Yaz Bitiyor: Yazlıktan Eve Dönmeden Önce Yapılması Gerekenler

yazliktan-eve-donmeden-once-yapilmasi-gerekenler

Bir yazlığınız varsa yaz aylarında tatile nereye gideceğinizi düşünmenize pek gerek kalmaz. Yazlığınız, güzel bir mevsim geçirebilmeniz ve hatta güneşe, denize doymanız için sizi bekliyordur. Bu günlerde yaz mevsiminin yavaş yavaş sonlarına geldiğimiz düşünüldüğünde rahatlığın sembolü olan yazlığınız ile bu senelik veda zamanı geliyor demektir. Peki, yazlıktan dönerken yapılması gerekenler nelerdir?

Evinizi Düzenlemekle İşe Başlayın

Uzun süre yazlığınızdan uzak kalacaksınız. Bu sebeple dip bucak temizlik yapsanız bile eviniz yine de tozlanacaktır. Fakat bu elbette evinizi dağınık bırakacağınız anlamına gelmiyor. Evinizi toplayarak bazı noktalarda düzenleme yaparak gelecek sene döndüğünüzde yapacağınız temizliği daha kolay hale getirebilirsiniz.

  • Biliyorsunuz, siz yokken yazlığınız epey tozlanacak. İşinizi kolaylaştırmak için koltukları ve kumaş sandalyeleri iyice süpürdükten sonra üzerlerine koltuk örtüsü serebilirsiniz. Tabii sonraki yıl yazlığınıza dönünce koltuklarınızı, yataklarınızı, sandalyelerinizi yıkatmayı düşünüyorsanız bu adımı es geçebilirsiniz. Böylece örtüleriniz de kirlenmemiş olur.
  • Halıları zeminden kaldırmak, hava alacak bir şekilde evin uygun bir alanında saklamak da yazlığınızdan ayrılmadan önce yapmanız gerekenler arasında.
  • Ayrıca konsol, dresuar gibi mobilyaların üzerinde duran dekoratif objeleri de kaldırıp kapalı bir kutuda ya da dolapta saklamak iyi bir fikir olabilir. Bu sayede döndüğünüzde tüm objeleri yoğun tozdan temizlemek için uğraşmak zorunda kalmazsınız. Bu arada aynı durumun mutfaktaki, banyodaki, yatak odasındaki eşyanız için de geçerli olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim.
  • Evinizdeki tüm ürünleri ait oldukları yere koymalı ve evinizi öyle kapatmalısınız. Ayrıca dolapların kapaklarının kapalı olduğundan da emin olduktan sonra evden ayrılmanız faydalı olacaktır. Aksi takdirde dolapların içinin ve depoladığınız eşyanın aşırı tozlanması söz konusu olabilir.

Yazlıktan Dönmeden Önce Yapılması Gerekenler

Enerji Kaynaklarını Kapatın

Elektrik, su, doğal gaz… Siz yazlığınızda değilken bu enerji kaynaklarından dolayı oluşabilecek herhangi bir tatsız sürprizin önüne geçmek için tüm bu kaynakları vanalarından/ şalterlerinden kapatmak sağlıklı olabilir.

Tabii söz konusu elektrik olduğunda buzdolabını unutmamak lazım. Buzdolabınızın dondurucu bölümünde bulunan besinleri bu alanda unutmak çok kötü bir kokuya neden olabilir. Bu sebeple evinize dönmeden önce buzdolabınızdaki besinleri tükettiğinize emin olun. Eğer besinleri tüketemiyorsanız onları dondurucu el dolaplarına koyup evinize götürmeyi düşünebilirsiniz.

Yazlıktan Dönerken Yapılması Gerekenler

Bitkilerinizi Unutmayın

Siz de bitkilerin sağladığı o huzura doyamayanlardansanız eminiz ki yazlık evinizde de bitkileriniz vardır. Bitkilerinizi; güvendiğiniz, bitki bakımı konusunda fikir sahibi olan ve tüm mevsimleri yazlığınızın olduğu bölgede geçiren bir komşunuza bırakmayı unutmamalısınız. Eğer özel aracınızla seyahat edecekseniz bazı bitkilerinizi evinize taşıma fikrini de değerlendirebilirsiniz.

Yazlıktan Dönerken Neler Yapılmalı

Hırsızlara Karşı Önlem Almayı İhmal Etmeyin

Nasıl ki tatile gitmeden önce evinizin camlarının kapalı olduğuna emin oluyor ve kapıları kilitliyorsanız aynı durumun yazlık eviniz için de geçerli olduğunu belirtmemize gerek yok. Fakat bunun yanı sıra ek güvenlik önlemleri almak da uzun süre boş kalacak evinize hırsız girmesi ihtimalini azaltabilir.

Pencere kilitleri takmak, ev kapısını daha güvenilir bir kilitle değiştirmek, hatta kamera ve alarm sistemlerinden yardım almak bu konuda size yardımcı olabilir. Dilerseniz “Alarm ve Güvenlik Cihazları” kategorimizi inceleyerek ihtiyacınız olan ürünleri bulabilirsiniz. Tabii ne kadar önlem alırsanız alın, yazlık evde yüklü miktarda para ve değerli eşya bırakmamak da faydalı olabilir.

Tabii işlerinizi uzaktan çalışma modeli ile devam ettiriyorsanız sonbahar, hatta kış mevsimini de yazlığınızda geçirebilirsiniz. Eğer böyle bir fikriniz varsa “Sakin Bir Kışa Hazır Olun: Kışı Yazlıkta Geçirmek İsteyenlere Tavsiyeler” başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.