşemek de mümkün  

Evinizde yenilik yapma zamanınız geldiyse siz de laminat parke değişimi ile dekorasyonda büyük bir farklılık yaratabilirsiniz. Hem kendi emeğinizle evinizi yenilemenin keyfini yaşamak hem de tahmin bile edemeyeceğiniz bir yeniliğe kavuşmak için laminant döşemenin püf noktaları nelerdir birlikte keşfedelim. Eğer hangi zemin döşemesini kullanacağınızdan emin değilseniz de önce Zemin Döşemesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. 

Laminant parke döşemek için ihtiyacınız olan tüm ahşap yer döşeme malzemelerine Koçtaş’tan ulaşabileceğinizi de hatırlatalım ve kendi evinizin ustası olmanız için gerekenlere bakalım. 

Laminant Parke Nedir?

Laminant Parke Nedir

Laminant parke, talaş gibi ahşap artıklarının bazı kimyasallarla birleştirerek preslenmesi sonucu elde edilen bir zemin kaplama türü. Üç veya dört katmandan meydana gelen laminant parkenin en üst katmanı HDF’den (hafif kontratabla) oluşuyor ve bu katman parkeye sağlamlık veriyor. 

Bir alttaki katman ise parkenin ahşap ya da taş gibi görünmesini sağlayan bölüm. Görüntü katmanının altında yine sağlamlık veren bir kat daha bulunuyor. Son tabaka ise ses izolasyonu ve neme karşı koruma için eklenen bir bölüm. En altta yer alan bu tabaka tüm laminant parkelerde bulunmuyor. 

Laminant Parkeyle Lamine Parke Arasındaki Farklar Neler?

Laminant Lamine Parke Farkları

Laminant parke, isim benzerliği nedeniyle lamine parkeyle de karıştırılıyor. Peki, laminant ve lamine parke arasındaki fark nedir? Laminant parke, sentetik malzemelerin birleşiminden meydana geliyor. Lamine parke ise üç kat gerçek ahşabın birleştirilmesiyle elde ediliyor. Yani lamine parke de aslında masif parke gibi doğal bir zemin döşemesi. Bu yapısal farklılıkları nedeniyle kullanım özellikleri de değişiyor. Laminant parke çizilmeye karşı dayanılıyken lamine parke masif ahşap olduğu için çizilebiliyor.

Bu parke türleri, desenleriyle de birbirlerinden ayrılıyor. Lamine parke, ahşabın doğal dokusuna sahip olduğu için çok çeşitli desenlere sahip. Ancak laminant, baskı olduğu için desenleri tekrar edebiliyor. Ayrıca bu parke çeşitlerinin en önemli farklarından birisi de maliyetleri. Laminant parke bütçe dostu bir seçenekken uzun ömürlü oluşuyla bilinen lamine daha maliyetli bir zemin kaplaması olarak öne çıkıyor.

Laminant parke ile ilgili merak edilen soruları cevapladık. Şimdi, sıra ustalıkta!

Parke Döşemek İçin Gerekli Malzemeler Neler?

Parke Döşeme Malzemeleri

Elbette öncelikle laminat parke modelleri arasından evinizin dekorasyonuyla uyumlu ve ihtiyacınızı karşılayacak bir türe karar vermeniz gerekiyor. Eğer sık kullanılan bir mekana parke döşeyecekseniz aşınma sınıfının 31-32-33 olmasına dikkat edebilirsiniz. Ayrıca ihtiyacınıza göre ses ya da ısı yalıtımlı parke de tercih edebilirsiniz. Ev için parke kalınlığının ise 10 mm olması yeterli. Parke satın alırken satış danışmanından konuyla ilgili yardım isteyerek eviniz için en doğru seçimi yapabilirsiniz. 

Önemli kriterlerden birisi de laminat parke renkleri. Evinizi geniş ve aydınlık göstermek için açık renkli parkeler kullanabilirsiniz. Öte yandan sık kullanılan ve çabuk lekelenen yerlerde seçiminizi daha koyu renklerden yana yapabilirsiniz. Yani tercihinize en çok tercih edilen laminat parke renkleri değil, evinizin ihtiyaçları yön vermeli. Size uygun bir trend rengi bulmak için de Zemin Şıklığı: 2023 Yılı Parke Renkleri yazımızı okuyabilirsiniz.

Laminat parke döşemek için parke şiltesi, parke döşeme takozu, sökü demiri (manivela), el testeresi ya da dekupaj, matkap, kalem, cetvel, çivi ve çekiç gerekiyor. Parke döşerken ihtiyaç duyacağınız testere, çekiç gibi el aletleri Koçtaş’ta sizi bekliyor. Ekipman seçiminizi kolaylıkla yapabilmek için de Testere Çeşitleri Nelerdir? Hangi Testere Nerede Kullanılır? ve Hangi Elektrikli El Aleti Ne İşe Yarar? yazılarımıza göz atmayı unutmayın. 

Ustalık Zamanı: Laminant Parke Nasıl Döşenir?

Laminant Parke Döşeme İçin Hazırlık Aşamaları

Laminant Parke Döşeme Hazırlık

Hemen şunu söyleyelim: Laminat parke uygulama, seramik döşeme gibi harç kullanarak milimetre kaydırmadan yapılması gereken bir işlem değil. Aynı lego parçalarını birbirine takar gibi laminant parkenin bir taraftaki oyuğuna diğer tarafın uzantısını yerleştirmek yeterli. Muntazam şekilde laminant parke döşemenin püf noktası ise odayı ve parke levhalarını doğru ölçmekten geçiyor. Şu adımları izleyerek birbirine oturan, duvara doğru taşmayan levhalarla zemini kaplayabilirsiniz:

  • Önce levhayı odanın dikine mi, yoksa enine mi yerleştireceğinize karar verin. Parkeyi duvarın uzun kenarına paralel gelecek şekilde yerleştirerek mekanın daha büyük görünmesini sağlayabilirsiniz. Öte yandan parkeyi cama ya da kapıya yani ışık gelen bir yere karşı dik konumda monte ederseniz parke birleşim çizgilerinin daha az görünmesini sağlayarak pürüzsüz bir görünüm elde edebilirsiniz. Seçim sizin!
  • Zeminde parke döşeliyse parke döşeme yönüyle ilgili bir seçim yapmanıza gerek yok. Yeni parkelerin düzgün görünmesi için eski parkelerle aynı yöne uygulanması gerekiyor.
  • Parkenin zamanla esneyebileceğini hesaba katmanız önemli. Tüm ölçümlerinizi odanın dört bir tarafında 10 mm’lik boşluklar bırakarak yapın. Boşluk bırakmak için de parke takozları kullanın. Parke takozunu duvara bitiştirin ve parkeyi monte edin.
  • Şimdi de yan yana yani enine dizildiği zaman parkelerde fazlalık kalıp kalmadığını kontrol etme zamanı. Parkeleri bir sıra halinde yan yana geçirerek dizin. Eğer sondaki parke alanı çok küçükse buraya küçük bir parça kesmek yerine ilk yerleştirdiğiniz parkeyi küçültün. Böylece ilk ve son parke arasında belirgin bir boy farkı oluşmaz ve zemin simetrik görünür. Parkeyi kesmek için el testeresi ya da dekupaj kullanabilirsiniz. 
  • Parkenin dikine uzandığı duvara sığıp sığmadığını da kontrol edin. Eğer odanın bir tarafında çok küçük bir yer kalıyorsa sadece buraya parke kesmek yerine her iki taraftan da parkeleri kesin. Böylece yine eşit bir görünüm elde edebilirsiniz. 
  • Antreyi parke kaplayacaksanız küçük bir ölçüm daha yapmanız gerekiyor. Koridorda kapının kasası dışarıya taştığı için bu taşmayı da hesaba katarak kapı arasına yerleşecek parke uzunluğuna karar vermelisiniz. 
  • Eğer parke döşeyeceğiniz odada süpürgelik varsa sökü demiri yardımıyla bunları sökün. Süpürgelikleri değiştirmeyecekseniz mavinelayla söküm yaparken bu bölümleri kırmamaya özen gösterin.
  • Zeminde eski yer döşemeleri varsa üstlerinde çivi benzeri yükseltiler olup olmadığını kontrol edin. Yeni parkenin dalgalı durmaması için tüm yükselti ya da eğiklikleri düzeltin.
  • Kalorifer borularının nereden geçtiğine bakın. Borular parkelerin birleşim noktalarına denk geliyorsa parkeleri kaydırarak ortaya gelmelerini sağlayın. Çünkü borunun yerleşmesi amacıyla kesişim noktasını kesmek için her iki parkeye de şekil vermek gerekir. Boruyu tek parkenin ortasına denk getirirseniz daha kolay şekilde bu sorunu çözebilirsiniz. 

Son Adım: Laminant Parke Montajı 

Laminant Parke Montaj

Odayı laminant parkeyle kapladığınızda güzel bir görüntü oluşması için tüm sıraların birbiriyle yan yana olmamasına özen gösterin. Örneğin birinci sıra parkeyi monte ettikten sonra ikinci sıranın başındaki parkeyi kesin ve buraya daha küçük bir parça yerleştirin. Bir ve ikinci sıradaki sıralamayı tüm odaya uygulayabilirsiniz.

Oda için ne kadar parke gerektiğine karar vermek ve buna göre alışveriş yapmak için de odanın uzunluğundan esneme payını çıkarın. Bulduğunuz rakamı parke levhasının genişliğine bölün. Böylece ihtiyacınız olan parke sayısını elde edeceksiniz. Parkeleriniz de hazırsa şimdi son aşama olan montaja geçelim:

  • Parke şiltesi, nemin parkenin altına geçmesini engelleyen bir malzeme. Parke altı şiltesinin farklı kalınlıkları bulunuyor. Eğer ses ya da ısı izolasyonu da yapmak istiyorsanız parke satın aldığınız yerde evinize uygun parke şiltesi kalınlığının ne olması gerektiğiyle ilgili yardım isteyebilirsiniz.

Zemine parke altı şiltesi serin. Şilteyi herhangi bir yapışkanla yapıştırmanıza gerek yok. Tek dikkat etmeniz gereken, parkenin birleşim yerlerinin üst üste gelmemesi ya da süpürgeliğe yakın bölümlerinin katlanmaması. Çünkü parke altı şiltesi katlandığı zaman zemine uyguladığınız parkede de kabarıklık oluşabilir. 

  • Parke döşemeye duvarın bir köşesinden başlayın. Parke tırnağının, diğer parkenin oluğuna tam olarak yerleştiğinden emin olun. 
  • Radyatör borusunu parkeye göre kesmek için önce bir tane parke levhasını borunun yanına getirin. Borunun ortasından hizalayarak parkeye çizgi çizin. Sonra parkeyi borunun önüne getirin. Bu sefer de yine borunun önünden ortasını belirleyin ve bu hizada parkeye çizgi çekin. İki çizginin kesiştiği noktada matkap yardımıyla delik açın.

Deliğin arka tarafından yani parkenin açık kısmına gelen bölümüne doğru iki çizgi çekin ve bu bölümü testereyle kesin. Kestiğiniz üçgene benzeyen bu parçayı daha sonra yerleştirmek üzere saklayın. 

  • Kestiğiniz parkeyi kalorifer borusuna gelecek şekilde monte edin. Kalan küçük bölümü de borunun arkasına yerleştirin.
  • Kapıya geldiğiniz zaman parkeyi monte etmeden önce eşiğe doğru koyun. Kapıyı örterek fazlalık olup olmadığını kontrol edin. Eğer kapı parkeye sürtüyorsa kapının altını tıraşlayın. 
  • Parke döşeme işlemleri neredeyse bitmek üzere! Parkeye zarar vermemek için süpürgelikleri zemine değil, duvara çivileyin. 

Parke döşedikten sonra eviniz yeni alınmış gibi oldu, değil mi? Eğer testere ya da matkap kullanmak gibi işlemler konusunda tereddüt ediyorsanız usta yardımı alarak da evinizin zeminini yenileyebilirsiniz. İşinin ehli bir yer döşeme ve kaplama ustası arıyorsanız Ustabilir platformundan ücretsiz şekilde yararlanabilirsiniz. 

İsterseniz web sitesinden, isterseniz Ustabilir uygulamasından işinin uzmanı bir ustaya ulaşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken; Ustabilir üzerinden talep oluşturmak, konumunuza en yakın ustayı bulmak ve puanlamaları ya da önceki işlerini inceleyerek size en uygun ustaya karar vermek. 

Parke değiştirme yerine daha tasarruflu bir yenilik yapmak istiyorsanız parke rengini de değiştirebilirsiniz. “Parke nasıl boyanır?” sorusunun cevaplarını tüm detaylarıyla aktardığımız Yepyeni Zeminlere Kavuşmanın Tasarruflu Yolu: Parke Rengi Nasıl Değiştirilir? yazısını okuyarak zemin yenilemenin bütçe dostu yolunu keşfedebilirsiniz!