Susuz bir hayat düşünebiliyor musunuz? İmkânsız! Peki, tüm canlıların yaşam kaynağı olan su ihtiyacınızı nasıl karşılıyorsunuz? Ülkemizde su ihtiyacı genellikle evlere alınan damacanalar ya da marketlerden alınan şişe sular ile karşılanıyor. Fakat dünyadaki içilebilir su oranı gitgide azalıyor. Ayrıca su ihtiyacını bu şekilde karşılamak -siz farkında olmasanız da- bütçenizi olumsuz etkiliyor. Peki, bunun çözümü ne? Elbette ki teknolojinin gelişmesi ile hayatımıza giren su arıtma cihazları!
Su Arıtma Cihazı Nedir?
Anneleriniz, babalarınız, hatta belki de çocukluğunuzda siz, “Biz eskiden musluktan su içerdik.” cümlesini duymuş ya da söylemişsinizdir. Peki; artık neden evlerimizin, iş yerlerimizin musluklarından akan suyu içemiyoruz?
Her ne kadar belediyelerimiz su arıtma konusunda başarılı çalışmalar yapsalar da binanızın eski boru sistemi bile sağlığınıza zararlı olabilecek içeriklerin suyunuza karışmasına neden olabilir. Oysa musluğunuzdan akan suyu, içeriğinde bulunan zararlı maddeleri ayrıştırdıktan sonra içmeniz mümkün. İşte, bu ayrıştırmayı sağlayan yani musluk suyunu içilebilir kılan da su arıtma cihazları!
Su Arıtma Cihazı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? adlı yazımızı okuyarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Su Arıtma Cihazı Nasıl Çalışır?
Musluğunuzdan akan suyu temiz, sağlıklı ve lezzetli hale getiren su arıtma cihazları; suyu tek aşamada değil, birkaç aşamanın ardından içilebilir kıvama getirir. Arıtma aşamaları ve kullanılan teknoloji ise cihazlara göre farklılık gösterse de çoğunlukla şu şekildedir:
- Su arıtma sistemlerinin ilk aşaması, sediment filtredir. Bu filtre; musluktan akan sudaki tortuları, çamuru ve kumu arındırır. Sediment filtreden geçen su, granül aktif karbon filtreye iletilir.
- Tanecikli aktif karbon partiküllerden oluşan bu kısımda su, klordan ve suya koku veren gazlardan arındırılır.
- Bir sonraki aşama ise aktif karbon filtredir. Blok halinde bulunan karbon; suyu renk, tat ve koku bakımından iyileştirerek membran filtreye iletir.
- Membran filtre, su arıtma cihazlarında yer alan en önemli bölümlerden biridir. Su bu bölümde kimyasallardan, bakterilerden ve mikroplardan tamamen arınır. Temiz su elde etmenizde büyük katkısı bulunan bu filtre, milimetrenin 10 milyonda 1’i kadar küçük gözeneklere sahiptir. Bu gözeneklerden organizmaların ve yabancı maddelerin geçme şansı oldukça azdır.
- Membran filtrede tamamen arınan su, bu aşamadan sonra su tankına iletilir. Su tanklarının konumu, cihazdan cihaza farklılık gösterebilir. Örneğin evlerde kullanılan küçük su arıtma cihazlarında su tankı ürünün içerisinde, daha büyük ürünlerde ise cihazdan harici olarak bulunabilir.
- Bataryanızı açtığınızda su deposu içerisinde bulunan su, sistem içerisinden itilerek musluğunuzdan akar. Fakat bazı su arıtma cihazlarında post mineralize karbon filtre de bulunur. Bu filtre, Hindistan cevizi kabuğu sıkıştırılarak oluşturulur ve suyun vücudunuz için gereken mineraller bakımından zenginleşmesini sağlar.
Bu 5 aşamalı cihazların yanı sıra su arıtma cihazı 8 aşamalı ya da 7 aşamalı da olabilir.
Su Arıtma Cihazları Nasıl Tasarruf Sağlar?
Evinize her ay 5 adet 19 litrelik damacana su sipariş ettiğinizi düşünelim ve damacanın tanesi 15 TL olsun. Bu durumda evde aylık 75 TL içme suyu masrafınız var demektir. Oysa musluk suyunu arıtmayı tercih eder yani arıtma cihazı kullanırsanız aynı miktarda suyu yaklaşık 45 kuruşa mal edebilirsiniz. Yani her ay neredeyse 74.50 TL tasarrufta olursunuz!*
Su Arıtma Cihazının Faydaları Nelerdir?
- Sağlıksız koşullarda elde edilen damacana sular bulunur. Yani güvenliğinden emin olmadığınız markalardan su almak sağlığınızı tehdit edebilir. Oysa sahip olduğu sertifikalarla başarısını kanıtlamış bir su arıtma cihazı alırsanız bu durumda, dilediğinizde musluk suyunu arıtabilir ve taze suya pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz.
- Damacana içme sularını almak için ekstra bir bütçe ayırmanız gerekmez. Bu da su masrafından kurtulmanıza ve tasarruf etmenize yardımcı olur.
- Kalsiyum ve magnezyum nedeniyle bazı musluk sularının tadı acı olabilir. Aynı zamanda musluk suyunda kireç varsa su arıtma cihazı, filtreli yapısı sayesinde bunu da ayrıştırabilir. Size de yemeklerinizde, sıcak içeceklerinizde arıtılmış su kullanmak kalır! Ayrıca sudan ayrıştırılan kirecin elektronik ürünlerinizin ömrünü uzattığını da not düşmeden geçmeyelim.
Su Arıtma Cihazlarında Filtre Değişiminin Önemi
Cihazınızda bulunan filtreler, kaliteli suya ulaşmanızı sağlar. Fakat bu filtrelerin de bir ömrü olduğunu unutmamalı ve su arıtma cihazı filtrelerini belirli aralıklarla değiştirmelisiniz.
Örneğin sediment filtre ve karbon filtreler 6 ayda bir, post mineralize karbon filtre yılda bir, membran filtre ise maksimum 2 yılda bir değiştirilmelidir. Tabii ki filtre değişim sıklığı, sahip olduğunuz ürüne ya da bulunduğunuz bölgedeki suyun özelliklerine göre de değişiklik gösterebilir. Bu nedenle cihazınızın markası doğrultusunda yetkili servisten hizmet almanız oldukça önemli.
Filtrelerin değiştirilmediği durumda cihazınızın sağlıklı bir şekilde çalışmayacağını unutmamalısınız. Bu aşamada aklınıza filtre fiyatları takılabilir. Hiç merak etmeyin; su arıtma cihazlarının filtre fiyatları da bütçenizi zorlamayacak ve damacana sulara oranla tasarruf etmenize yardımcı olacak.
Hem sağlığınız hem de bütçenizi korumanız için su arıtma cihazı modelleri ve aksesuarları Koçtaş’ta!
*Konut 1. Kademe tarifesinde geçerli olan su birim fiyatı üzerinden hesaplanmıştır. Veriler, 2021 yılına aittir.