Onlar, evinizin kahramanları! Bulaşıklarınızı yıkıyor, çamaşırlarınızı temizliyor, besinlerinizin daha uzun ömürlü olmalarına yardımcı oluyor, hatta yemek yapmanızı bile sağlıyorlar. Elbette onlarsız bir ev düşünülemeyecek beyaz eşyanızdan bahsediyoruz. Peki, evinizin emektarlarına nasıl davranmanız gerektiğini biliyor musunuz?
Ne demek istediğimizi daha açık anlatalım: Hem sağlığınız hem de cihazlarınızın ömrünün uzun olması için beyaz eşya temizliği konusunu es geçmemeniz gerekiyor. Üstelik hemen her beyaz eşyanın bakım temizliklerini de yapmanız gerekiyor. O halde beyaz eşya temizliği nasıl yapılır, püf noktalarıyla anlatmaya başlayalım!
Ocak Nasıl Temizlenir?
Ocağınız belki de evinizde en hızlı kirlenen ürünlerden biri. Hiç merak etmeyin; ocak temizliği nasıl olur hemen anlatmaya başlıyoruz. Ocak temizliği için öncelikle ızgaraları çıkarmalısınız. Gelin, tam da bu adımdan başlayalım:
- Ocak ızgaraları nasıl temizlenir: Geniş bir bulaşık kabının içerisine sıcağa yakın su doldurun. Suyun içerisine yağ çözücü özellikte bir deterjan sıkın. Ocak ızgarasını bu suyun içerisine koyun. Yarım saat bekledikten sonra ocak ızgarasını durulayın. Doğal malzemelerle ocak temizliği için de ocak ızgarasının üzerini karbonat ile ovalayın ve iyice durulayın.
- Ocak gözü nasıl temizlenir: Kirlenen, tıkanan ocak gözleri temizliği de yine aşındırmayan bir deterjanla yapılabilir. Bir diğer yöntem ise 1 su bardağı sirke ve yarım çay bardağı limon tuzunu karıştırmak. Bu karışımın içerisinde yarım saat beklettikten sonra ocak gözlerini durulayabilirsiniz.
- Ocak yüzeyi nasıl temizlenir: Ocak yüzeylerinden neredeyse hiç eksik olmayan şeylerden biri, yemek artıkları ve sıçramış yağlardır. Bu nedenle öncelikle bu artıkları bir mikrofiber bezle silmek sağlıklı olacaktır.
Ocağınızın çizilmemesi için aşındırıcı ürünler kullanmamalısınız. Ocağı temizlerken yağ çözücü spreylerden yardım alabilir ve bir temizleme beziyle yüzeyi ovabilirsiniz. Ardından duru su ile ıslatılmış bir bezle ocağı kurulayabilirsiniz.
Su izi kalmaması için kuru bir bezle ocağın üzerindeki nemli bölgeleri silebilirsiniz. Bekler ve ızgara kuruduktan sonra temizlediğiniz ocağa yerleştirebilirsiniz.
Fırın ve Mikrodalga Fırın Nasıl Temizlenir?
Onlar olmadan fırın yemekleri, birbirinden lezzetli kekler, börekler yapılamaz! Elbette fırınlardan bahsediyoruz. Fırınlardaki yağ ve yemek kalıntıları ise hem sağlıksız bir ortamın hem de kötü kokuların oluşmasına neden olabiliyor. Peki, fırın temizliği nasıl yapılmalı?
- Bir tencereye ya da fırın kabını, içerisine sıcak su ve sirke ekleyip fırına koymalısınız.
- Fırınınızı yaklaşık 10 dakika çalıştırmalısınız. Su buharlaşacak ve sirkenin yağ çözücü gücü ortaya çıkacaktır.
- Fırının fişini prizden çekmeli ve içinin, elinizi yakmayacak derecede ılık bir hale gelmesini beklemelisiniz. Ardından aşındırıcı olmayan bir bezle fırının içini silebilir ve kurulayabilirsiniz. Ocağın içinde kötü kokuya neden olan yağ ve yemek artıklarını temizleyeceğiniz için fırınınızı çalıştırdığınızda artık bu kokular oluşmayacaktır.
- Karbonatla fırın temizliği de yine etkili çözümlerden biri. Bir sprey şişesinin içerisine 1 bardak beyaz sirke, 2 yemek kaşığı karbonat ve yarım su bardağı su koyarak karıştırın. Bu karışımı fırına sıkarak bir sünger yardımı ile kirleri temizleyebilirsiniz.
- Dış temizlik için de sirkeli su kullanabilirsiniz.
- Mikrodalga fırınlarda ise fırını yaklaşık 1 dakika çalıştırdıktan sonra (Güvenlik için ürünün kullanım kılavuzunu da okumanızı öneririz.) fişi prizden çekip sirkeli su ve ılık nemli bir bez ile temizlik işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Dilerseniz ankastre fırın ve ankastre ocak temizliği hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için “Nasıl Yapıldığı da Önemli: Ankastre Ocak ve Fırın Nasıl Temizlenir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Buzdolabı Nasıl Temizlenir?
Temiz olmayan bir ortamda durmuş sebze ve meyveleri tüketmez, yemekleri yemezsiniz, değil mi? Peki, buzdolabınız ne kadar temiz? Buzdolabınızın ve derin dondurucunuzun görünen kısmı olan dış bölümünün yanı sıra iç temizliğini de en az yılda 3 kez yapmalısınız. Bu sayede buzdolabı ya da derin dondurucuda olması muhtemel bakterileri alandan uzaklaştırabilirsiniz.
Bu arada buzdolabı temizliği için kullandığınız temizleyici ürünlerin kimyasal olmaması gerektiğini hatırlatalım. Örneğin buzdolabı temizliğinde çamaşır suyu kullanmak büyük bir hata. Kimyasal kalıntılar besinlere geçerek sağlığınıza zarar verebilir. Şimdi, derin dondurucunun ya da buzdolabının nasıl temizleneceğini anlatalım.
- Öncelikle buzdolabının iç kısmının temizliğini yapmalısınız. Ardından buzdolabının dış yüzeyinde temizliğe devam edebilirsiniz.
- İlk iş olarak beyaz eşyanın fişini prizden çekmeli ve içerisinde muhafaza ettiğiniz besinleri çıkarmalısınız.
- Ardından sıcak suyun içerisine bir yemek kaşığı karbonat ve birkaç damla sirke eklemelisiniz. Yüzeye zarar vermemek adına karbonatın iyice eridiğinden emin olmalı ve aşındırıcı özellikteki temizlik bezlerinden uzak durmalısınız.
- Buzdolabındaki tüm rafları, yumurtalık gibi yardımcı aksesuarları çıkardıktan sonra iç yüzeyi silebilirsiniz. Çıkardığınız rafları ise bu solüsyon ile sildikten sonra sıcak su ile durulayıp kuru bir bezle silmelisiniz.
- Kuruyan rafları yerlerine yerleştirmeli, besinleri buzdolabına koymalısınız.
- Buzdolabının rafları ve yüzeyi kadar görünür olmasa da zamanla kirlenen bir bölüm de lastiktir. Peki, buzdolabı lastiği neyle silinir? Bir diş fırçasının üzerine karbonat dökerek buzdolabı lastiği temizliğini yapabilirsiniz.
“Buzdolabının dış yüzeyi nasıl temizlenir?” sorusunun cevabı olarak ise yine sıcak su ve sirkeden yardım alabilirsiniz. Aşındırıcı olmayan bir temizlik bezi ile dış yüzeyi sildikten sonra kuru ve temiz bir bez ile kurulamalısınız. Bu şekilde buzdolabın dış temizliğini yaptığınız takdirde yüzeyde iz kalmayacaktır.
Bir de günlük buzdolabı temizliğinin bir parçası olmayan, genellikle tatile gidildiğinde karşılaşılan küf sorunu var. “Buzdolabı küfü nasıl temizlenir?” sorusunun cevabı ise yine doğal temizleyicilerde saklı. Böyle bir durumla karşılaştığınızda öncelikle tüm yiyecekleri dışarı çıkarın. Küflü bölgelere beyaz sirke sıkın ve bu şekilde on dakika bekletin. Ardından durulayın.
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?
Yazlık – kışlık buzluk hazırlığı derken derin dondurucu da en az buzdolabı kadar kullanılan bir bölüm haline geliyor. Hatta birçok yiyecek türü saklandığı için kirin yanı sıra derin dondurucuda koku da oluşabiliyor. Bu yüzden en azından her mevsim derin dondurucu temizliği yapmak gerek. Derin dondurucu temizleme adımları ile şunlar:
- Derin dondurucunun fişini prizden çıkarmalısınız. Eğer derin dondurucunuz buzdolabından bağımsızsa bozulmamaları için yiyecekleri buzdolabının içerisine aktarabilirsiniz. Buzdolabının derin dondurucusunu temizliyorsanız gıdaları güneş almayan bir yere kaldırabilirsiniz.
- Eğer varsa buzların erimesini beklemelisiniz. Ancak buzları hızlıca eritmek için hiçbir zaman sivri eşyalar kullanmayın.
- Sirkeli suya batırdığınız yumuşak bir bez yardımı ile derin dondurucunun içini temizleyebilirsiniz. Eğer lekeler varsa sirke ve karbonat karışımından burada da faydalanabilirsiniz.
Derin dondurucunun içerisini duruladıktan ve havalandırdıktan sonra yiyeceklerinizi yerlerine yerleştirebilirsiniz.
Bulaşık Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?
Bulaşık makinesini temizleme denildiğinde genellikle ürünün dış yüzeyi akla geliyor. Oysa bulaşık makinesinin iç temizliği de oldukça önemli. “Bulaşık makinesi bakımı” olarak da adlandırabileceğimiz bu temizliği ve ürünün dış temizliğinin nasıl yapılacağını anlatalım.
- Bulaşık makinesi filtresi nasıl temizlenir: Bulaşık makinenizin içerisinde kalan yemek kalıntıları hijyenik olmayan bir ortam oluşturabilir. Bu nedenle bulaşık makinenizin filtresini en az 3 ayda bir çıkarıp suyun altında yıkamalısınız. Dilerseniz bu işlem için beyaz eşya temizlik ürünleri olan özel solüsyonlardan yararlanabilirsiniz. Bu ürünleri kullanırken bulaşık makinenizi boş olarak deterjansız bir şekilde çalıştırmanız gerekiyor.
Bulaşık makinesi temizleme solüsyonu kullanmadığınız durumlarda da filtreleri yıkadıktan sonra bulaşık makinenizi boş bir şekilde çalıştırabilir, var olan yemek kalıntılarının belirli bir oranda temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
- Bulaşık makinesi pervanesi nasıl temizlenir: Pervanelerin arasına kaçan artıklar zamanla su püskürtülen deliklerin tıkanmasına neden olabilir. Bu da bulaşıkların temiz yıkanmasını engelleyebilir. Bu nedenle filtre gibi pervanenin de düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Yerinden çıkardıktan sonra musluk altında tazyikli su ile bulaşık makinesi pervanesini yıkamalısınız. Deliklerinde parçacıklar fark ederseniz bir kürdan yardımı ile çıkararak tıkanıklığı önleyebilirsiniz.
- Bulaşık makinesi içi nasıl temizlenir: Haftalık olarak bulaşık makinesinin içini sirkeli bir bez yardımı ile temizleyebilirsiniz. Daha derinlemesine temizlik için de yetkili servisinizin önerdiği bulaşık makinesi temizleme deterjanı ile iç temizliği yapabilirsiniz.
Bulaşık makinesinin dış yüzeyi için de “Beyaz eşya neyle silinir?” sorusunu sorabilirsiniz. Bunun için de yine sirkeli sudan ya da içerisine az miktarda bulaşık deterjanı koyduğunuz ılık sudan yardım alabilirsiniz. Bulaşık makinesi nasıl temizlenir sorusunun detaylı cevaplarını paylaştık. Şimdi sıra çamaşır makinesi temizleme adımlarında.
Çamaşır Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?
Beyaz eşya temizleme konusunda elbette ki, çamaşır makinesinin ve çamaşır kurutma makinesinin de temizliği oldukça önemli. Peki, çamaşır makinesi nasıl temizlenir?
- Çamaşır makinesinin dış temizliği için sirkeli su ya da bulaşık deterjanlı su kullanabilirsiniz. Temizliğin ardından kuru bir bezle ürünü temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.
- Çamaşır makinesinin iç temizliğini sağlamak için farklı noktaları temizlemeniz gerekiyor.
- Öncelikle çamaşır makinesinin deterjan gözünü çıkarıp duru suda yıkamalısınız. Bu işlem, deterjan kalıntılarını yok edip zaman içerisinde oluşabilecek koku ve küfün önüne geçecektir.
- Ardından makinenin tamburunu temizlemek için deterjan gözüne temizleyici ürün koymalı ve makineyi boş olarak çalıştırmalısınız. Su sıcaklığının yüksek derecede olduğu bir program seçmelisiniz. Bu arada sirke gibi temizleyici ürünlerin çamaşır makinenizin lastiğine zarar verebileceğini belirtelim.
- Makinenizin lastiği de kirlenen alanlardan biridir. Her çalıştırma sonrasında bu lastiği kuru bir bezle silmelisiniz.
- Ayrıca çamaşır makinelerinin altındaki boşaltım pompasındaki suyu, belirli aralıklarla bir kovaya dökmeniz de sıkışmış olan nesneleri çıkarabilmeniz için oldukça önemli. Çamaşır makinesi temizliğinde bu işlemi gerçekleştirirken elektrik bağlantısı olmadığından emin olun.
- Leke ve küf oluşumu nedeniyle ¨Çamaşır makinesi lastiği nasıl temizlenir?¨ sorusu da sıkça merak edilen konulardan. Yoğun bir kir oluşumunu önlemek için haftada bir kere makinenin lastiğini, sirkeli suya batırdığınız bez ile temizleyebilirsiniz.
Çamaşır Kurutma Makinesi Nasıl Temizlenir?
En temiz çamaşırları koyduğumuz kurutma makinesinin içi yeterince hijyenik mi acaba? Temiz bir kullanım için çamaşır kurutma makinesini de şu adımları izleyerek düzenli olarak temizleyebilirsiniz:
- Makinenin dış yüzeyini yumuşak bir bez yardımı ile temizleyebilirsiniz.
- Hav filtresini ise her kurutmadan sonra boşaltmalısınız. Haftada bir ise çamaşır kurutma makinesi hava filtresini su ile yıkayabilirsiniz. Kuruduktan sonra ise yerine yerleştirebilirsiniz.
- Yoğuşma kabını da her kurutmadan sonra boşaltmalısınız.
- Makinenin tamburunu ise nemli bir bez yardımı ile temizlemeniz yeterli.
İpuçlarımız sayesinde beyaz eşya temizliği artık çok kolay! Bu arada ihtiyaç duyabileceğiniz temizlik ürünleri için Koçtaş’a göz atmayı unutmamanızı öneririz!