Siz de işten, okuldan ya da kısa bir gezintiden eve dönerken hızlı adımlarla yürüyüp bir an önce sıcacık evine ulaşmak isteyenlerden misiniz? Hiç merak etmeyin; hepimiz bu durumdayız. Mevsim şartlarının doğurduğu ısınma ihtiyacı, kış aylarında evde daha çok vakit geçirmemize vesile oluyor. Tabii ısınma ihtiyacı da bazı açılardan can sıkıcı olabiliyor. Mesela hiç gelmesini istemediğiniz yüklü faturalarla karşılaşabiliyorsunuz. Doğal gaz ile ısınma çokça tercih edilen bir seçenek olsa da kombinin olmadığı evlerde ya da doğal gaza ek olarak elektrikli ısıtıcılar da kullanılabiliyor. Peki, elektrikli ısıtıcı kullanırken enerji tüketimini azaltmak ve daha tasarruflu ısınmak için hangi yöntemleri uygulayabilirsiniz? İşte, elektrikli sobalar ile tasarruflu ısınma ipuçları:
En Tasarruflu Elektrikli Isıtıcı Hangisi?
“En az yakan elektrikli ısıtıcı hangisi?” sorusunun cevabı aslında sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda şekilleniyor. Çünkü bahçe ve balkon gibi evinizin açık alanlarında kullanıma uygun olan elektrikli ısıtıcı farklı, iç mekânda kullanıma uygun olanlar farklı… Yani alana uygun olmayan bir elektrikli soba, enerji tüketimi konusunda tasarruf etmenizi imkânsız hale getirebilir. Bu nedenle öncelikle elektrikli ısıtıcı modellerini tanımalısınız. Biz size hemen elektrikli ısıtıcı çeşitleri hakkında minik bir özet geçelim ve ihtiyacınıza uygun az yakan elektrikli ısıtıcıyı bulmanıza yardımcı olalım.
Infrared Isıtıcılar: Isıyı ışık yoluyla ileten ve direkt olarak ışığın etki ettiği noktaları ısıtılabilen bu ısıtıcıları genellikle kafelerin bahçelerinde görebilirsiniz. Çünkü infrared ısıtıcılar dış mekân için uygun olan bir ısıtıcı çeşididir. Bu arada ev ve iş yerlerinde sıklıkla kullanılan quartz ısıtıcıların da benzer bir prensiple çalıştığını söyleyebiliriz.
Yağlı Radyatörler: Kapalı alanlarda kullanıma uygun olan ve kalorifer peteklerine benzeyen yağlı radyatörler, alanı etkili bir şekilde ısıtabiliyorlar. Yani iç mekân için bir ürün arıyorsanız yağlı radyatörler “Hangi ısıtıcı daha tasarruflu?” sorusunun cevaplarından biri olabilir. Ayrıca pek çok kişinin az yakan elektrikli ısıtıcı tavsiyesi olan yağlı radyatörler hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Pratik Bir Isıtıcı: Yağlı Radyatörler Hakkında 7 Bilgi” yazımızı okuyabilirsiniz.
Konvektör Isıtıcılar: Kapalı alan için bir ısıtıcı tavsiyesi istiyorsanız ve tercih edeceğiniz üründe hızlı bir şekilde ısıtma özelliği arıyorsanız tercihinizi konvektör ısıtıcılardan yana kullanabilirsiniz. Ayrıca konvektör ısıtıcı, toz alerjisi olanlar için de tercih edilebilir ürünler arasında yer alıyor.
Fanlı Isıtıcılar: Sıcak hava üfleyerek kapalı alanı ısıtabilen fanlı ısıtıcı, ek ısıtıcı olarak kullanılmaya elverişli. Örneğin radyatör odanın boyutuna göre küçükse ve odanız çok büyük değilse fanlı ısıtıcıları tercih edebilirsiniz.
Elektrikli Şömineler: Diğer elektrikli ısıtıcılarda olduğu gibi, elektrikli şöminelerde de ürünün gücü ve büyüklüğü ısıtma performansında etkili. Dekoratifliğiyle dikkat çeken elektrikli şömineler, özellikle demir dökme bölümlere sahip ise ısıtma konusunda daha başarılı olabilir. Eğer bu dikkat çekici elektrikli ısıtıcı hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz “Bambaşka Bir Atmosfer: Elektrikli Şömineler Hakkında Bilinmesi Gerekenler” yazımızı da okumanızı öneririz.
Son olarak elektrikli ısıtma cihazları hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için ise sizi “Elektrikli Isıtıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımıza alabiliriz!
İhtiyacınıza Uygun Seçim Yapın, Tasarruflu Kullanım Yöntemlerini Uygulayın
Kullanım alanınıza uygun ısıtıcı çeşidinin hangisi olduğuna karar verdikten sonra sırada elektrikli sobaları özelliklerine göre incelemek var. Peki, bu aşamada nelere dikkat etmelisiniz?
- Odanızın büyüklüğüne uygun bir ısıtma gücü olan ürün almalısınız. Gücü düşük olan bir ürün ısıtma bakımından verimli olmayabilir. Bir elektrikli ısıtıcı ve soğutucunun kaç m2 alanı ısıtabildiği/soğutabildiği ürün kılavuzunda belirtilir.
- Isı dereceleri ayarlanabilen ürünler alanda ideal sıcaklık derecesini sunabilir. Böylece alanın ihtiyaçtan fazla ısınmasını engelleyebilir ve fazla enerji tüketmezsiniz.
- Alanda istenen sıcaklığa ulaştığında kendini beklemeye alan ve oda soğumaya başladığında yeniden çalışmaya başlayan elektrikli ısıtıcılar, daha az elektrik tüketmenizi sağlayabilir.
Isı Yalıtımına Önem Verin
Tasarruflu elektrikli soba seçmek elbette önemli, fakat bunun yanı sıra ısı yalıtım konusuna da önem vermelisiniz. Çünkü ısı yalıtımı konusunda başarısız bir ev ya da iş yeri, alanda ısının muhafaza edilmesi neredeyse imkânsız olduğu için daha fazla elektrik tüketilmesine neden olacaktır. Isı yalıtımı konusunda minik birkaç ipucu verelim:
- Eğer elektrikli ısıtıcıları radyatörlerinize ek olarak kullanmak istiyorsanız, öncelikle radyatörlerin sundukları ısıdan maksimum derecede faydalanmayı amaçlamalısınız. Radyatör arkalığı kullanmak ve tabii ki radyatör bakımını aksatmamak ise kesinlikle yapmanız gerekenler arasında. Radyatör bakımı konusunda ne yapabileceğinizi merak mı ediyorsunuz? “Isı Tasarrufunda O da Söz Sahibi: Radyatör Bakımı Nasıl Yapılır?” yazımız bu konuda size yardımcı olabilir.
- Isı yalıtımı yapılmayan camlar, ısı kaybına neden olan noktaların başında geliyor. Bu nedenle alanlara pencereleri bandı uygulamalısınız.
- Kapı altları da odadaki ısının kaybolmasına neden olabilir. Kapı altı izolasyon köpüğü ise bu sorunu çözmek, daha az enerji kullanmak ve dolayısıyla tasarruf edebilmeniz için yardımcılarınızdan biri.
- Bina ya da oda içi ısı izolasyonu yapmak hem kış hem de yaz aylarında, alandaki ideal ısının yok olmasını büyük oranda önler. “Sıcacık Evler ve Tasarruf Hayal Değil: Isı İzolasyonu” yazımız bu konuda size rehberlik yapmaya hazır!
Elektrikli Isıtıcı Fiyatları
Elektrikli ısıtıcı fiyatları; seçilen ısıtıcı tipine, modele, ısıtma gücüne, tasarıma göre farklılık gösterebilir. Ayrıca az yakan elektrikli ısıtıcı fiyatlarını araştırırken en az yakan elektrikli ısıtıcı yorumlarını da incelemeyi unutmamanızı, bir diğer deyişle karar aşamasında bunu da değerlendirmenizi öneririz. Her bütçeye uygun elektrikli ısıtıcılar ise Koçtaş’ta sizi bekliyor.