Yazı Rahat Geçirin: Klima Çarpmasına Ne İyi Gelir?

Klima çarpması nedir?

Pek çoğumuz yaz aylarını sevsek de aşırı sıcaklar bazen bunaltıcı olabiliyor, kabul. Zaten kapalı alanlara sığınmamızın nedeni de bu sıcaklıklardan korunmak değil mi? Ne de olsa kapalı alanların çoğunda kurtarıcılar, klimalar var! Fakat yaz mevsiminin bu süper kahramanları bazen, vücudumuzda olumsuz etkiler de oluşturabiliyorlar. Mesela klima çarpması, pek çoğumuzun yaşadığı durumlardan biri. Haydi, gelin şimdi, klima çarpması hakkında bilgiler verelim ve yazı daha rahat geçirmeniz konusunda size yardımcı olalım.

Klima Çarpması Nedir?

Klima çarpması, klimalar nedeniyle ani ısı değişimlerine maruz kalan vücudumuzun, farklı şekillerde tepki vermesi olarak tanımlanabilir. Özellikle klimaların sıklıkla kullanıldığı mevsim olan yaz aylarında, pek çok kişide klima çarpması görülür. Klima çarpması, hayat kalitenizi düşürebilecek bir durumdur. Hareket kabiliyetinizi kısıtlar, hatta nefes almanızı bile zorlaştırabilir!

Klima Çarpması Belirtileri Nelerdir?

Klima çarpmasının farklı belirtileri vardır. Bazen bu belirtilerin birkaçı bazen de daha fazlası görülebilir. Herkesde farklı belirtiler görülebileceği için ¨Klima ishal yapar mı?¨ veya ¨Klima ayak ağrısı nedeni mi?¨ gibi sorular da merak edilir. Yaygın olarak görülen klima çarpması belirtileri şunlar:

  • Vücudun farklı bölümlerinde görülebilen (sırt, boyun, kol vb) şiddetli kas ağrıları
  • Ani ısı değişikliklerini vücudun bir tehdit olarak kabul edip vücut ısısının değişmesi, yüksek ateş
  • Göğüs ağrısı
  • Şiddetli baş ağrıları
  • Nefes darlığı
  • Burun tıkanıklığı
  • Halsizlik
  • Cilt kuruluğu
  • Mide bulantısı
  • İshal
  • Ayak ağrısı

Klima çarpması belirtileri

Klima Çarpması Nasıl Geçer?

¨Klima çarpması nasıl olur?¨ sorusunun cevabı ortamdaki ısıda gizli. Düşük ısıya uzun süre maruz kalmak, klima çarpmasına neden olan ana durumlardan biridir. Klima çarpmasının belirtileri arasında en çok görülen şey ise kas ağrılarıdır. Bu ağrılar çok şiddetli olabilir hatta hareket alanınızı bile kısıtlayabilir. Klima çarpması nedeniyle kaslarda oluşan ağrıların nedeni, dokulara damarlar yardımıyla oksijen taşınmamasıdır. Bu ağrılar da ¨Klima çarpmasına hangi ilaç iyi gelir?¨ sorusunun cevabını aramanıza neden olabilir. Öncelikle evde uygulayabileceğiniz yöntemlerden bahsedelim. Gelin klima tutulmasına ne iyi gelir, birlikte bakalım: 

  • Ilık duş, kasların gevşemesi açısından oldukça önemlidir. Yani ağrıları azaltmak için ılık duş almayı deneyebilirsiniz.
  • Klima çarpmasına iyi gelen şeyler arasında elbette ki masaj da var! Ağrıya ya da krampa neden olan kası ters yönde çalıştırmak yani bu şekilde masaj yapmak, klima çarpması nedeniyle oluşan ağrılara iyi gelebilir. 

Bu yöntemlerin yanı sıra kas gevşetici kremler de masaj sırasında kullanılabilir. Tabii ki burada doktor tavsiyesinin çok önemli olduğunu hatırlatalım. Çünkü çevrenizin önerdiği ilaçlar, sizin içerisinde bulunduğunuz duruma uygun olmayabilir.

Bu süreçte “Klima çarpması kaç gün sürer¨ ve Klima çarpması kaç günde geçer?” sorularının cevabını merak ettiğinizi biliyoruz. Aslında bu, duruma göre değişebilen bir süreç. Fakat klima tutulması belirtileri yaşıyorsanız ve yaklaşık 1 hafta içerisinde ağrılarınız dinmiyorsa bir doktora görünmenizde fayda var.

Klima çarpmasına ne iyi gelir?

Klima Çarpmasının Diğer Belirtileri İçin Neler Yapılabilir?

Klima çarpması boğaz ağrısı, ateşlenme ve soğuk algınlığı gibi yakınmalara da neden olabilir.  Eğer ateşiniz varsa soğuk bir duş alabilir, üzerinize ince bir şeyler giyebilirsiniz. Klima çarpması öksürük gibi soğuk algınlığına benzer belirtiler gösterdiğinde ise bol su ve antioksidan özelliği bulunan, vücudun direncini artıran bitki çayları içebilirsiniz. Yeşil çay, adaçayı, ıhlamur, ekinazya ise içebileceğiniz bitki çayları arasında yer alır. Eğer klima baş ağrısı gibi sorunlara neden olduğu için kendinizi çok kötü hissediyorsanız kesinlikle bir doktora görünmeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.

Klima Çarpmasından Korunma Yolları Nelerdir?

Elbette kimse hasta olmak ya da kas ağrısı çekmek istemez. Bu nedenle “Klima çarpmasını önlemek için neler yapılabilir?” sorusunun cevabını aramanız gayet normal. O halde alabileceğiniz önlemleri sıralayalım ve yazı sağlıklı bir şekilde geçirmenize katkı sunalım.

  • Sıcak yaz günlerinde, kapalı ortama girdiğinizde direkt olarak klimayı açmamalı ve belirli bir süre vücut ısınızın düşmesini beklemelisiniz.
  • Klimaları, ideal ısı derecesiyle çalıştırmalısınız. 21°C ya da 22°C kapalı alanlar için idealdir. Yaz mevsiminde klimaları düşük derecelerle çalıştırmak hem klima çarpmasına hem de enerji tüketiminin artmasına neden olabilir.
  • Klimaların kanatlarını, direkt vücudunuza gelecek şekilde konumlandırmamalısınız. Kanatların tavana ya da zemine hava üflemesi daha sağlıklıdır.
  • Metro, iş yeri, alışveriş merkezi gibi müdahale edemeyeceğiniz noktalardaki klimalardan korunmak için yanınızda her zaman ince bir hırka bulundurabilirsiniz.

Klima çarpması

Yazın keyfini çıkarmak için evinizde ve iş yerinizde klima kullanımına dikkat etmeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. Kapalı alanlarda üzerinize ince bir hırka almanız, klima çarpması durumunun önüne geçebilir.

Ayrıca klima filtrelerinin düzenli olarak temizlenmesi de hem sağlığınızı koruyabilmeniz hem de enerji tasarrufu yapabilmeniz açısından oldukça önemli. Klima bakımı hakkında ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız sizi “Sağlığınızı ve Bütçenizi Korumanız Mümkün: Klima Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar” yazımıza alabiliriz.

Güzel ve sağlıklı bir yaz dileriz!