Hem Sıcak Hem Soğuk Su Kaynağı: Su Sebili Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Su Sebili Çeşitleri Neler

Sürahiyi buzdolabına koymayı unutmak, pompasından su taşıran damacana yüzünden yerleri kurulamak veya kahve yapmak için suyun ısınmasını beklemek… Bir bardak su içmek istediğinizde bu gibi zahmetli durumlarla mı karşılaşıyorsunuz? O zaman size tavsiyemiz su sebili satın alarak suya kolaylıkla ulaşma konforunu yaşamanız.

Hatta sadece evinizde değil işyerinizde de su sebiline yer açabilirsiniz. Sebil, ofis gibi çok sayıda kişinin bir arada bulunduğu ortamlarda su içmenin en sağlıklı yolunu sunuyor. Suyun dışarıyla temasını tamamen keserek hijyenik kalmasını sağlıyor. Bu nedenle de hastane gibi kalabalık yerlerde özellikle su sebili tercih ediliyor. Peki su sebili nasıl seçilir? Dilerseniz gelin bu sorunun cevabına birlikte bakalım, ihtiyacınıza cevap verecek su sebili özelliklerini keşfedin.

Su Pınarı Çeşitleri 

Su Sebili Seçerken Dikkat Edilecekler

Su sebili denilince öncelikle toplu mekanlarda kullanılan ve üzerinde damacana bulunan model akla geliyor. Aslında su pınarı olarak da bilinen sebilin damacananın yerleştirildiği bölüme ve depolama alanına göre farklı türleri bulunuyor. Su sebili çeşitleri ve özellikleri şunlar:

  • Üstten Damacanalı Su Sebili: Bu modelde damacana cihazın üstüne yerleştiriliyor. Cihazın içerisindeki sıcak ve soğuk su hazneleri boşaldıkça otomatik olarak su sebilinden su ekleniyor. Damacananın altındaki bölümde ise bardak gibi küçük mutfak eşyalarını koyabilecek raflı alanlar bulunuyor. Bu modelin dezavantajı ise 19 litrelik bir damacanayı cihazın üzerine kaldırmak zorunda olmak.
  • Gizli Damacanalı Su Sebili: Dolaplı su sebili ve gizli bölmeli su sebili olarak da bilinen bu modelin özelliği adında gizli. Damacananın altında dolap benzeri bir kapaklı bölme bulunuyor. Su damacanası buraya yerleştiriliyor. Damacananın kapağı açılıyor ve cihaz pompası suyu otomatik olarak yukarıda bulunan haznelerine çekiyor.

Su seviyesi azaldıkça da yine makine kendi kendine su haznelerini dolduruyor. Bu özellikleri sayesinde ağır bir damacanayı yukarıya kaldırmanıza gerek kalmıyor. Gizli su sebili için dezavantaj ise altında bardak koymaya yarayan bir bölümünün olmaması. Ancak sebili mutfağınızda kullanacaksanız bu bir sorun olmaktan da çıkıyor.

Ayrıca dolaplı sebil, gizli yapısı sayesinde büyük plastik şişe görünümünü de ortadan kaldırıyor. Gizli damacana sebil bu özellikleri sayesinde de ankastre mutfak estetiğini tamamlıyor.

  • Tezgah Üstü Su Sebili: Küçük su sebili modellerinden olan bu tür genellikle iki litre gibi oldukça az bir kapasiteye sahip oluyor. Modelin arıtmalı su sebili ve arıtmasız su sebili çeşitleri bulunuyor. 

Arıtmalı su sebili, mutfak musluğundan aldığı suyu filtreleri sayesinde arıtıyor. ¨Su bitti¨ demenize gerek bırakmayan arıtma sistemleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak için ¨Su Arıtma Cihazı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?¨ yazımızı okuyabilirsiniz.

Arıtmasız su sebili ise içerisine temiz su konularak kullanılıyor. Çok düşük kapasiteye sahip olduğu için arıtmasız su sebili pek de kullanışlı bir deneyim sunmuyor. 

Su Soğutucu Boyutu ve Alanı

Su Pınarı Ölçüleri

Altta bulunan dolaba ya da üst kısmına damacana yerleştirildiği için su sebilleri yaklaşık 30 cm genişliğin altında olmuyor. Ancak dar bir mutfağınız varsa su sebili ölçüleri önemli bir kriter olacağı için modellerin boyutlarını dikkatle inceleyebilirsiniz. Genellikle geniş ve dar su sebili modelleri arasında yaklaşık 6 cm’lik bir fark bulunuyor. 

Su sebilini almadan önce cihazı yerleştireceğiniz yere de karar vermenizde fayda var. Özellikle üstten damacanalı su sebilinde güneş ışığı almayan bir yer belirleyebilirsiniz. Çünkü sağlıklı su tüketimi için plastik su şişesinin uzun süre güneş ışığına maruz kalmaması öneriliyor. Damacananın elektrik kaynağına da yakın olması gerektiğini de hatırlatalım.

Sebil (Su Dolabı) Kapasitesi

Sebil, suyu damacanadan alıyor ve su tankına aktarıyor. Modelin türüne göre cihaz, soğuk, sıcak ya da ılık su tankındaki suyun sıcaklığını ayarlıyor. Su pınarını kaç kişinin kullanacağını düşünerek yeterli tank kapasitesine sahip bir cihaz alabilirsiniz. Böylece beklemenize gerek kalmadan dilediğiniz ısıdaki suyu içebilirsiniz. 

Ancak unutmayın, sıcak su tankı ve soğuk su tankı boyutları genellikle daha farklı boyutlarda oluyor. Seçim yaparken kullanım alışkanlıklarınızı ve yaşadığınız şehrin iklimini göz önünde bulundurabilirsiniz. 

Sebil (Su Makinası) Enerji Tüketimi

Su Sebili Tank Kapasitesi

Suyu istediğiniz sıcaklıkta hemen içebilmek için kapasite kadar sebilin gücüne de dikkat edebilirsiniz. Yüksek güce (W) sahip sebiller, suyu daha hızlı soğutuyor ve ısıtıyor. Özellikle ofis gibi sebili çok sayıda kişinin kullanacağı mekanlarda gücün önemi kendisini gösteriyor. Öte yandan yüksek gücün elektrik faturanıza da yansıyacağını aklınızda bulundurmanızda fayda var.

Su sebili gün boyu çalışan beyaz eşyalardan birisi. Bu nedenle su soğutucuyu alırken enerji sınıfı da dikkat edilmesi gereken konulardan biri haline geliyor. Tüm beyaz eşyalarınızda olduğu gibi elektrik tasarrufu yapmak ve sürdürülebilir yaşama destek vermek için A enerji sınıfı su sebili tercih edebilirsiniz. Beyaz eşyaları tasarruflu kullanmayla ilgili merak ettikleriniz ise ¨Elektrikli Ürünler Kullanırken Tasarruf Etmenin İpuçları¨ yazımızda sizi bekliyor. 

Su Sebili Özellikleri

Su Sebili Özellikleri

Damacana su sebili çeşitleri arasında bir karar verdikten sonra da sizi bekleyen bazı kriterler bulunuyor:

  • Pınarlar; soğuk su sebili, su soğutucusu veya sıcak su sebili gibi isimlerle anılsa da aslında bu cihazların bir de normal / ılık su fonksiyonu bulunuyor. Eğer evde ileri yaşta aile bireyleriniz ya da küçük çocuklarınız varsa ılık su da sunan bir model alabilirsiniz.
  • Çocuk kilidi özelliği bulunan damacana sebil modelleri güvenliği ve tasarrufu sağlıyor. Bir yandan küçük çocukların sıcak su musluğunu açmasını diğer yandan suyu sürekli akıtmalarını önlüyor.
  • Şişe, termos gibi büyük boyutlu eşyalara rahatlıkla su doldurabilmek için damlama tepsisiyle musluk arasında yeterli uzunluğun olmasına dikkat edebilirsiniz.
  • Sebil su damlama tepsisinin kolay çıkarılabilir ve temizlenebilir özellikte olması da kullanım kolaylığı sağlıyor. 
  • LED gösterge panelli su sebilleri, damacananın boşaldığını ya da sıcak / soğuk suyun hazır olduğunu gösteriyor. Böylece susuz kalma gibi bir ihtimali de ortadan kaldırıyor.
  • Damacana su sebili bir, iki ya da üç musluklu modellere sahip. Kolay bir kullanım için iki ya da üç musluğa sahip bir sebil tipi alabilirsiniz.
  • Büyük boyutlu olduğu için su sebili mutfağın en görünür beyaz eşyalarından birisi. Mutfak tasarımınıza uyumlu olması için siyah sebil, beyaz pınar ya da inox / gri su sebili arasında bir seçim yapabilirsiniz

Su sebili alırken dikkat edilmesi gereken tüm özellikleri paylaştık. Şimdi sıra ¨Sebil ne kadar?¨ sorusunun cevabına ulaşmak ve su sebili fiyatları incelemesi yapmak için Koçtaş’ı ziyaret etmekte! Sebil modelleri ve sebil fiyatları ile ilgili tüm detaylar sizi bu adreste bekliyor.