Günlük kullandığımız şeylerin dışında da evlerimizde birçok eşya bulunuyor. Nadiren gerekseler de önemli ihtiyaçları karşıladıkları için onları evden çıkarmak mümkün olmuyor.
Örneğin birkaç ayda bir kullanacağımız matkap, sadece hastayken ihtiyaç duyduğumuz su torbası gibi saymakla bitmeyecek birçok eşyaya sahibiz. Evin dağınık görünmemesi için tüm bu az kullandığımız eşyaları ortadan kaldırmak gerekiyor. İşte, tam da burada ardiye dolabı imdadımıza yetişiyor.
Ardiye Nedir?
“Ardiye ne demek?” sorusunun cevabı da tam bu depolama ihtiyacını karşılayan bir tanım veriyor: Evlerde kullanılmayan, saklanması gereken eşyaların konulduğu bölüm. Nasıl kiler dolabı, mutfaktaki fazla malzemeleri depolamaya yardımcı oluyorsa ardiye dolabı da tüm odalardaki eşyaları derleyip toparlıyor.
Ardiye dolabını amacına uygun yani düzenleyici bir mobilya olarak kullanmak için de bir düzene sahip olmak gerekiyor. Ardiye düzenleme yöntemlerini uygulayarak aradığınız tüm eşyalara kolaylıkla ulaşabilir ve her malzemeye bir yer bulabilirsiniz. Gelin, ardiye düzeni nasıl olmalı birlikte keşfedelim, elinizin altında kalabalık yapan hiçbir şey kalmasın.
Kullanım İhtiyacınızı Belirleyin
Balkondan oturma odasına ve bahçeye kadar evin hemen her mekanında ardiye dolabından faydalanabilirsiniz. Her odada saklanılan eşya türü ve boyutu farklı olacağı için önce ardiye dolabına ne için ihtiyaç duyduğunuzu belirleyin.
Örneğin kamp malzemeleri, süpürge gibi eşyalar için geniş bir raf açıklığına ihtiyaç duyacaksınız. Öte yandan tamir aletleri, mevsimlik kıyafetler gibi küçük ve detaylı eşyalar için dolapta farklı boyutlarda kutulara yer vereceksiniz.
Ardiye Düzeni Oluşturun
Hangi eşyayı nereye, hangi kutunun içerisinde koyacağınıza karar vermeden yani depolama aşamasına geçmeden önce ardiye dolabını kullanışlı hale getirin. Dolabı kolaylıkla ulaşabileceğiniz ve kapağını rahatlıkla açabileceğiniz bir yere koyun.
Örneğin kullanılmayan bir banyonun dar köşesine dolap yerleştirdiğinizde eşyaları arayıp bulmak bir eziyete dönüşebilir. Ardiye dolabının kapalı balkon gibi aydınlık bir yerde olmasına özen gösterebilirsiniz. Yanına ütü masası devrilebilecek ya da şifonyer gibi kapağın açılmasını engelleyecek eşyalar koymayın.
Derin raflarda bile aradığınız eşyaları bulabilmek için ardiye dolabın içerisine LED şerit yerleştirin. Hatta ardiye dolabını bahçe gibi karanlık olabilen bir yerde kullanacaksanız sensörlü LED lamba takıp kapağı her açışınızda dolabın aydınlanmasını sağlayın. Tasarruflu Aydınlatma Çözümü: Sensörlü Lamba yazımızı okuyarak sensörlü lamba seçerken dikkat etmeniz gerekenleri öğrenebilirsiniz.
Uzun süre kapalı bir dolap içerisinde kalan eşyaların küflenme riski bulunduğunu unutmayın. Arkasında havalandırma delikleri olan ardiye dolapları tercih edin. Dolabınızda delik bulunmuyorsa küçük bir pançla delik açabilir ya da düzenli olarak dolap kapağını açarak eşyaları havalandırabilirsiniz. Panç gibi matkap uçlarına ulaşmak için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.
Eşya ararken ellerinizin zarar görmemesi için dolap içerisinde keskin ya da köşeli raf veya kutu bulundurmamaya dikkat edin. Ayrıca ardiye dolabının tüm eşya ağırlığını taşıyabilecek kadar sağlam olduğundan, rafların ise altlarında yeterli destek bulunduğundan emin olun.
Depolama Çözümlerinden Faydalanın
Ardiye dolabının zaten bir depolama alanı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak tüm eşyaları raflara yığdığınız zaman aradığınızı çok zor bulabilirsiniz. Orta büyüklükteki eşyalarınızı raflara koymak için saklama kutusu kullanın.
Daha küçük parçalı eşyalar için minik bölümleri olan, kapaklı ve çekmeceli kutular tercih edin. Kumaştan yapılma ince eşyalar için de petek şeklinde bölümlü ya da cepli organizerden faydalanın. Dolap kapağının içine ya da yer olması halinde dolabın yan dış yüzeyine kancalar da asabilirsiniz.
Aradığınız eşyanın hangi kutuda olduğunu unutmamak için de tüm saklama alanlarının üstüne etiket yapıştırın. Sık kullandığınız eşyalara alt raflara ve ön bölümlere yerleştirin. Mevsimlik eşyaları ve nadiren kullandığınız malzemeleri daha üst raflara koyun.
Bir de en önemlisi bu düzeni korumak. Ardiye dolabını düzenli olarak düzenleyerek ve artık kullanmadığınız eşyaları çıkararak ilk günkü gibi kullanışlı bir depoya sahip olabilirsiniz.
Ardiye dolabının içinde geniş aralıklı raflar bulunuyorsa bunlara kendi çözümlerinizi de ekleyebilirsiniz. Küçük boyutlu eşyalar yerleştireceğiniz bölümlere ara raflar monte ederek daha dar yani kullanımı pratik alanlar yaratabilirsiniz. Böylece eşya karmaşasının önüne geçebilirsiniz. Tüm rafların altına LED şerit lambalar yerleştirerek sadece kullandığınız bölümü aydınlatabilir ve eşyalarınıza kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Dolabınızı aydınlatacak LED lamba modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor.
Ardiye dolabına çekidüzen vermenizi sağlayacak saklama kutuları ve sepetler Koçtaş’ta sizi bekliyor. Düzenli ve Şık Alanlar İçin: Kendin Yap Hasır Sepet Yapımı yazımızı okuyarak da kendi emeğinizle saklama çözümü hazırlayabilirsiniz.
Dekorasyonu Es Geçmeyin
Günlük olarak kullanmadığımız bir mobilya olsa da evlerimizde yeterince yer olmadığı zaman ardiye dolabını salon ya da yatak odası gibi mekanlara yerleştirebiliyoruz. Bu da ardiye dolabının tasarımını daha önemli hale getiriyor. Keyifle kullanabileceğiniz, diğer mobilyalarla aykırı bir görünüm oluşturmayacak bir ardiye dolabı modeli seçin.
Açık kahve gibi diğer renklerle uyum sağlayabilecek bir ardiye dolabı tercih edin. Böylece dolabın yeri değişse bile yeni odadaki mobilyalarla uyum sağlayabilir. Ardiye dolabının içi ise çok daha renkli olabilir.
Böyle alternatif bir tasarıma sahip ardiye dolabı bulamasanız da evinizdekini güzelleştirmek sizin elinizde! Yenilenme Zamanı: Ahşap Boyama Nasıl Yapılır? yazımızı okuyarak ahşap dolabınızın içini renklendirmenin yollarını öğrenebilirsiniz. Mobilya yenilemek için ihtiyaç duyacağınız boya ve boya malzemeleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor.
Rengi kadar ardiye dolabının üretildiği malzeme de önemli. Ev dekorasyon zevkinize göre ahşap ardiye dolabı kullanabileceğiniz gibi metali de tercih edebilirsiniz. Metal, modern dekorasyon stilleriyle uyum sağlar ve ahşap, cam, mermer gibi diğer malzemelerle bir arada kullanılabilir.
Ardiye dolabının rahat kullanımı bakımından da malzeme seçimine dikkat etmekte fayda var. Her ne kadar plastik dolaplar kolay temizlense ve birçok renge sahip olsa da ahşap ya da metal kadar uzun ömürlü olmayabiliyor. Seçeceğiniz malzemenin kalitesine, neme dayanma durumuna ve taşıyabileceği maksimum ağırlığın ne olduğuna dikkat edebilirsiniz.
Ardiye dolabının kolay kullanımını sağlayacak tüm tasarım ipuçlarını paylaştık. Yüklük de denilen ardiye dolabı modelleri ve fiyatları hakkında bilgi almak için Koçtaş’ı ziyaret etmeyi unutmayın. Şimdi de sıra evlerin diğer önemli depolama alanı olan kilerinizi düzenlemekte. Aradığınızı Kolaylıkla Bulun Diye: Kiler Düzeni Nasıl Olmalı? yazımızı okuyarak yiyeceklerinizi yıl boyu rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.