Artık dışarıya çıktığınızda paltonuz ya da montunuz size ağır geliyorsa, ilkbahar/yaz meyve-sebzelerini yemeye başladıysanız ve elbette güneşin o muhteşem enerjisini hissediyorsanız söylemeniz gereken belli: Hoş geldin bahar! Durum böyle olunca bahar temizliği için de kolları sıvama vakti geldi! O halde bahar temizliği tüyolarını sıralayıp “Dip bucak temizlik nasıl yapılır?” sorusunun cevabını verelim.
Başlamadan Önce: Bahar Temizliği Ne Zaman Yapılır?
Bahar temizliği hangi ayda yapılır konusunda net bir bilgi veremeyiz. Aslında bunun cevabını kimse veremez. Çünkü bahar temizliği yapmanın birkaç amacı var. İlkbahara ve yaza hazırlık, evdeki fazlalıklardan kurtulma, hava şartlarının iyileşmesi nedeniyle temizlik yapmanın daha elverişli olması gibi nedenler bu temizliğin, bu mevsimde yapılmasının nedenlerinden.
Ancak bahar temizliği için en ideal zamanın kışlık giysilerinizin yerine yazlık giysilerinizi çıkardığınız dönem olduğunu söyleyebiliriz. Bu sayede aynı işleri birkaç kez yapmaktan kurtulursunuz.
Peki, bahar temizliği nasıl yapılır? Şimdi, mükemmel bir bahar temizliği yapabilmeniz için ihtiyacınız olan ipuçlarını sıralamaya başlayalım.
1. İhtiyaçlarınızı Belirleyin
Kâğıdınız ve kaleminiz hazır mı? Dilerseniz telefonunuzun ya da tabletinizin notlar bölümünü de kullanabilirsiniz. Çünkü ilk aşamada, temizlenmesi gereken tüm eşya ve alanları belirlemeniz gerekiyor. Oluşturacağınız bahar temizliği listesi size yol gösterecektir. Mesela klimanız varsa bakımını yaptırmanız gerekiyor mu? Halılarınız en son ne zaman yıkandı?
Bu gibi konularda hizmet veren firmalardan yardım almanız gerekebilir. Organizasyonu baştan yaparsanız temizliğini yaptığınız alanı bir daha temizlemek zorunda kalmazsınız.
Bu arada ilkbahar tam tadilat zamanı! Evinizde tadilat gerektiren ya da yenilemek istediğiniz alanlara el atabilirsiniz. Örneğin duvarlarınızı yenileyerek evinizi yeni bir atmosfere kavuşturabilir ya da ne zamandır yenilemeyi düşündüğünüz banyo dolabınızı boyayabilirsiniz. Tamamen ihtiyacınıza ve isteklerinize kalmış!
Büyük ihtiyaçların dışında küçük ama önemli olan ihtiyaçları da listelemelisiniz. Örneğin temizlik malzemesi ihtiyaçlarınızı tamamladınız mı? Giysilerinizi korunaklı bir şekilde gelecek yıla saklamak için evinizde yeterli sayıda saklama hurcu var mı? Tüm bunlar küçük detaylar gibi görünebilir; ama emin olun ki daha önceden hazırlıklı olmanız, evin temizliğini yaparken zaman kaybetmenizi engelleyecektir.
2. Tüm Temizliği Aynı Gün Yapmaya Çalışmayın
Evinizde bulunan tüm dolapların içini ve dışını temizlemek, koltuk kılıflarını yıkamak, camları silmek, tül ve perdeleri yıkamak, mutfak temizliği, mevsimi olmayan giysileri kaldırmak… Yani yapacak bir sürü iş var. Sizce de tüm bunları bir günde yapmak çok zor değil mi?
Kesinlikle zor! Hatta eviniz büyükse ve geniş bir aileniz varsa yetiştirmek imkânsız. O hâlde kendinizi yormayın. Zaten bahar temizliğinin püf noktaları arasında belki de en önemli madde, işleri günlere bölmek. Bahar temizliğini günlere bölerek, hatta sadece hafta sonu gibi belirli günlerde temizlik yapabiliyorsanız haftalara yayarak tamamlayabilirsiniz.
Tabii bu aşamada aile bireyleriyle ya da ev arkadaşınızla iş birliği yapmanız, temizlik maratonunu daha hızlı bitirmenize yardımcı olacaktır. Birlikten kuvvet doğar!
3. Planlı Bir Temizlik, İşinizi Kolaylaştırır
Temizliği günlere böldünüz, evinizin hangi alanını temizlerken ne kadar zamana ihtiyacınız olduğunu belirlediniz. Doğru yoldasınız! Peki, bahar temizliği sırası nasıl olmalı? Sizin de aklınızda “Bahar temizliğine nereden başlanır?” sorusunun dönüp durduğunu biliyoruz.
Bu konuda yardımcı olmadan önce bir kez daha temizlik ürünlerini kontrol etmeniz ve temizliğe başlamadan eksiğiniz varsa tamamlamanız gerektiğini hatırlatalım. Hatta dilerseniz “Hem Ekonomik Hem Sağlıklı: Evde Doğal Temizlik Ürünleri Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyarak tasarruflu bir şekilde temizlik yapabilirsiniz.
- Yıkanması gereken halıları yıkamaya verdikten, bakıma ihtiyacı olan elektrikli aletlerin bakımını yaptırdıktan sonra sıra sizde! Eğer nereden başlayacağınız konusunda kararsızlık yaşıyorsanız öncelikle mutfaktaki inatçı kirlerin temizliğinden başlayabilirsiniz. Derin banyo temizliğini ise en sona bırakabilirsiniz.
- Salon, oturma odası, yatak odası, çocuk odası… Bahar temizliği yapacağınız alanın tül ve perdelerini yıkamalısınız. Koltuk ve minder kılıflarını çamaşır makinesi ile buluşturmanın da tam zamanı! Eğer söz konusu yatak odasıysa yastık ve yorganlarınızı da yıkamalısınız.
- Öncelikle avizelerin tozunu almalısınız. Ardından dolapların içlerini, daha sonra dışlarını silmelisiniz. İlkbahar ve yaz aylarında giyeceğiniz giysileri çıkarabilir, kışlıkları kaldırabilirsiniz. Bu aşama önemli! Giysilere zarar gelmesini istemiyorsanız “Yazlık-Kışlık Giysiler Nasıl Kaldırılır, Saklanır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
- Eğer yakın zamanda yağmur yağmayacaksa ve hava çok güneşli değilse camları silebilirsiniz.
- Ardından toz almalı, odanızı süpürmeli ve silmelisiniz.
4. Fazlalıklardan Kurtulun
Kalın giysilerinizi kaldırıp hafiflediniz, ama evinizin de hafiflemeye hakkı var! Çalışır ve kullanılabilir durumda olan kullanmadığınız ürünleri mobil uygulamalar veya internet siteleri üzerinden satabilir ya da ihtiyacı olanlara verebilirsiniz. Mutfağınızda uzun süredir duran kavanozları geri dönüşüm kutularına atabilirsiniz. Ayrıca o sakladığınız faturaları atmanın da vakti geldi! Evinizde fazlalık olan ne varsa kurtulmalı ve yeni ev düzenine merhaba demelisiniz.
Düzenli ve Tertemiz Bir Ev İçin Bahar Temizliği Önerileri
- Yatak odası, mutfak, salon temizliği… Hangi alanı temizlerseniz temizleyin hareket ettirilebilen tüm eşyanızı yerinden kaldırmalı ve altındaki tozları almalısınız. Normal şartlarda görmeseniz de bu noktalar oldukça pis ve temizlenmeye ihtiyaçları var!
- Banyo ve mutfakta bulunan ürünlerin tarihinin geçip geçmediğini temizlik sırasında incelemelisiniz. Mutfakta bulunan soslar, dondurulmuş gıdalar ya da banyonuzda yer verdiğiniz ve uzun süredir kullanmadığınız kişisel bakım ürünlerinin tarihi geçmiş olabilir.
- Mutfak dolaplarını silmenin yanında dolap içerisindeki kaymazları değiştirmeli, eğer kumaş örtüler kullanıyorsanız bu bezleri yıkamayı unutmamalısınız. Ayrıca küçük ev aletlerini yıkamanın da tam zamanı!
- Banyo rafı, şifonyer üzeri ve mutfak tezgahındaki ürünleri daha düzenli kılmak için düzenleyici aksesuarlardan yardım alabilir ve bahar temizliğinin hakkını verebilirsiniz.
Bahar temizliği nasıl yapılmalı anlattık. Şimdi, dip köşe temizlik yapıp baharın o muhteşem enerjisini evlerde hissetme vakti!