Yeni yılı evde, aileniz ve sevdiklerinizle birlikte karşılamayı planlıyorsanız eminiz ki çok heyecanlısınız! Bu akşamın kusursuz olması için de elinizden gelenin en iyisini yapmak istediğinizi biliyoruz. O halde evinizi yılbaşına hazırlamanızı sağlayacak dekorasyon önerilerine ve yılbaşı sofralarını daha şık hale getirmenize yardımcı olacak süsleme fikirlerine hemen “Hazırlıklar Başlasın! Tarzınıza En Uygun Yılbaşı Dekorasyonunu Bulun” testimizi çözerek ulaşabilirsiniz.
Yılbaşı dekorasyonunun yanı sıra sevdiklerinle oturduğunuz yeni yıl sofrasının da sizin için önemli olduğunun farkındayız. O halde size yardımcı olalım ve birbirinden özel, ama yapımı da bir o kadar kolay yılbaşı yemekleri tariflerini paylaşmaya başlayalım!
Sıcacık Bir Çorba İyi Gider: Bal Kabağı Çorbası Tarifi
“Yılbaşı” ve “bal kabağı” denildiğinde aklınıza ilk olarak bal kabağı tatlısı geliyor olabilir. Fakat bu yılbaşında bir sürpriz yapıp bal kabağıyla yemeğin başında buluşmaya ne dersiniz? İşte, lezzetli mi lezzetli bal kabağı çorbası tarifi:
Malzemeler
- 2 ay dilim bal kabağı
- 2 adet havuç
- 1 adet orta boy soğan
- Yarım kutu krema
- Zeytinyağı
- Karabiber ve tuz
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle bal kabaklarını fırın tepsisine koyup 180°C’lik fırında yaklaşık 40 dakika pişirin ve yumuşatın.
- Bal kabakları yumuşadıktan sonra fırından çıkarın ve dilimleyin.
- 3 yemek kaşığı zeytinyağını tencereye koyun ve küp küp doğradığınız soğanları ekleyip kavurun.
- Soğanların kokusu çıktıktan sonra havuçları da ekleyip kavurmaya devam edin.
- Havuçları kavurduktan sonra bal kabaklarını ekleyin ve üzerine 1,5 litre sıcak su ilave edin.
- Su kaynadıktan sonra tencerenin kapağını kapatın.
- Tüm malzemeler yumuşadıktan sonra çorbayı blender’dan geçirin ve kremayı ekleyip karıştırın.
- Çorbanız hazır! Dilerseniz üzerine kruton ekleyip süsleyebilirsiniz.
Ana Yemeğe Geçmeden Önce: Paçanga Böreği Tarifi
Yılbaşı masanızda 7’den 77’ye herkesin sevebileceği bir ara sıcak yer alsın istiyorsanız size önerimiz kesinlikle paçanga böreği. Peki, yapımı oldukça kolay olan ve birkaç dakikada hazırlanabilen paçanga böreği nasıl yapılır?
Malzemeler
- 2 adet yufka
- 50 gr pastırma
- 100 gr rendelenmiş kaşar peynir
- 1 adet domates
- 1 adet çarliston biber
- Ayçiçeği yağı
Nasıl Yapılır?
- Her bir yufkayı üçgen elde edecek şekilde dörde bölün.
- Pastırma, kaşar peynir, halka şeklinde doğradığınız sivri biber ve küp küp doğradığınız domatesi bir kaba koyup karıştırın. Eğer domates çok sulu ise orta kısmı ayırıp farklı bir yemekte değerlendirebilirsiniz.
- Hazırladığınız harcı yufkanın geniş bölümüne koyun. Yufkayı iki yandan içe doğru katladıktan sonra sigara böreği sarar gibi yukarıya doğru yuvarlayın. Yufkanın uç kısmına, açılmasını önlemek için su sürebilirsiniz.
- Böreği ayçiçeği yağında pişirin ve sıcak bir şekilde servis edin.
Tadı Damakta Kalacak Lezzet: Patates Püreli Beşamel Soslu Tavuk
Tavuklu yılbaşı yemekleri pek çok kişinin tercihi. Bir tam pilici fırına vermek ve bu yemeği pilavla tamamlamak, yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olsa da biz bu yılbaşı sofrasında daha farklı bir yemek tarifi vermek istiyoruz: Altındaki patates püresi ile tadı daha lezzetli bir hale gelen fırında beşamel soslu tavuk!
Malzemeler
- 1 kilo patates
- 1 kilo tavuk göğüs
- Garnitür
- 500 gram mantar
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 3,5 su bardağı soğuk süt
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz ve karabiber
Nasıl Yapılır?
- Patatesleri iyice yıkadıktan sonra haşlayın.
- Patatesler haşlandıktan sonra kabuklarını soyun. 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 su bardağı süt ekleyerek haşlanmış patatesleri püre haline getirin.
- Tavukları kuşbaşı doğrayın ve zeytinyağında soteleyin.
- Mantarları da temizledikten sonra ayrı bir tavada, suyu buharlaşana kadar soteleyin.
- Patates püresini fırın kabının zeminine yayın.
- Pürenin üzerine, sotelediğiniz tavukları ve mantarları ekleyin. Ayrıca garnitürü de yıkayıp süzdükten sonra fırın kabına koyun.
- Sıra geldi beşamel sosu hazırlamaya! 3 yemek kaşığı tereyağını tencerede erittikten sonra unu yavaşça ekleyin ve topaklanmaması için karıştırın.
- Ardından sütü yavaşça ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
- Tuz ve karabiber ekledikten sonra sos karışınca yarım bardak rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin.
- Son olarak beşamel sosu tavukların üzerine dökün ve yemeği 180°C’de yaklaşık 15 dakika pişirin. Ardından yarım su bardağı kaşar peynirini üstüne ekleyip yemeği, 5 dakika daha pişmesi için yeniden fırına verin.
Ona Kimse Hayır Diyemez: Sufle Tarifi
Çikolatayı sevmeyen var mı? Olsa bile sayılarının epey az olduğunu tahmin ediyoruz. O halde yeni yıla çikolata ile yapılan muhteşem lezzet sufle ile girin! İşte, “Ev yapımı sufle nasıl yapılır?” sorusunun cevabı şöyle:
Malzemeler
- 80 gr bitter çikolata
- 3 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım su bardağı süt
- 1,5 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı şeker
Nasıl Yapılır?
- Sütü küçük bir tencereye ekleyin ve süt ısındığında bitter çikolatayı da ekleyip eritin. Çikolata eriyince ocağı kapatın.
- Başka bir tencerede 2 yemek kaşığı tereyağı eriyince 1,5 yemek kaşığı unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
- Ardından çikolatalı sosun olduğu ocağı açın ve unlu tereyağını ekleyin, 2 yemek kaşığı toz şeker koyun. Bu süreçte harcı sürekli karıştırmanız önemli.
- 3 yumurtanın sarısını harca yavaşça ekleyin, yaklaşık 3 dakika karıştırmaya devam edin. Ardından ocağı kapatın ve hazırladığınız harcı soğumaya bırakın.
- Yumurta beyazlarını başka bir kapta yaklaşık 3 dakika çırpın.
- Ardından çırpılmış yumurta beyazını çikolatalı harcın içerisine katıp spatula yardımıyla karıştırın.
- Tereyağı ile kapladığınız minik kaplara harcı koyun ve önceden ısıtılmış 200°C’lik fırında yaklaşık 10 dakika pişirin.
- Üzerine pudra şekeri, dilerseniz de dondurma koyarak servis edebilirsiniz.
Sizin için önerdiğimiz diğer yılbaşı tariflerine “Fark Yaratın! Yılbaşı Sofrası Dekorasyon Önerileri ve Örnek Yılbaşı Menüleri” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz!
Yeni Yıla Lezzetli Bir Başlangıç: Yılbaşı Kurabiye Tarifleri adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Sevdiklerinizle birlikte mükemmel bir yılbaşı akşamı geçirmenizi dileriz!