Tavan Vantilatörü Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Tavan Vantilatörü Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Havalar ısınınca kapalı alanlarda zaman geçirmek zorlaşıyor. Yaşam alanlarınızdaki sıcağın etkisinden kurtulmak için ise klimalar ve vantilatörler imdadınıza yetişiyor. Klima, yaz mevsiminde alanı soğutmasının yanında kış mevsiminde de odanızı ısıtabiliyor. Evet, bu bir avantaj olsa da teknik sorunlar ya da bütçeniz nedeniyle alternatifleri değerlendirmeniz gerekebilir. Son yıllarda yeniden popüler olmaya başlayan tavan vantilatörleri ise bu alternatiflerin en kullanışlısı! Peki, tavan vantilatörü nasıl seçilir?

Odanız Tavan Vantilatörü Kullanmaya Uygun mu?

Ev tipi tavan vantilatörü satın almadan önce mutlaka yapmanız gereken bir şey var: Vantilatör monte ettireceğiniz odanın tavan vantilatörü montajı için uygun olup olmadığını öğrenmek! Güvenliğiniz için tavan yüksekliğinin minimum 250 (2,5 m) olması gerekiyor. Vantilatör kanatları ile tavan arasında ise 50 cm’lik bir boşluk olması öneriliyor.

Eğer odanızın tavanı daha alçaksa bu durumda tavan vantilatörleri yerine ayaklı vantilatörler gibi diğer vantilatör çeşitlerini incelemeniz sağlıklı olabilir. Dilerseniz “Hangi Vantilatör Tipi Sizin İçin Uygun? Vantilatör Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?” yazımız sayesinde ihtiyacınıza ve alanınıza uygun vantilatör çeşidini bulmanıza yardımcı olabiliriz.

Odanın Büyüklüğü Doğrultusunda Seçim Yapmak Önemli

Elbette alacağınız üründen fayda görmek istiyorsunuz. Fakat bu noktada seçeceğiniz ürünün pervane uzunluğunun verimi doğrudan etkileyen unsur olduğunu unutmamakta fayda var.

  • 25 m² ve daha küçük odalar için 100 cm kanat uzunluğu,
  • 25 m² ila 35 m² arasındaki odalar için 120 cm kanat uzunluğu,
  • 35 m²’den daha büyük odalar için ise 120 cm üzeri kanat uzunluğu uygun olabilir.

Kanat uzunluğunun yanı sıra pervane sayısı da alanın soğutma veriminde etkili olabilir. Dolayısıyla kanat uzunluğu, pervanenin üretim maddesi ve kanat sayısı gibi farklı unsurları birlikte değerlendirmek gerekir.

Örneğin ahşap kanatlar, şık bir görünüm sağlamanın yanı sıra dönüş hızına da bağlı olmak üzere hem istediğiniz verimi sunabilir hem de sessiz tavan vantilatörü arayışınıza cevap olabilir. Bu doğrultuda en doğru seçimi yapmak için ise uzmanlardan yardım alabilir ya da tavan vantilatörlerinin serinletme alanlarını kılavuzlardan ve web sitelerinden inceleyebilirsiniz.

Tavan Vantilatörü Seçimi

Hız Ayarlarını ve Çalıştırma Modellerini Değerlendirin

Alacağınız tavan vantilatörünün soğutma başarısında etkili olan bir başka durum da elbette kaç hız kademesine sahip olduğudur. Tavan vantilatörü seçerken incelemeniz gereken hız kademe sayısı, odanızı ihtiyaç duyduğunuz kadar soğutmanıza yardımcı olabilir.

Örneğin evdeki yatak odalarına tavan vantilatörü almak istiyor ve siz uyurken de çalışacaklarından emin olmak istiyorsunuz. Bu durumda hem havanın sıcaklığı hem de sizin isteğiniz doğrultusunda kademelerden birini seçebilir ve yaz aylarını daha konforlu geçirebilirsiniz. İdeal bir seçim için 3 kademeli tavan vantilatörlerini önerebiliriz.

Tavan vantilatörü seçimi sırasında dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise ürünün nasıl çalıştığıdır. Bazı ürünler uzaktan kumanda ile çalışırken bazıları vantilatöre bağlı olan bir ip sayesinde açılıp kapatılabiliyorlar. Sizin için hangisi konforlu? Bu tamamen sizin seçiminiz!

Vantilatör Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aydınlatma Seçeneklerini İncelemeyi Unutmayın

Tavan vantilatörleri, alanı soğutmanın yanında aslında bir görevi daha üstleniyor: Alanı aydınlatmak! Vantilatöre bağlı olan duyların kaç adet olduğu yani alanı ne derecede aydınlatabileceği oldukça önemli. Eğer geniş bir odanız varsa çok girişli aydınlatma alanına sahip olan bir ürün tercih edebilirsiniz. Tavan aydınlatmasının yetersiz geldiği yerlerde ise lambader, aplik gibi lokal aydınlatma seçeneklerini unutmamak lazım! 

Sıcak Yaz Günlerine Hazırlanın: Ayaklı Vantilatör Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Ev Dekorasyonunu Göz Önünde Bulundurun

Tavanların olmazsa olmazları aydınlatma ürünlerini seçerken ihtiyaçlarınızı karşılayacak özelliklere sahip olmalarına dikkat etmenin yanı sıra uyguladığınız dekorasyon stilini de göz önünde bulunduruyor ve tercihinizi bu doğrultuda yapıyorsunuz. İşte, tavan vantilatörlerini seçerken de tam olarak bu durum geçerli olmalı!

Country ya da doğal yansımaların bolca yer verildiği dekorasyon uygulamalarında ahşap tavan vantilatörleri doğru bir seçim olabilir. Metal bitişli tavan vantilatörleri ise klasik ve modern dekorasyon için uygun olabilir.

Tavan vantilatörü tavsiyesi, ihtiyaç ve istekleriniz doğrultusunda farklılık gösterebilir. Size en uygun tavan vantilatörü modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor. Ayrıca sitemizden tavan vantilatörü fiyatlarını da inceleyebileceğinizi belirtelim.