Farklı Bir Dünya, Farklı Bir Aydınlatma: Çocuk Odası Aydınlatmaları

Çocuk Odası Aydınlatması

“Çocuğum odasında zaman geçirmek istemiyor, ders çalışmıyor.” gibi serzenişlerde bulunuyorsanız hemen çocuğunuzun odasının kapısını açın ve bu alanı onun gözünden incelemeye başlayın. Belki de çocuğunuzun odası onu yansıtmıyordur ve biliyorsunuz ki çocuklar, kendilerini ait hissetmedikleri yerlerde olmaktan pek hoşlanmazlar.

Çocukluğunuzu ya da gençliğinizi hatırlayın. Çocukluk döneminizde kendinize yakın gördüğünüz çizgi film ya da film karakterlerinin yapışkanlarını defterinize, posterlerini odanıza yapıştırırdınız. Gençlik döneminizde ise sevdiğiniz şarkıcı, oyuncu ya da sporcuların posterleri süslerdi odalarınızı. Bu durum, odanızı daha çok sevmenizi ve orada vakit geçirmek istemenizi sağlardı. Çocuk odası dekorasyonu yaparken de çıkış noktanız işte bu olmalı. Duvar kâğıtları, renkli karyolalar, gardıropların yanı sıra dikkat etmeniz gereken bir şey daha var: Çocuk odası aydınlatması!

Söz konusu dekorasyon olunca, aydınlatma konusu sıralamada en sonlara bırakılıyor. Oysaki aydınlatma, dekorasyon dışında oldukça işlevsel bir görev üstlendiğinden çok önemli bir konu. Çünkü çocuğunuzun odasında kullanacağınız aydınlatmanın onun psikolojisi üzerinde de etkisi büyük. Örneğin ışık seviyesi fazla olan bir oda onun dikkatini dağıtabilecekken, çok zayıf bir aydınlatma ise odasından sıkılmasına, uykusunun gelmesine ve odada zaman geçirmek istememesine neden olabilir.

Çocuk Odası Aydınlatması Nasıl Olmalı?

Gün ışığı gibisi yok! Bu nedenle çocuk odasının yerleşimi de güneş ışığından maksimum yarar sağlayacak şekilde olmalı. Bu düzenlemenin ardından çocuğunuzun odasındaki ışık seviyesinin ideal seviyede olmasına yani ne çok parlak ne de loş sayılabilecek bir seviyede tutulmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bu arada yapılan araştırmaların beyaz renk ışığın, insanlar üzerinde psikolojik olarak daha olumlu bir etki bıraktığı kanıtlanmış durumda. Hem elektrik tasarrufu sağlamak hem de sunduğu beyaz ışıktan yararlanabilmek için LED ampullerden yararlanabilirsiniz.

Çocuk odaları için eğlenceli dekorasyonlar.

 

Hangi Aydınlatma Türleri Çocuğunuzun Odası İçin Uygun?

İç aydınlatmayı 3 ayrı sınıfa ayırmak mümkün.

Ortam Aydınlatması: Bir alanın aydınlanmasını sağlamak için kullanılan ve genellikle tavan kaynaklı olan ana ışıklandırma, ortam aydınlatması olarak biliniyor.

Görev Aydınlatması: Bu aydınlatma çeşidi belirli bir işlev için kullanılıyor. Çalışma lambası, gece lambası gibi ışıklandırmalar görev aydınlatması olarak adlandırılıyor.

Vurgu Aydınlatması: Genellikle dekorasyon amaçlı kullanılan vurgu aydınlatması, belirli bir objeyi ya da noktayı ön plana çıkarmak için kullanılıyor.

Çocuk odası için aydınlatma ürünleri.

 

Çocuk Odasında Hangi Aydınlatmalar Kullanılabilir?

Öncelikle “Çocuk odası aydınlatması nasıl olmalı?” sorusuna “Ortam ve görev aydınlatması kullanmalısınız.” cevabını verebiliriz. Bu sayede ana aydınlatmanın yanında çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu alanları ek olarak aydınlatmış olursunuz. Peki, aydınlatma için hangi çocuk odası aksesuarlarından yararlanabilirsiniz?

 

Sarkıtlar / Avizeler: Ortam aydınlatmasını sağlayacağınız avize ve sarkıtlar, çocuğunuzun odasıyla uyumlu olabilecek pek çok alternatif sunuyor. Sarkıtlar küçük alanlar için uygun bir seçenekken çocuk odası avizeleri daha büyük odalar için ideal olarak kabul ediliyor.

Çalışma Lambaları: Özellikle okula giden çocuklar için olmazsa olmaz olan çalışma lambalarının, avizeyle aynı karaktere sahip alternatifini alıp odada bir bütünlük yakalamanız mümkün. Bu arada çok küçük yaştaki çocukların çalışma lambasını düşürme gibi nedenlerle zarar görme ihtimalleri yüksek olduğundan bu aydınlatma ürünlerinin sabitlenebilir olmasına dikkat etmelisiniz.

Abajurlar / Sensörlü Aplikler: Çocuklarınız, gece saatlerinde kullanabilecekleri bu aydınlatma ürünleri sayesinde ihtiyaçları olduklarında yataklarından kalkmadan ışığa kavuşabiliyorlar. Yatağın yanı başına koyulan ve bilindik bir çözüm olan rengârenk abajurların yanı sıra sensörlü aplikler de son yıllarda çokça kullanılan aydınlatma ürünlerinden biri. Sensörlü aplikler gece çocuğunuzun hareket ettiğini algılayıp yanabiliyor ve odayı aydınlatan bir gece lambası görevi görüyor.

Çocuk odası için aydınlatma önerileri.

 

Çocuğunuzun çok seveceği ve o içten dünyasını yansıtmasına olanak sağlayacak çocuk odası aydınlatma aksesuarları her bütçeye uygun seçeneklerle Koçtaş’ta!