Belki hobinizi gerçekleştirmek, belki de evinizdeki eski mobilyanızı yenilemek için ahşap yüzeylerde kullanabileceğiniz en doğru ahşap boyasını arıyorsunuz. Evet, seçim aşamasında ince eleyip sık dokumanız gerekiyor; çünkü doğru ahşap boyama boyasını seçmek, yaptığınız uygulamanın kalitesini de doğrudan etkileyebiliyor. Peki, ihtiyacınıza en uygun ahşap zemin boyasını nasıl bulacaksınız? Hiç merak etmeyin; biz bu konuda size yardımcı olacağız.
Gelin, öncelikle ahşap boyası alırken hangi kriterler doğrultusunda seçim yapmalısınız birlikte bakalım. Bu sorunun yanıtı, ahşap boyama işleminde kullanabileceğiniz en uygun boya türünü bulmanız konusunda size yardımcı olacak!
En İyi Ahşap Boyası Nasıl Seçilir?
Ahşap üzerinde kullanacağınız boyayı seçme aşamasında en doğru tercihi yapabilmeniz için bazı noktalara dikkat etmeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Şimdi, bu noktaları sıralama zamanı! Aşağıdaki soruları kendinize sorarak ve verdiğiniz cevaplar doğrultusunda ahşap boyası çeşitlerini inceleyerek ihtiyacınıza en uygun boyayı bulabilirsiniz.
- Uygulama yapacağınız ürünü iç mekanda mı, dış mekanda mı kullanacaksınız?
- Ahşap boyama uygulamasını hangi ürün üzerinde gerçekleştireceksiniz?
- Boyama yaparken açık alanda mı, kapalı alanda mı olacaksınız?
- Boya yaparken pratik bir uygulamadan yana mısınız, yoksa bu konuda deneyimli olduğunuz için önceliğiniz alana en uygun şekilde uygulama mı yapmak?
- Yaptığınız uygulamanın dayanıklılığı sizin için önemli mi?
- Parlak bitiş mi, mat bitiş mi tercih edersiniz?
- Tercihinizi doğa dostu seçeneklerden yana kullanmak ister misiniz?
Tabii bazı soruların yanıtlarını verebilmek için ahşap boyası türleri hakkında bilgi sahibi olmanız şart! O halde sizi daha fazla bekletmeyelim, ahşap boyası çeşitleri ve özellikleri hakkında detaylı bilgi verelim.
Ahşap ürünlerinizi yenilemenize ve onlara bakım yapmanızı sağlayacak ahşap boyaları Koçtaş’ta!
Su Bazlı Ahşap Boyası
Verniksiz bir şekilde uygulanacaksa özellikle iç mekânlarda yer verilecek dekoratif ürünlerde ya da sehpa gibi mobilyalarda kullanılabilecek su bazlı ahşap boyasının inceltisi sudur. Bu sebeple doğa dostu olarak kabul edilen boya çeşitlerinden biri olan su bazlı ahşap boyası, oldukça kısa sürede kuruması ve hafif bir kokuya sahip olması ile de kapalı alanlarda kullanmaya uygundur.
Tüm bu avantajlarının yanında üzerine vernik sürülmediği takdirde uygulanan boyanın renginin solması durumu dezavantaj olarak sayılabilir. Ayrıca akışkan boya yapısı da uygulamayı zorlaştırabilir; uygulama sırasında dikkatli olmak gerekir.
Akrilik Ahşap Boyası
Su bazlı boya çeşitlerinden biri olan akrilik boya, ahşap boyama için en çok tercih edilen çeşitlerden biridir. Su bazlı ahşap boyalarına göre daha katı bir kıvamı olan ve bu sayede daha kolay bir şekilde uygulanabilen akrilik ahşap boyaların en büyük artıları; hızlı kurumaları, hafif kokuya sahip olmaları, döküldükleri zeminden silindiklerinde kolaylıkla çıkabilmeleri olarak sayılabilir.
İç mekanda kullanıma uygun olan akrilik boyaların farklı renk seçenekleri sayesinde dekorasyonunuza uygun seçeneği bulmakta hiç zorlanmayacaksınız. Doğa dostu ahşap boyalarından biri olarak kabul edilen bu çeşidin uzun ömürlü ve kapatıcılığının oldukça iyi olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Eğer akrilik boyaların kalıcılığını artırmak istiyorsanız ya da uygulama yapacağınız ürünü dış mekanda kullanmak istiyorsanız son kat olarak vernik kullanmanız sağlıklı olabilir.
Yağ Bazlı Ahşap Boyası
Ahşap mobilyalar için oldukça uygun bir seçenek olan yağ bazlı ahşap boyaların en ön planda olan özellikleri dayanıklılıklarıdır. Uygulandıkları alana eşit ve kolay bir şekilde dağılan yağlı boyaların su bazlı ve akrilik ahşap boyalara oranla daha yavaş kurumaları ise hızlı bir uygulama yapmak isteyenler için uygun olmayabilir. Bunun yanı sıra ağır kokusu olan yağlı boyaların uygulandıkları alanları havalandırmak gerekir. Bu sebeple yağ bazlı boyaları kış aylarında kullanmak uygun olmayabilir.
Dış cephe ahşap boyası olarak değerlendirebileceğiniz yağlı boya, parlak boya seçenekleri arayanlar için de oldukça uygun bir seçenek. Bunun yanı sıra ahşapta küf gibi sorunlar varsa yağ bazlı ahşap boyasının, küfün büyümesine neden olabileceğini de belirtmeden geçmeyelim.
Vernikli Ahşap Boyası
Bağlayıcı malzeme olarak verniğin kullanıldığı ve bu sebeple parlak bitişe sahip olan ahşap boya çeşitlerinden biridir. Kuruma süresi uzun ve kokusu ağır olsa da kalıcı boya türlerinden biri olması tercih edilme oranını artırabilir. İç ve dış mekânlarda kullanılan ürünlerde tercih edilebilen vernikli ahşap boyaları uygularken hava kabarcıkları oluşabildiği için dikkatli olmak gerekir. Tabii ağır kokusu nedeniyle bu boyanın kapalı alanda kullanılmaya uygun olmadığını da belirtelim.
Sprey Ahşap Boyası
En pratik ahşap boyası olarak adlandırabileceğimiz sprey ahşap boyaları uygulamak için fırçaya ihtiyaç duyulmaz. Çalkaladıktan sonra püskürtülerek kullanılabilen bu ürünler, ahşap boyası renkleri bakımından da oldukça zengindir. Kapatıcılığı yüksek olan, kuruma süresi de vernik ve yağ bazlı boyalara göre daha kısa olan sprey boyalar açık alanda kullanılmalıdır. İç mekanda yer verilecek ahşap ürünlerde kullanılabilen sprey ahşap boyaları, üzerlerine vernik uygulayarak dış mekanda yer vereceğiniz ürünlerde de kullanabilirsiniz.
Diğer Ahşap Boya Çeşitleri
Kullanım alanlarının da doğru ahşap boyası seçimi yapabilmek adına önemli bir kriter olduğundan bahsetmiştik. Şimdi, bu boya çeşitlerine bakma zamanı!
-
Ahşap Kapı Boyası
Ahşap panel kapılar için özel üretilen bu boyalar genellikle su bazlıdır. Eğer panel kapınızı boyamak istiyorsanız sizin için en iyi su bazlı ahşap boyası bu alternatif olabilir.
-
Parke Verniği
Parke ve ahşap merdivenlerde kullanım için üretilen bu ahşap parke boyasının renksiz alternatiflerini seçebileceğiniz gibi ceviz rengi ahşap boyası ya da açık meşe gibi renkleri de tercih edebilirsiniz.
-
Yat Verniği
Deniz taşıtlarında kullanılmaya uygun olan bu vernik genellikle renksizdir. Ayrıca yat verniklerini açık havada kullanacağınız ev mobilyaları için de ahşap dış cephe boyası olarak tercih edebilirsiniz.
-
Ahşap Koruyucu
Ahşap ürünleri korumak, bakım yapmak için kullanılan ahşap koruyucular dış etkenlere karşı koruyarak ahşap ürünlerin ömrünü uzatabilir.