Şıklık Arayışında: Dresuar Nedir, Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Dresuar Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Çağın zevklerine ve yaşam şekillerine göre mobilya türleri de değişim gösteriyor. Örneğin salondaki eşyaları koymak için anneannemizin evinde gümüşlük, çocukluğumuzun salonlarında büfe kullanılırken şimdi de evlerimizde konsol kullanıyoruz. Bu yeni mobilya stillerinden birisi de dresuar. 

Aslında yeni dediğimize bakmayın, dresuarın tarihi 18. yüzyıla uzanıyor. Ancak son yıllarda hemen her evde kendine yer bulmaya başladı yani trend mobilya türlerinden biri oldu. Peki, dresuar ne demek? 

Dresuar Ne İçin Kullanılır?

Dresuar Ne İçin Kullanılır

Fransızca kökenli dresuar; büfe, camekanlı dolap anlamına geliyor. Günümüzdeki kullanımıysa biraz daha farklı. Dresuar, büfe ya da camekanlı dolap gibi çok bölümlü değil. Genellikle altında çekmece bulunuyor, bazı modellerinde de az sayıda kapaklı raf yer alıyor. Yani dresuarın tek amacı eşyaları depolamak değil. 

Üst bölümüne dekoratif objeler ya da anahtarlık gibi sık kullanılan eşyalar konulabiliyor, altındaki çekmeceye de kumanda ya da çatal bıçak gibi eşyalar yerleştirilebiliyor. Tabii bu zarif mobilyanın önemli bir fonksiyonu da dekorasyonda fark yaratması. Dresuarların zarif ayakları, kıvrımları ve şık aynaları odanın görünümünü bir anda değiştiriyor.

Dresuarlar antrede yaygın olarak kullanılmaya başlansa da artık mutfak, salon ve hatta banyoda bile kendine yer buluyor. Önemli olan nokta, mekana uygun bir dresuar türü seçmeniz. Gelin, dresuar satın alırken dikkat edilecek konulara bakalım. Ardından farklı dresuar modelleri arasından bir seçim yapmanıza yardımcı olalım. 

mobilya ürünleri

Dresuar Seçimi Nasıl Olmalı?

Dresuar tercihinizi belirleyen en önemli kriter elbette dekorasyon zevkiniz. Tarzınızı fonksiyonellikle birleştirmek için de bazı detaylara dikkat etmeniz yeterli. Önce dresuar kullanım alanlarına ve mekanlara özel önerilere bakalım: 

Dresuar Seçimi Nasıl Olmalı

Mekana Uygun Bir Seçim Yapın

  • Antrede dresuar kullanımı: Dresuarın en yaygın kullanıldığı yer olan antrede genellikle yüksek ayaklı, çekmeceli ve aynalı dresuarlar tercih ediliyor. Çünkü antrede başka mobilya bulunmadığı için yüksek ayaklar uyumsuz görünmüyor. Hatta oldukça gösterişli duruyor. Nem ya da güneş gibi mobilyayı bozan bir etken olmadığı için antrede dilediğiniz mobilya türünü kullanabilirsiniz. 

Daha kapıdan adım atar atmaz ev dekorasyonunuzun büyülemesi için İlk İzlenim Önemlidir! Şık Bir Antre Dekorasyonu İçin 5 İpucu yazımızda yer alan önerileri uygulayabilirsiniz. Yeni bir antre stili için ihtiyacınız olan tüm dekorasyon ve ev gereçleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Şıklık Arayışında: Dresuar Nedir, Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

  • Salonda dresuar kullanımı: Aynalı dresuar modelleri, salonda dekoratif bir köşe olarak değerlendiriliyor. Ancak tek kullanımı bununla sınırlı değil. Yemek masasının yanına çekmeceli dresuar koyarak çatal, bıçak, peçete gibi malzemelere salonda yer bulabilirsiniz. Koltuk arkasına dresuar yerleştirerek de kitap, gazete gibi eşyalarınıza yer bulabilirsiniz.

Salon dekorasyon stilinize göre dresuar malzemesine karar verebilirsiniz. Örneğin ahşap ağırlıklı bir dekorasyonda country dresuar, endüstriyel tarzın hakim olduğu bir salonda metal ve ahşap dresuar tercih edebilirsiniz. Diğer salon dekorasyon önerileri için Şıklığı Kendiniz Yaratın: Salonunuzu ve Oturma Odanızı Farklılaştıracak 3 Güzel Fikir yazımızı okumayı unutmayın!

  • Banyoda dresuar kullanımı: Büyük banyo dekorasyonunda mobilya kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Mobilya, banyoda hem bir konfor alanı olarak değerlendiriliyor hem de göz alıcı bir görünüm veriyor. Ayaklı askılık ve dresuar bu mobilyalardan birkaçı. Banyo dekorasyonuyla ilgili daha fazla ipucu için Klasik Banyo Dekorasyonu Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Aynalı şık dresuar modelleri, banyoda cilt bakımı yapmak için kullanılıyor. Çekmeceli dresuarlara ise banyo havluları yerleştirilip üst kısımlarına da mum, çiçek, parfüm gibi banyo aksesuarları yerleştiriliyor. Ayrıca petek üstü dresuar üzerine de küçük eşyalar konulabiliyor. Neme karşı dayanıklı olması için banyo dresuarı alırken metal ya da koruyucu vernikli ahşap tercih edebilirsiniz.

Dresuar Ölçüleri ve Oda Uyumuna Bakın

Dresuar Ölçüleri

Odalarda konsola ya da şifonyere yer bulmak dresuara göre daha kolay. Çünkü dresuar, diğer mobilyalar gibi yatay ve kısa boylu değil. Klasik dresuarlar uzun ayaklı, kıvrımlı hatlara sahip. Bu klasik dresuar modelleri oldukça şık görünse de oda mobilyalarına uyum sağlamaları biraz zor. 

Bu yüzden klasik dresuar modellerin dışına çıkarak ayaksız duvara monte dresuar ya da iki ayaklı dresuar tercih edebilirsiniz. Bu modeller modern dekorasyon stilleriyle daha iyi uyum sağlıyor. Ayakları da diğer dresuarlar kadar uzun olmadığı için koltuğun ya da masanın yanında aykırı durmuyor. 

Antre ya da salonun ölçüsüne dikkat ederek dresuar genişliğini belirlemenizde de fayda var. Mobilyalar ve dresuar arasında en az 60 cm’lik yürüyüş alanı bulunmasına, antredeyse daha geniş bir alan bırakmaya dikkat edebilirsiniz. Küçük antreler için de dar dresuar modelleri arasından bir tercihte bulunabilirsiniz. 

Dekorasyona Uygun Dresuar Çeşitleri Arayın

Dekorasyona Uygun Aksesuar

Diğer mobilya takımlarının aksine dresuar tek başına satıldığı için dekorasyon uyumu sağlamak için biraz araştırma yapmanız gerekebilir. Hemen her dekorasyon stiline uygun bir dresuar türü olduğu için sonunda stilinizi tamamlayan bir mobilyayı bulacağınıza da eminiz. En güzel dresuar modelleri hakkında bilgi alarak işe başlayabilirsiniz:

  • Klasik dresuar modelleri: Ayakları dışa doğru kıvrımlı, oymalı ve genellikle çekmeceli olan bu modellerde ahşap tercih ediliyor. Ancak pirinç, bakır gibi metallerin kullanıldığı klasik dresuar çeşitleri de bulunuyor. Klasik dekorasyonla ilgili bilgi alarak yeni dresuarınızı tarzınızın bir parçası haline getirmek için Klasik Dekorasyonda Zarif Dokunuş yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Retro dresuar modelleri: Evinizde eskitme ya da pastel renklere sahip mobilyalar varsa bu model tam size göre! Retro dresuarlar klasik dresuarlar kadar uzun olmuyor. Altlarında ise bir raf ve iki çekmece bulunabiliyor. Retro dekorasyonla ilgili Nostaljik Bir Atmosfer: Retro Dekorasyon Trendi yazımızda paylaştığımız ipuçlarını okuyarak bu keyifli dresuar çeşidine en uygun yeri bulabilirsiniz.
  • Country dresuar modelleri: Country stilinde olduğu gibi bu dresuarlarda da ham ahşap kullanılıyor. Genellikle düz ayaklara sahip olsalar da bazen country dresuarların da kıvrımları bulunuyor. Country dekorasyonla ilgili daha fazla bilgi alarak bu dresuar modeline karar verebilmek için Nostalji Sevenlerin Gözdesi: Country Dekorasyon Nedir, Nasıl Uygulanır? yazımızı okuyabilirsiniz. 
  • Aynalı dresuar modelleri: Farklı dekorasyon stilleriyle uyumlu malzemelerden üretilen bir aynalı dresuar çeşidi bulabilirsiniz. Aynalı dresuarlar genellikle antrede, bazen de banyo da kullanılıyor. 
  • Modern dresuar modelleri: Renkli çekmeceler, geometrik ayaklar, farklı malzemelerin birlikte kullanımı… Tüm bunlar modern dekorasyonun özgür dokunuşlarının dresuarda yansıması. Bu farklı form ve renklerin kullanımı, dresuarınızın diğer mobilyaların bir parçası gibi görünmesini sağlar. Modern Dekorasyonda Hayatın Renkleri yazımızı okuyarak modern dekorasyonda rengin ahenge etkisini keşfedebilirsiniz.

Tüm dresuar modelleri ve fiyatları hakkında bilgi almak için Koçtaş mobilya kategorisini ziyaret edebilirsiniz. ¨Dresuar nedir, nerede kullanılır?¨ sorularının cevaplarını paylaştık. Dresuar gibi tek başına göz kamaştırmaya yeten mobilyalardan birisi de berjer. Berjer modelleri ile ilgili tüm detayları paylaştığımız Dekorasyonun İkonik Mobilyası: Berjer Çeşitleri Nelerdir? yazımızı okumayı unutmayın.