Atıklar, dünyamızın gitgide kirlenmesine ve doğaya zarar vermemize neden oluyor. Oysa atıkları azaltmak ve bu sayede doğayı korumak sanılandan çok daha kolay! Üstelik atık miktarını azaltmak için girdiğiniz bu yolda tasarruf etmeniz de mümkün! Nasıl mı? Elbette atık azaltımı için uygulayabileceğiniz ipuçları sayesinde. O halde hemen evde çöpleri nasıl azaltabiliriz ve bu sayede nasıl hem doğayı koruyup hem de tasarruf edebiliriz, anlatalım.
Çok Kez Kullanabileceğiniz Uzun Ömürlü Ürünleri Tercih Edin
Kullan-at ürünlerin evsel atıklarımızın miktarını artırdığı bir gerçek. Bu nedenle bir ürüne ihtiyacınız olduğu durumda öncelikle bir kere kullanıp atmayacağınız ve tekrar kullanmanıza imkân verecek ürünleri tercih etmeye özen göstermelisiniz.
- Son yıllarda pek çok evde kullanılan tek kullanımlık plastik buz torbaları yerine silikon buzlukları tercih edebilirsiniz.
- Buzdolabı poşeti, streç film gibi ürünler yerine kapaklı saklama kaplarını kullanabilirsiniz.
- Plastik saklama kapları hem sağlığınıza hem de çevreye zarar verebilir. Bu nedenle ihtiyacınız varsa daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı olan cam saklama ürünlerini satın almalısınız.
- İçerisinde çevreye ve size zarar verebilecek pek çok metal bulunan tek kullanımlık piller yerine şarj edilebilir pilleri kullanarak çevre kirliliğini engellemek için bir adım atabilirsiniz.
- Evinizde hem uzun ömürlü hem de daha az enerji tüketip bütçenizi koruyan LED ampuller kullanabilirsiniz.
- Kâğıt peçeteler ve kâğıt havlular yerine eskiden de kullanılan yıkanabilir el bezlerini tercih ederek katı atıkları azaltma konusunda daha başarılı olabilirsiniz.
- Pratik olduğu için plastik ya da kâğıt bardak gibi ürünleri tercih etmemelisiniz. Bir termos alarak evin dışında içeceğiniz içecekler için bu ürünü kullanabilirsiniz.
- Alışverişe çıktığınızda plastik poşetler yerine bez çantaları ya da alışveriş filelerini tercih edebilirsiniz.
- Plastik kullanımını azaltmak için plastik ambalajlı ürünler yerine cam ambalaj içerisinde sunulan ürünleri seçebilirsiniz.
- Plastikten yapılan diş fırçaları yerine bambu gibi doğal malzemelerden üretilen diş fırçalarını tercih edebilirsiniz.
- Hayat kaynağımız olan suyu tüketmek için pet şişeler yerine su arıtma cihazları sayesinde musluktan akan sağlıklı, lezzetli ve ekonomik suyu tüketerek hem bütçenizi hem de doğayı korumuş olursunuz. Bu konuda ayrıntılı bilgiye ulaşmak için “İçme Suyu Masrafınıza Son Verin: Su Arıtma Cihazı Nedir, Ne İşe Yarar?” yazımızı okuyabilirsiniz.
İhtiyacınız Olan Ürünü Kendiniz Yapın
Bazen pratik olduğu için bazen de başka seçeneğimiz olmadığını düşündüğümüz için pek çok ürünü hazır alıyoruz. Bu aslında biz istemesek de ambalaj atıklarının artmasına sebep oluyor. Peki, ihtiyacınız olan ürünleri mümkün olduğunca evde yapmaya ne dersiniz? Bu sayede hem çevre dostu bir uygulamaya imza atabilir hem tasarruf edebilir hem de daha sağlıklı yaşayabilirsiniz.
- Marketlerden aldığınız konserve yiyecekler yerine mevsiminde yaptığınız ve depolama alanlarında yer verdiğiniz konserveler ya da derin dondurucunuzda depoladığınız sebze-meyveler sayesinde atıkları azaltabilirsiniz. Bu konuda “Derin Dondurucuda Hangi Besin Nasıl Saklanır?” başlıklı yazımız size yardımcı olabilir.
- Markete ya da pazara gidip sebze-meyve aldığımızda çoğunlukla plastik poşet kullanıyoruz. Fakat plastik poşet kullanımını azaltmanın oldukça sağlıklı bir yolu var: Besinleri evde yetiştirmek! Eğer hem atık azaltmak hem de sağlıklı beslenmek istiyorsanız “Kendi Yiyeceğinizi Üretmek #GüzelFikir: Hangi Sebze Meyve Ne Zaman Ekilir?” ve “Kendi Meyvenizi Üretin: Çekirdek Nasıl Çimlendirilir?” başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz. Bu arada sebze ve meyve kabuklarını da toprağı zenginleştirmek için kullanabileceğinizi hatırlatalım. Pişmiş ve artmış yemekleri de (bozulmamış olduklarından emin olmanız gerektiklerini hatırlatalım) sokak hayvanlarına verebilirsiniz.
- Doğaya zarar verebilen ve atık miktarını etkileyen kimyasal içerikli temizlik ürünleri yerine doğal çözümler üretebilirsiniz. Evde doğal temizlik malzemesi yapımı için “Hem Ekonomik Hem Sağlıklı: Evde Doğal Temizlik Malzemeleri Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Atık Miktarını Azaltmak İçin Küçük Ama Önemli Adımlar Atın
Sıraladığımız önerileri hayata geçirecekseniz ama atık yönetimi konusunda daha fazla adım atmak istiyor ve “Atık miktarını nasıl azaltabiliriz?” diye soruyorsanız işte hayata geçirebileceğiniz diğer önerilerimiz:
- E-faturaya geçerek evinize basılı fatura gelmesinin ve dolayısıyla kâğıt israfının önüne geçebilirsiniz.
- Ev aletleriniz bozulduğunda öncelikle bir tamirciye gösterebilirsiniz. Tamir edildikten sonra kullanılabilecek durumda olan eşyayı kullanmak hem tasarruf etmenizi hem de atık yönetimi yapmanızı sağlar.
- Hatırlamak istediklerinizi kâğıda not almak yerine bilgisayarınıza ya da telefonunuzun notlar bölümüne yazabilirsiniz.
- Kendin yap fikirlerini hayata geçirerek kullanılamayacak durumda olan pek çok ürüne yeni bir işlevsellik kazandırabilirsiniz. “Atmayın, Farklı Amaçlarla Kullanın: Evlerde Geri Dönüşüm ve Tasarruf #GüzelFikir” başlıklı yazımız, başlangıç aşamasında bu konuda size yardımcı olabilir. İlham almak için de Koçtaş Yaşayan Evler Blog’u takipte kalmanızı öneririz.
Geri Dönüşüme Önem Verin
Önceliğimiz olabildiğince az atık, ama bulunduğumuz dünyada ve dönemde atık oluşturmadan yaşamak ne yazık ki şimdilik mümkün görünmüyor. Bu nedenle geri dönüşüme de önem vermemiz gerekiyor. Atıkların ayrıştırılması ve geri kazanımı sayesinde daha çevre dostu bir yaşam sürebiliriz.
- Yerel yönetimler tarafından belirlenen günlerde plastik, metal, cam gibi geri dönüştürülebilir ürünleri özel konteyner’lara koyabilirsiniz. Diğer bir deyişle bu ürünleri çöpe atmamalısınız. Atıkları malzemeye göre ayırmak ve bunu yaparken evinizde düzeni sağlamak için ise mükemmel bir yol var: Metal çöp kovaları alın ve üzerlerine hangi malzemeden atığı atacağınızı belirten kâğıt yapıştırın. Topladığınız atıkları ilgili kovalara atın.
- Elektronik cihazları çöpe atmak yerine ilgili elektronik atık geri dönüşüm alanlarına koymalısınız.
- Giysileriniz kullanılabilecek durumdaysa ihtiyacı olanlara verebilir, kullanılmayacak durumdaysa giysi geri dönüşüm konteyner’larına bırakabilirsiniz.
Evde Atıkları Azaltmak İçin Uyguladığınız Farklı Fikirleriniz Varsa Bizimle Paylaşın!
Atıkları azaltıp dünyayı korumanın #güzelfikir olduğunu düşünüyorsanız, hatta düşünmekle kalmıyor ve çeşitli uygulamalarla dünyayı koruyorsanız yöntemlerinizi bizimle paylaşın; yazınızı Koçtaş Yaşayan Evler Blog’da yayımlayalım!
Yapmanız gereken sadece bu konuda yazdığınız içeriği, konuyla ilgili yer vermek istediğiniz görselleri ve kişisel bilgilerinizi [email protected] adresine iletmek.
*Kişisel Bilgiler:
- Adınız soyadınız
- Yaşınız
- Yaşadığınız şehir
- Mesleğiniz