Yaşam alanlarındaki atmosferi değiştirmek, evinizdeki huzur katsayısını artırmak için değerlendirebileceğiniz seçenek elbette evde bitkilere yer vermek! Siz de evinizde bitkilere yer vermek istiyorsanız, ama ev bitkileri bakımı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız hiç endişelenmeyin! Çünkü şimdi, evlerde en çok tercih edilen salon bitkilerinin bakımı nasıl yapılır, anlatmaya başlıyoruz!
Difenbahya
Yeşilin farklı tonlarını yapraklarında bulunduran, çiçeksiz bir tropikal bitki olan difenbahya kolay bakımı sayesinde pek çok evde kendine yer bulan bir bitki. Peki, difenbahyanın bakımı hakkındaki en önemli detaylar nelerdir?
- Difenbahya güneş ışığını seven bir bitkidir, fakat bu onu güneş ışığının dik açıyla geldiği bir noktaya koymanız gerektiği anlamına gelmiyor. Yazın yarı gölge, kışın ise güneşi gören bir alana konumlandırmak difenbahyanın sağlıklı büyümesi için en önemli noktalardan.
- 16-17°C difenyanın bulunduğu ortamda ihtiyacı olan sıcaklıktır. Dolayısıyla bu bitkiyi kış aylarında açık balkon gibi alanlarda konumlandırmak uzun ömürlü olmasını engelleyebilir.
- Difenbahyayı sulamak için her zaman aynı miktarda su kullanmalısınız, fakat sulama aralığı elbette mevsime göre değişiklik göstermeli. Oda sıcaklığındaki içme suyu ile sulamanız gereken bu bitkiyi yaz aylarında haftada iki, kış aylarında ise haftada bir kez sulayabilirsiniz.
- Difenbahyanın yapraklarındaki toz, fotosentez yapmasını engelleyebilir. Bu nedenle haftada bir kez bitkinin büyük yapraklarını hafif nemli temiz bir bezle silebilirsiniz.
Paşa Kılıcı
Adını uzun ve kılıca benzeyen yapraklarından alan paşa kılıcı bitkisi, bakımı kolay bitkilerden bir diğeri. Güneşe, susuzluğa karşı oldukça dayanıklı olan bu bitkinin uzun ömürlü olması için ise dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.
- Kılıç bitkisi olarak da bilinen bu bitki, doğrudan güneşi sever ve gölge alanlardan pek hoşlanmaz. Bu nedenle onu her mevsimde güneş gören bir yerde konumlandırmaya özen göstermelisiniz.
- Paşa kılıcının solmasına ya da köklerinin çürüyüp bitkinin ölmesine neden olan şey fazla sulamadır. Bu nedenle sulama konusunda ekstra özenli davranmalısınız. Bitkinin ne zaman sulanmaya ihtiyaç duyduğu konusunda fikir sahibi olmak için ise ince bir çubuğu toprağa batırabilirsiniz. Eğer toprağın yarısı ya da daha fazlası kuruysa bitkinin suya ihtiyacı vardır. Bu kontrolü yaparak bitkinizi hangi mevsimde ne kadar aralıkla sulamanız gerektiğini bulabilirsiniz.
- Bitkinizi nemli ve havadar bir ortamda konumlandırabilirsiniz.
- Bitki büyüdüğünde ya da toprağı değiştirilmesi gerektiğinde paşa kılıcını yeni saksının içerisine ilkbahar aylarında alabilirsiniz.
Devetabanı
Uzun, kesik ve parlak yapraklı bir ev bitkisi olan devetabanı, yaşam alanlarında en sık yer verilen bitkilerden biri. Peki, devetabanı bakımının püf noktaları neler?
- Tropikal bir bitki olan devetabanını 15°C ve üzeri sıcaklığa sahip alanlarda konumlandırmalısınız. Diğer bir deyişle rüzgârı da pek sevmeyen bu bitki için özellikle sonbahar ve kış aylarında balkon, teras gibi alanlar pek elverişli değil.
- Soğuk su ile sulama yapmak bitkinin hasar görmesine neden olabileceği için oda sıcaklığında, içme suyu ile sulama yapmalısınız.
- Güneş ışığını direkt olarak almaması gereken devetabanı için en uygun alanlar, yarı gölge alanlar!
- Yaz aylarında haftada iki ya da üç, kış aylarında ise haftada bir kez sulayabileceğiniz bu bitkinin yapraklarını da haftada bir kez hafif nemli bir bezle silmek, fotosentez yapmasını kolaylaştırabilir.
Barış Çiçeği
“Yelken çiçeği” ya da “spatifilyum” olarak da bilinen bu bitki, yeşil yapraklarının yanı sıra renkli çiçekleri ile de dikkat çekiyor. Peki, barış çiçeği bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Barış çiçeğinin sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi için en uygun sıcaklık aralığı 10°C ila 28°C arası kabul ediliyor.
- Direkt güneş ışığından zarar görebilecek bu bitkiyi aydınlık, ama güneş ışığını dik bir açıyla almayan bir noktaya konumlandırabilirsiniz.
- Aynı miktarda su ile toprağı kurumadan sulanması gereken bu bitkinin yapraklarını da sprey ile haftada bir kere sulayabilirsiniz.
- Eğer bitkinizin daha sağlıklı bir şekilde büyümesini istiyorsanız mevsim değişimlerinde toprak değişimi yapmak ya da sıvı gübre takviyesi size yardımcı olabilir.
Aloe Vera
“Evde hangi bitkiler yetiştirilir?” sorusunun en popüler cevaplarından birisi hiç kuşkusuz ki aloe vera! Bunda elbette aloe veranın yararlarının da etkisi var. Aloe vera bakımı hakkındaki püf noktalar öncesinde dilerseniz “Bakımı Kolay, Yararı Çok: Aloe Veranın Faydaları” yazımızı da okuyabilirsiniz.
- Aloe vera, aydınlık alanlarda daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyüyebiliyor. Bu sebeple bitkiyi güneş alan bir yere konumlandırmalısınız.
- 10°C ila 15° arasındaki bir sıcaklık, aloe veranın yetişmesi için yeterli olacaktır.
- Fazla sulama bitkinin köklerinin zarar görmesine neden olabileceğinden toprak kuruduğunda sulama yapmalısınız. Yaz aylarında haftada iki, kış aylarında ise haftada bir sulama yapmak aloe vera için yeterli olacaktır.
- Sulama yaparken suyu yapraklara değdirmek yaprakların düşmesine neden olabilir. Bu sebeple sadece toprağı sulamaya özen göstermelisiniz.
- Ayrıca bitkiyi sert rüzgârdan korumak da sağlıklı bir şekilde büyümesi için oldukça önemli.
Doğayı Evinize Taşıyın: Salonlar İçin Büyük Bitki Önerileri adlı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Evlerde en sık yetiştirilen bitkilerin bakımı hakkındaki en önemli noktaları paylaştık. Bitkinizin daha sağlıklı büyümesi için ihtiyacınız olan bitki bakım ürünleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor. Bu arada devetabanı, paşa kılıcı, difenbahya, aloe vera gibi bazı bitkilerin çocuklu ve evcil hayvanlı evlerde dikkatli bir şekilde yetiştirilmesi gerektiğini de not düşmekte fayda var! Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için “Bitkilere Dikkat: Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İçin Zararlı Bitkiler” yazımızı okuyabilirsiniz.