Mutfakta misafirleri ağırlayacak kadar büyük bir masaya yer ayırılamadığı zaman salon imdada yetişiyor. Hatta bazı salonlarda yemek masası takımını yerleştirmeye uygun dar bir bölüm de bulunuyor. Böylece hem yemek odası hem de salon mobilyaları aynı mekana yerleştiriliyor.
Ancak bunu masa takımının salonun bir köşesine konumlandırıldığı klasik stil gibi düşünmeyin. Daha çok yemek odasının ve salonun aynı mekana yerleştirilmesine rağmen kendilerine ait dekorasyonları olmasına dayanıyor. Bu farklı iki mobilya takımı ve dekoratif aksesuarların karmaşık bir görüntü yaratmaması için de bazı dekorasyon hilelerine başvurabilirsiniz.
Örneğin renk geçişleriyle bir uyum yaratmak, halı ya da seperatörle iki ayrı bölüm görüntüsü oluşturmak bunlardan bazıları. Gelin, iki odayı birleştirme ipuçları nelerdir birlikte keşfedelim, fonksiyonel ve şık bir mekan tasarlamanın yollarını öğrenin.
Renk Geçişleri Yapın
Yemek odası ile salonu iki ayrı alan gibi tasarlayın. Örneğin yemek masasının önünde bir bank, duvar kenarında bir büfe yer alırken salon tarafında berjer ve dresuara yer verin. Her iki bölümün mobilyalarının seçiminde de uyumu arayın. Her iki alanın birleşiminden boğucu bir görüntü çıkmaması için çok renkli mobilyalar tercih etmemeye özen gösterin. Örneğin açık kahve tonlarında yemek masası takımı ve bej rengi koltuk takımı alın.
Bir diğer seçenekse iki odayı da beyaz ve krem gibi nötre renklerle dekore edip dekoratif objelerin tonlarıyla farkı belirginleştirmek. Örneğin yemek odasında mor vazo, avize ve tablo; salon bölümünde ise yeşil gibi tamamen farklı bir renkte kırlent ve çerçeve gibi nesneler kullanın. Yani nötr renkler iki oda arasında akıcılık sağlarken detaylarda tercih ettiğiniz renkler odaların ayrımını vurgulasın.
Duvar boyası ve kağıdı ile de bu ayrımı etkili bir şekilde yapabilirsiniz. Yemek odası bölümü için canlı, enerjik renk ve desenlere sahip duvar kağıdı, salon için daha minimal desenli yumuşak tonlara sahip duvar kağıdı seçebilirsiniz. Ancak burada da ince bir uyum gözetmeniz önemli.
Örneğin yemek odası duvarını çiçekli desenlerle, salon bölümünü sade ama çiçeklerde bulunan bir tona sahip duvar kağıdıyla kaplayabilirsiniz. Kusursuz Dekorasyon İçin: Duvar Kağıdı Nasıl Seçilir? yazımızı okuyarak yemek odası ya da mutfak ve salonu birleştirmenizi sağlayacak duvar kağıdına karar verebilirsiniz. İhtiyacınız olan duvar kağıdı modelleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!
Ayrım İçin Mobilyalardan Yararlanın
Tek mekan içerisinde iki ayrı amaca hizmet eden bölüm olduğunu vurgulayın. Bunu sağlamak için öncelikle iki bölüme de ayrı halılar serin. Örneğin salonda orta sehpanın altına ve yemek masasının altına halılar serin. Bu halıların birbiriyle bitişmemesine yani aralarında belirgin bir sınır olmasına dikkat edin. Halı seçiminizi kolaylaştırmak için de Dekorasyon Tarzına Göre Halı Seçimi Nasıl Yapılır? yazımıza göz atmayı unutmayın
Yemek odası ve salon farkını belirginleştirmek için de iki mobilya grubunun arasına paravan çekin. Mobilya stilinizle uyumlu bir oda seperatörü seçin. Örneğin rustik tasarım, İskandinav stil ve endüstriyel tarz için bambu paravan, klasik dekorasyon tarzı için de altın veya bronz çerçeveli aynalı seperatörler tercih edin.
Özellikle salonunuz küçükse aynalı paravan kullanmaya özen gösterin. Çünkü ayna; odayı daha derinlikli, büyük ve aydınlık gösterir. Böylece iki bölüme de ayırsanız odanız daha küçük görünmez.
Daha doğal bir geçiş için de paravan gibi keskin bir unsur yerine mevcut mobilyalarınızdan yararlanın. Örneğin odalar arasına her iki tarafında da raflar bulunan bir kitaplık yerleştirin. Salon koltuk takımının arkasına raflı dresuar yerleştirin.
Daha küçük alanlarda ise yemek masasının bir tarafına bank yerleştirin ve bu bankı iki odanın ortasına gelecek şekilde konumlandırın. Yani iki oda takımına da ait bir mobilya kullanımı sağlarken doğal bir ayrım yapın. İhtiyacınız olan işlevsel mobilya modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!
Fonksiyonel Bir Tasarım Yapın
Yemek odasıyla salonun birleştiği alanda çok fonksiyonlu mobilyalar kullanarak değişen ihtiyaçlarınızı da karşılayabilirsiniz. Örneğin katlanabilir sandalyeler ve raflar, yatağa dönüşebilen kanepeler, haznesi bulunan yemek masası bankları bunlardan birkaçı.
Ayrıca odaları yine farklı kullanım amaçlarına uygun hale getirebilmek için tekerlekli, ayrılabilen yani modüler mobilyalar kullanın. Örneğin yemek odası bölümündeki bankı salona taşıyabilir, salonun orta sehpasını yemek masasının yanında alan oluşturmak için kullanabilir, L koltuğun yerini değiştirerek yemek bölümünü genişletebilirsiniz.
Mekanlara Özel Aydınlatma Seçin
Yemek odası ve salona özel aydınlatma ürünleri kullanarak farklı odak noktaları oluşturun. Yemek masasının üzerine sarkıt lamba, salona tavan lambası asın. Salonda berjerlerin arasına lambader koyun, yemek masasının yanındaki büfe gibi mobilyaların üzerine ise duvar aplikleri monte edin.
Her mekana özel aydınlatma çözümü kullanarak o alana özel okuma köşesi, şömine, yemek masası gibi alanları ya da tablo gibi dekorasyon ögelerini vurgulayabilirsiniz. Böylece aynı oda içerisinde bulunsalar da iki mekanın farklı atmosferlere sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Lamba kadar ampul seçiminizde de bu ayrımı gözetin. Salonda daha dinlendirici bir ışık; yemek masası çevresinde ise enerji veren, iştah açıcı sarı tonlarda ampul tercih edin.
Ampul ve avize seçiminde iki bölümün kendilerine özgü dekorasyon stillerini de göz önünde bulundurun. Ampul Çeşitleri Neler: Rustik, LED, Tasarruflu Ampul ve Daha Fazlası ve Kullanışlı ve Alana Uygun Bir Aydınlatma İçin: Salon Avizesi Nasıl Olmalı? yazılarımızı okuyarak bir odayı iki amaçla kullanmanızı sağlayacak aydınlatma çözümlerinin neler olduğunu keşfedebilirsiniz.
Ortak Unsurları Vurgulayın
Aynı odada iki bölüm oluştursanız bile görsel bütünlük sağlamak da önemli. Yemek odası ve salon bölümlerinin birbirleriyle uyumlu olması için benzer dekorasyon stillerini tercih edebilirsiniz.
Örneğin her iki bölüm için de modern dekorasyon tarzlarından faydalanabilir; yemek odasını İskandinav stilde, salonu bohem tarzda tasarlayabilirsiniz. Ancak klasik stil ve minimalist tarz gibi iki bambaşka dekorasyon tarzını bir arada kullanmamaya özen gösterebilirsiniz.
İki mekan arasında görsel bağ kurmak için aynı desenlere sahip eşyalar kullanabilirsiniz. Örneğin yemek odasında çizgili perde, salonda ise çizgili kırlent tercih edebilirsiniz.
İki alan arasında geçişi sağlayan en güzel ve pratik dekorasyon çözümlerinden birisi de bitki kullanımı. İki bölümün duvarlarına sarmaşık dolayabilir, odalar arasında muz ağacı gibi büyük yapraklı bitkilere yer verebilirsiniz.
Yemek odası ya da mutfak ve oda birleştirme amacıyla faydalanılabilecek tüm dekorasyon yöntemlerini paylaştık. Yalnızca yemek odasını dekore etmek istiyorsanız da Farklılığa Hazır mısınız: Yemek Odası Dekorasyon Önerileri yazımızı okumayı unutmayın.