Siz de yaşam alanını güzelleştirmeye doyamayanlardan mısınız? Cevabınız “Evet” ise size sonuna kadar hak verdiğimizi söylemek isteriz. Ne de olsa ev dekorasyonuyla ilgilenmek de geçirdiğiniz vakti güzelleştiren bir hobi çeşidi. Fakat pek çok insan gibi sizin de amacınız sadece evinizde şık bir görünüme kavuşmak olmayabilir. Bunu yaparken evinizin samimi bir görünüme kavuşmasını da isteyebilirsiniz. İşte, bu doğrultuda uygulama yapanların edindiği hobilerden biri de bitki bakımı!
Bulunduğu ortamın ambiyansını doğal bir şekilde güzelleştiren ve huzurlu bir yaşam alanına kavuşmanızı sağlayan bitkilerin bakımı son yıllarda en gözde hobilerden biri haline geldi. Pandemi nedeniyle evlerimizde geçirdiğimiz uzun zamanı da düşününce bu aslında oldukça anlaşılır bir şey.
Belki uzun yıllardan beri evinizde bitkilere yer veriyorsunuz ve bitki bakımındaki bilgi birikiminizi bir üst seviyeye çıkarmak istiyorsunuz, belki de yeni bir hobi arayışındasınız ve bitkilerle ilgilenmeye çok sıcak bakıyorsunuz. Hiç fark etmez; çünkü bu içeriğimizde evde bitki bakımı ile ilgili önemli detayları ve bunun yanı sıra bahçenizi daha göz alıcı kılacak bahçe peyzaj örnekleri ve uygulamalarını sizinle paylaşacağız! Haydi, başlayalım!
Bitki Bakımı Nasıl Yapılır?
Eğer bitki bakımı ve bahçecilik gibi bir hobi edinmeyi düşünüyorsanız, ama daha önceki deneyimlerinizde baktığınız çiçekler uzun ömürlü olmadıysa hiç üzülmeyin! Büyük ihtimalle bitki bakımının en önemli unsurları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığınız için olumsuz bir tecrübe edindiniz. İşte, tam da bu nedenle işin en temelini, bitki bakımının püf noktalarını bilmek gerek! Bunları kısaca şöyle özetleyebiliriz:
- Bitkinin büyüklüğüne ve kök yapısına uygun saksı seçmek
- Bitkinin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte toprak seçmek
- Bitkiyi doğru bir yere konumlandırmak
- Bitkiyi doğru aralıklarla sulamak
- Bitkinin ihtiyaç duyduğu bakım uygulamalarını yapmak
Şimdi, tüm bu maddelerin detaylarını paylaşma zamanı!
Bitkiye Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?
Bitkinin boyuna ve ağırlığına uygun büyüklükte, ağırlıkta bir saksı seçmediğiniz takdirde saksının bitkiyi taşıması zorlaşır. Bunun yanı sıra bitkiler, köklerinin büyümesine izin vermeyen bir saksı içerisinde yeterince gelişemezler. Dolayısıyla “Bitkim neden büyümüyor?” sorusunun yanıtlarından biri, yanlış saksı seçimi olabilir.
Saksının büyüklüğüne ve ağırlığına ek olarak saksının üretildiği malzeme de “Saksı seçimi nasıl olmalı?” sorusunun yanıtlarından biri. Örneğin çok güneş alan bir yere konumlandırmayı planladığınız metal saksı içerisindeki bitkinizin toprağı, metal sebebiyle çok ısınabileceği için bitki zarar görebilir. Saksı seçiminde dikkat edilmesi gerekenlerden biri olan malzeme unsuru hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için “Bitki Saksısı Nasıl Olmalı: Saksı Seçimi ve Özellikleri” yazımızı okumanızı öneririz.
Seçeceğiniz saksıların drenajlı olmasına yani altı delikli saksı seçmeye özen göstermelisiniz. Eğer drenajlı saksı almayacaksanız toprağın altına, yani saksının dibine yaklaşık 3 cm kalınlıkta çakıl taşları koyarak da saksı drenajı yapabilirsiniz. Peki, drenaj ne işe yarar? Drenaj sayesinde topraktaki fazla suyu atabilir ve bitki kökünün çürümesini engelleyebilirsiniz. Kısacası sağlıklı bitkiler yetiştirmek istiyorsanız drenaj oldukça önemli bir konu!
Son olarak elbette alacağınız saksının uyguladığınız dekorasyon stiline uygun olması gerekli. Bu konuda hiç endişelenmeyin; birbirinden güzel saksı modelleri arasında istediğiniz tasarımdaki alternatifi bulmakta hiç zorlanmayacaksınız!
Bitki Toprağı Nasıl Olmalı?
Nasıl ki biz, vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin, mineral gibi içerikleri besinler sayesinde karşılıyorsak bitkiler de bu gibi ihtiyaçlarının büyük bölümünü topraklar aracılığıyla karşılıyor. Bu da bitki toprağı seçimini çok önemli bir hale getiriyor!
Toprak seçimi yapmadan önce her bitkinin ihtiyaçlarının farklı olacağını bilmek ve sahip olduğunuz bitkiyi iyi tanımak gerekiyor. “Hangi Bitki İçin Hangisi Uygun?: Toprak Çeşitleri ve Özellikleri” yazımız sayesinde bu konuda bilgi alabilir ya da bir peyzaj mimarına, çiçekçinize konu hakkında danışabilirsiniz!
Bitkiler Nereye Konumlandırılmalı?
Bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için güneş ışığına ihtiyaçları olduğu doğru; fakat tüm bitkilerin gereksinim duyduğu gün ışığı miktarı aynı olmayabilir. Örneğin bir bitki gün ışığına çok ihtiyaç duyarken diğer bitkinin ihtiyacı daha gölge bir alan olabilir. Ayrıca bitkiniz ne kadar güneşi seviyor olursa olsun, güneş ışığını dik bir şekilde almak bitkinizin zarar görmesine sebep olabilir.
Güneş ışığı oranının yanı sıra bitkinin konumlandırıldığı alanın nem miktarını ve sıcaklığını göz önünde bulundurmak da çiçek bakımı püf noktalarından. Bu konuda net bir nem oranı ya da sıcaklık değeri vermemiz doğru olmaz. Bu konuda en doğru bilgiye, o bitki için güvenilir kaynaklardan araştırma yaparak ulaşabilirsiniz. Ayrıca “Sezonluk Bitkilere Ait Özellikler” sayfamız ve “Evlerde En Çok Yer Verilen Salon Bitkileri İçin Bakım İpuçları” yazımız bu konuda daha ayrıntılı bilgiye sahip olmanız konusunda size yardımcı olabilir.
Bitki Ne Zaman Sulanmalı?
Diğer kriterler gibi bu sorunun cevabı da bitkiden bitkiye farklılık gösterebilir. Bazı bitkiler bol su severken bazılarını sadece toprakları kuruduğunda sulamak gerekebilir. Ayrıca bitkilerin su ihtiyacı mevsimlere göre de farklılık gösterebilir. Bunlara ek olarak bazı bitkilerin yaprakları da sulanabilirken bazılarının yapraklarına kesinlikle su değdirilmemelidir. Bu konudaki en doğru bilgiye yine sahip olduğunuz bitki doğrultusunda araştırmalar yaparak ulaşabilirsiniz.
Ayrıca bitkileri sulamak için kullandığınız suyun kireçli olmadığına emin olmalısınız. Diğer bir deyişle çeşme suyu yerine oda sıcaklığındaki içme suyu ile sulama yapmak daha iyi!
Bitki Bakımında Ek Olarak Neler Yapılmalı?
Şu ana kadar canlı çiçek bakımı ile ilgili ana detayları paylaştık. Şimdi, biraz daha detaya inebiliriz!
Her ne kadar doğru toprağı seçseniz de bitkinizin ihtiyacı olan mineralleri ek olarak da zaman zaman onlara vermelisiniz. Bunu takviye gıda olarak düşünebilirsiniz. “Bitkiler nasıl canlanır?” ya da “Bitki coşturmak için ne yapmalı?” gibi soruların yanıtlarından biri de bu olabilir! Çiçek coşturan gibi hazır olarak alabileceğiniz bitki bakımı ürünlerinin yanı sıra evdeki malzemelerle de bitki bakımı yapmanız mümkün olabilir.
Bir diğer önerimiz de saksı ve toprak değişimiyle ilgili. Bitkiniz büyüdüğünde onun saksısını ve toprağını değiştirmelisiniz. Düzenli olarak yapmanız gereken saksı ve toprak değişimi için ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz. “Saksı Değişimi Nasıl Yapılır? Saksı Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?” yazımız sayesinde bu konuda daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Bazı bitkilerin düzenli olarak yapraklarının silinmesine de ihtiyaçları vardır; bunu belirtmeden geçmeyelim. Yaprakları tozdan arındırılmış bitkiler daha iyi fotosentez yapabilir ve daha sağlıklı şekilde büyüyebilirler. Bu arada yapraklı bitki demişken eğer evinizde büyük boyutlu bitkilere yer vermek istiyorsanız ama hangi bitkiyi seçebileceğiniz konusunda bir fikre gereksinim duyuyorsanız “Doğayı Evinize Taşıyın: Salonlar İçin Büyük Bitki Önerileri” yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
Son olarak bitkilerle ilgili “Bitki toprağı neden küflenir, bitki neden böceklenir, bitki neden terler?” gibi sorularınızın yanıtları için “Bitkiler Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları” yazımızı okuyabilirsiniz.
Peki, bitkilere olan ilginiz sayesinde bütçenize katkı sağlamayı da ister misiniz? Bazı bitkileri evinizde çoğaltıp şık saksılara ektikten sonra satabilirsiniz. “Bakımı Kolay Bitki Sevenlerin Tercihi Aloe Vera Nasıl Çoğaltılır?” ve “Küçük Bitkileri Sevenlere: Sukulent Nasıl Çoğaltılır?” yazılarımız, başlangıçta size destek olabilir! Ayrıca “Hobinizi Nasıl Kazanca Dönüştürürsünüz?: İnternetten Satış Nasıl Yapılır?” yazımızdan ürünlerinizi nasıl satabileceğiniz konusundaki önerilerimize ulaşabilirsiniz.
Bitki ve çiçek bakımının detaylarını verdiğimize göre şimdi, bahçesinde daha çok zaman geçirmek ve onu güzelleştirmek isteyenlere özel fikirleri paylaşma vakti. Evet; bahçe peyzajından bahsediyoruz!
Bahçe Peyzajı Nedir?
“Bahçe ile ilgilenmek” denildiğinde pek çok kişinin aklına bitki yetiştirmek ya da sebze-meyve ekmek gibi bahçecilik faaliyetleri gelebilir. Elbette bunlar da bahçede zaman geçirmek için uğraşabileceğiniz faaliyetlere dâhil. Fakat bunun yanı sıra bahçe peyzajını da unutmamak lazım! Peki, bahçe peyzajı ne demek?
Bahçe peyzajını en kısa şekilde açıklamak istesek onun için “bahçe dekorasyonu” derdik. Burada sadece bahçenizde yer vereceğiniz mobilyaların seçiminden bahsetmiyoruz. Bahçenizin sınırlarını nasıl bir yöntemle belirgin hale getirdiğinizden bahçenizde seçeceğiniz çiçeklere, kullandığınız aydınlatma ürünlerinden alanda tercih ettiğiniz bahçe mobilyalarına kadar geniş bir yelpazeden söz ediyoruz.
Bahçe Peyzajı Ürünleri Nelerdir?
Peyzaj demek, bahçe düzenleme sanatı demek! “Bahçe peyzajı tasarımı nasıl hayata geçirilir?” sorusunu cevaplamadan önce ise alanı düzenlemek ve dekore etmek için yardım alabileceğiniz bahçe peyzajı ürünlerine göz atmakta fayda var.
- Bahçe çitleri ve bahçe bordürleri
- Bahçe yer döşemesi ürünleri
- Bahçe aydınlatma ürünleri
- Bahçe mobilyaları
- Çardaklar ve kameriyeler
- Ağaçlar ve bitkiler
- Saksılar
- Dekorasyon ürünleri
Bahçe Peyzajı Nasıl Yapılır?
Hayal ettiğiniz bahçe peyzajı tasarımını bir an önce hayata geçirmek istediğinizi tahmin edebiliyoruz; fakat nereden başlamanız ya da ilk adımdan sonra nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini bilemiyor olabilirsiniz. O halde bahçe peyzajı yapmak için atmanız gereken adımları sırasıyla anlatalım.
-
Bahçenizin Planını Oluşturun
İlk adım olarak bahçenize bakıp onu dikkatlice incelemenizi öneriyoruz. Tabii bunu yaparken nasıl bir bahçeye kavuşmak istediğinizi düşünmelisiniz. Sahip olduğunuz alan ve istekleriniz doğrultusunda bahçenizin hangi alanını nasıl değerlendireceğinize karar vermelisiniz. Bu konuda bahçe peyzaj modelleri araştırması yapmak da size yardımcı olacaktır.
Bitkileri veya sebze-meyveleri ekeceğiniz alan, ağaçlar, oturma alanı, depolama alanı, belki bir çardak ve süs havuzu… Bahçenizi düzenlemek ve peyzajını yapmak için ilk adım olarak hangi alanı hangi amaçla kullanacağınızı belirledikten sonra dilerseniz kâğıt üzerine basit bir taslak da çizebilirsiniz. Ayrıca bahçenizin ölçüsünü almak ve böleceğiniz alanlar için düşündüğünüz ölçüleri belirtmek de bu noktada faydalı olabilir.
Bu aşamada aklınıza bahçe aydınlatması gelmeyebilir; fakat bunun da oldukça önemli bir konu olduğunun altını çizmek isteriz. Bahçenizi nasıl aydınlatmayı planlıyorsunuz? Örneğin küçük bir bahçeniz varsa dairenizin dış duvarına yerleştireceğiniz aplikler yeterli olabilir; fakat dekorasyona katkı sağlamak amacıyla ya da bahçeniz büyükse sağlıklı bir ışıklandırma yapabilmek için ek bahçe aydınlatması ürünlerine ihtiyaç duyabilirsiniz. “Açık Havanın Tadını Çıkarın: Bahçe Aydınlatması İçin Pratik Öneriler” ve “Hangisi Nasıl Kullanılır: Bahçe Aydınlatma Ürünleri” yazılarımız bu konuda size ilham verebilir.
-
Alanları Birbirine Nasıl Bağlayacağınızı Düşününün
Yemyeşil bir bahçe pek çok kişinin hayali; fakat yaratmak istediğiniz alanları birbirine bağlamak ya da dairenizle bahçeye giriş arasında yürüyebilmek için küçük yollara ihtiyacınız olabilir. Bunun için taş yollar döşemeyi tercih edebilirsiniz ya da daha pratik bir seçenek olan yer döşemelerinden yardım alabilirsiniz. Ahşap bahçe yer döşemesi modelleri bu doğrultuda tercih edebileceğiniz şık ve kullanışlı alternatiflerden; bizden söylemesi.
-
Peyzaj Ürünleri Alternatiflerini Değerlendirin
Bahçenizde oluşturmak istediğiniz alanları belirledikten sonra şimdi, sırada tüm kategorilerdeki bahçe peyzaj malzemeleri alternatiflerini değerlendirmek var!
Doğal yanı güçlü bir alan mı oluşturmak istiyorsunuz, yoksa amacınız modern yansımaların güçlü olduğu bir bahçe mi oluşturmak? Ürünleri, bütçenizin yanı sıra bu unsuru da göz önünde bulundurarak seçmelisiniz. Örneğin doğal bir alan oluşturmak istiyorsanız seçeceğiniz bahçe çitlerini ve mobilyaları ahşap, modern görünümlü dokunuşların ön planda olduğu bir bahçe dizayn etmek istiyorsanız da çitleri ve mobilyaları metal seçebilirsiniz. Bunlara ek olarak seçtiğiniz biblo, fener, bahçe tabelası gibi bahçe dekorasyonu ürünlerinin seçimini de bu doğrultuda yapmalısınız.
-
Bahçe Peyzajını Hayata Geçirmek İçin Kolları Sıvayın
Ürünleri satın aldıktan sonra bahçenizi peyzaja hazırlamak için ilk çalışmaları yapabilirsiniz. Öncelikle bahçenizdeki yabani otları temizlemek, bahçenizi düz bir hale getirmek yani bahçe temizliği yapmak bu konuda yararlı olabilir.
Eğer bahçenizde ağaçlara yer vermek istiyorsanız öncelikle ağaç dikerek işe başlayabilirsiniz. Bu konudaki tüm bilgiler ise “Ağaç Nasıl Dikilir? Ağaç Dikerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?” yazımızda sizi bekliyor.
Ağaçlandırmanın ardından sebze-meyve dikimini gerçekleştirebilirsiniz. Tabii bu noktada toprak seçiminin önemli bir kriter olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ayrıca “Kendi Yiyeceğinizi Üretmek Güzel Fikir: Hangi Sebze ve Meyve Ne Zaman Ekilir?” yazımız da tohum ekmeden önce göz atmanızın yararlı olabileceği bilgilerle dolu. Bunun yanı sıra toprağa ekmek istediğiniz bitkiler varsa bu işlemi gerçekleştirmenin de tam sırası!
Yapay çim kullanmayacaksanız bahçenize çimler ekmek bir sonraki adımınız olmalı. Bunu yaparken çardak gibi mobilyaları koyacağınız yere çim ekmemeyi seçebilirsiniz.
Tüm bunların ardından ise bahçenizi güzelleştirecek düzenleme ve bahçe süslemesi adımlarına geçebilirsiniz.
Eğer bahçenizde ağaçlara yer vermek istiyorsanız öncelikle ağaç dikerek işe başlayabilirsiniz. Bu konudaki tüm bilgiler ise “Ağaç Nasıl Dikilir? Ağaç Dikerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?” yazımızda sizi bekliyor.
Ağaçlandırmanın ardından sebze-meyve dikimini gerçekleştirebilirsiniz. Tabii bu noktada toprak seçiminin önemli bir kriter olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ayrıca “Kendi Yiyeceğinizi Üretmek Güzel Fikir: Hangi Sebze ve Meyve Ne Zaman Ekilir?” yazımız da tohum ekmeden önce göz atmanızın yararlı olabileceği bilgilerle dolu. Bunun yanı sıra toprağa ekmek istediğiniz bitkiler varsa bu işlemi gerçekleştirmenin de tam sırası!
Yapay çim kullanmayacaksanız bahçenize çimler ekmek bir sonraki adımınız olmalı. Bunu yaparken çardak gibi mobilyaları koyacağınız yere çim ekmemeyi seçebilirsiniz.
Tüm bunların ardından ise bahçenizi güzelleştirecek düzenleme ve bahçe süslemesi adımlarına geçebilirsiniz.
Bahçe Düzenlemesi (Peyzajı) Fikirleri
- Kendin yap fikirlerini hayata geçirerek bahçenizi güzelleştirmek, hobinize daha çok zaman ayırmanız demek. Bundan hoşlanacağınızı biliyoruz! O halde neden bahçe peyzajını katkı sağlayacak bir ateş çukuru, bir musluk tipi bahçe aydınlatması, hatta kuşların bahçenizi şenlendirmesini sağlayacak bir kuş yemliği yapmıyorsunuz? Tüm detaylar “Bahçenizi Güzelleştirecek 3 Kendin Yap Fikri” videomuzda sizi bekliyor.
- Paletten kendin yap bahçe mobilyası, rüzgâr çanı ve kendin yap saksı fikirlerini hayata geçirerek de bahçenizi renklendirmeniz mümkün. “4 Bahçe Dekorasyonu Kendin Yap Fikri” yazımız bu konuda size ilham vermeye hazır.
- Bahçenizde salıncağa yer vermek, alanı hem güzel hem de daha keyifli kılacak bir fikir! Dilerseniz “2 Kendin Yap Önerisi ile Evde Salıncak Yapımı” yazımızı okuyarak emeğinizle ve bütçenizi yormayacak bir meblağ ile bahçenize salıncak yapabilirsiniz. Eğer mobilya olarak bir bahçe salıncağı almak isterseniz de aşağıdaki videomuzu izleyerek bahçe salıncağı alırken dikkat edilmesi gerekenleri keşfedebilirsiniz.
- Bahçe duvarlarını da unutmamak lazım. Güzel bir bahçe duvarı süslemesi için “Duvar Peyzajı Nasıl Yapılır?” videomuz tam sizlik!
- Eğer bir çardak almayı düşünüyorsanız onu süsleyerek bahçe peyzajını daha hareketli ve şık kılabilirsiniz. Bu konudaki tüm önerilerimiz “Yaz Mevsimi Böyle Daha Güzel: Kamelya, Çardak Nasıl Süslenir?” yazımızda sizi bekliyor.
Bahçenizi güzelleştirmek kadar onu her daim bakımlı tutmak da şart! Çim biçme makinesi, bahçe testereleri, bahçe makineleri, bahçe sulama aletleri gibi peyzaj malzemeleri bahçe bakımında size yardımcı olacaktır!
Hobi bahçesi içerisinde güzel zaman geçirmenizi ve keyifli anılar biriktirmenizi dileriz!