Zevkli Bir Yaz İçin: Bahçe Duvar Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Zevkli Bir Yaz İçin: Bahçe Duvar Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Bahçe duvarlarınızı sadece bir sınır olmaktan çıkarmanın tam zamanı! Duvarınızı rengarenk boyayarak bir kafe bahçesi yaratabilir, galeri gibi dekore ederek yaratıcı yönünüzü ortaya çıkarabilir ya da dekoratif ögelerle süsleyerek sıcacık bir görünüm elde edebilirsiniz. Tek ihtiyacınız, duvarınıza özel bahçe dekorasyon fikirleri arasından birini seçmek.

Bahçe duvarı dekorasyonu, evinizin bu bölümüne bambaşka bir hava katmanın yanı sıra başka fırsatlar da sunuyor. Örneğin aynalardan faydalanarak küçük bahçenize derinlik katabilir; taş, su, şömine gibi aksesuarlarla kendinize bir rahatlama alanı oluşturabilir ya da aydınlatma ürünleri ile kameraların metalik görüntüsünü gizleyebilirsiniz. Güzel bahçe duvarları sizin de ilginizi çekiyorsa harekete geçin ve size özel önerilerimize göz atın. 

Bu önerilerden hangisini seçerseniz seçin uygulamada kullanabileceğiniz tüm bahçe peyzaj ürünleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Bahçe Duvarı Dekorasyonu Önerileri ve Fikirleri

İç mekan dekorasyonunda olduğu gibi bahçe duvarı tasarımında da kendi zevkinize uygun ve kullanım amacına hizmet eden bir stil yakalayabilirsiniz. ¨Tam bana göre!¨ dedirten bir bahçe süsleme yöntemi bulmanız için şu önerilere birlikte göz atalım:

Çit Sıcaklığından Faydalanın

Bahçe Duvar Dekorasyonu Nasıl Yapılır

Beton ya da metalden yapılma duvarlar bazen kutudaymış gibi bir sıkışmışlık hissi verebiliyor. Bu duygudan sıyrılmanın en iyi yolu daha doğal ve keyifli bir malzeme kullanmak. Elbette büyük tadilatlar yapıp duvarınızı baştan inşa etmekten bahsetmiyoruz. Bunun yerine mevcut duvarınıza bir perde çekecek şekilde çit kullanabilirsiniz. Çit, bahçenize şehirden uzak ve ferah bir görünüm katar. Çitle bahçe duvarı kaplama için şunları uygulayabilirsiniz:

  • Tam duvarınızın boyunda çitler yerleştirin. 
  • Rustik bir görümünden hoşlanıyorsanız fındık renginde ham ahşap tercih edin.
  • Daha modern bir görünüm vermek için yeşil çit kullanın ya da çitlerinizi pastel renklere boyayın.
  • Bir yaşam alanı oluşturmak için de çitlerinizi bahçe mobilyalarıyla uyumlu renklere boyayın. 
  • Asimetrik bir görünüm yaratmak için çit boyunu bir basamağı andırır şekilde bazı yerlerde alçak, bazı bölümlerde de yüksek kullanın. Arkada kalan duvarı da bir tablo alanı gibi değerlendirin.

Bahçenizi hiç beklemediğiniz kadar değiştirecek bu dekorasyon fikrini uygulamak için gerekli bahçe çit ve bordürleri Koçtaş’ta!

Ayna ile Derinlik Katın

Aynayı banyo, yatak odası, antre gibi klasik kullanım alanlarının dışına çıkarmak güzel fikir! Çünkü ayna, beklenmeyen bir yerde konumlandırıldığında çok daha çarpıcı bir etki yaratıyor. Mekana devamlılık hissi veriyor ve yansıma sayesinde tek başına bir duvarı dekore ediyor. Elbette bunun için yan ya da karşı duvarına yerleştireceğiniz objeler de çok önemli. 

Güneş ışığını alan bir yerde bulunduğunda da bahçeyi fazlasıyla aydınlatıyor. Yani ayna, bahçe dekorasyon malzemeleri arasına girmeyi kesinlikle hak ediyor. Aradığınız değişimin boyutuna göre bahçe duvarınıza şu önerilerden birini uygulayabilirsiniz:

  • Bahçenizde büyük bir değişim yaratmak için duvarlardan birini boydan boya çerçevesiz aynayla kaplayın. Aynanın önüne heykel gibi küçük bir obje yerleştirin. Aynanın dekoratif görünümünü zenginleştirmek için yan duvarına ekeceğiniz begonvil ya da sarmaşık gibi bir bitkiyi aynanın üzerinden öne doğru sarkıtın.
  • Aynayı daha küçük bir alanda kullanmak istiyorsanız ahşap bir pencere kullanın. Pencerenin içine ayna yerleştirin ve önüne küçük saksı bitkileri koyun.
  • Zaman zaman değişiklik yapabilmek için orta boy bir aynayı bahçe duvarınıza monte edin. Hatta evcil hayvanınız ya da çocuğunuz yoksa duvara dayanmış şekilde daha doğal bir şekilde bırakın. Aynanın önündeki zemine beyaz çakıl taşı döşeyerek aynada hoş bir yol yansıması oluşturun.
  • Tuğla ya da çit gibi estetik görünümlü bir duvarınız varsa farklı boyutlarda aynalar kullanın. Değişik stillere sahip aynaları bir duvarın büyük bölümünü kaplayacak şekilde yani tablo gibi asın. 

Bazı aynaların üzerinden küçük fenerler asarak da geceleri bahçe aydınlatma için şık bir çözüm bulabilirsiniz. Zevkinizi yansıtan bahçe feneri ve meşaleler için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Bahçenizi kendi emeğinizle dekore etme zevkini yaşamak için de ¨Tasarruflu Bir Şıklık: Kendin Yap Ayna Fikirleri¨ yazımızı okuyabilirsiniz. Farklı ayna modelleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Bahçe Duvarı Süsleme İçin Doğaya Dönün

Bahçe Dekorasyonunda Bitki Kullanımı

Bitkiler, farklı formları ve çiçekleri sayesinde yeşilken canlı bir görünüm veriyor, kuruduklarında da rüzgarı daha tatlı bir şekilde hissetmeyi sağlıyor. Siz de kendinizi bir ev bahçesinde değil de ormanda ya da zarif bir kış bahçesinde hissetmek için bitkilerden faydalanabilirsiniz. Bahçe dekorasyonunda bitki kullanımı için şu yöntemlerden birini uygulayabilirsiniz:

  • En zahmetsiz yöntemlerden birisi bitki merdiveni kullanmak. Hem bitkilerin belirli bir alan içerisinde kalmasını sağlıyor hem de bitkinin duvar sınırlarını da aşarak yukarıya doğru uzamasına izin veriyor. Hatta bu özelliği sayesinde bitki merdivenini bir çit bitkisi yaratmak için de kullanabilirsiniz.
  • Amerikan sarmaşığı gibi belirli mevsimlerde kırmızıya dönen yapraklara sahip bir bitkiyle tüm duvarı kaplamak da oldukça estetik. Yani aslında bahçe dekor süsleri denildiğinde sadece yapay malzemelere yönelmeye pek de gerek yok. Taş bir duvarınız ya da çitiniz varsa büyük bir begonville de bahçenizde Akdeniz havası estirebilirsiniz. 

Bahçe peyzajını korumak için ihtiyacınız olan tüm bilgileri ise ¨Doğa ile Buluşmanın Hobi Hali: Bitki Bakımı ve Peyzaj¨ yazımızda paylaştık. 

  • Daha sanatsal bir görünüm için duvarınıza taş çerçeveler ya da hasır şapkalar asın. Bu objelerin içine bitki aranjmanları yapın.
  • Çok daha kontrollü şekilde bitki yetiştirmek için de bahçe duvarınıza ahşap raflar yerleştirin. Bu rafların üzerine farklı renklerde saksılar koyun ve dilediğiniz bitkiyi burada yetiştirin. Çeşit çeşit saksı ve aksesuarları Koçtaş’ta bulabilirsiniz. 
  • Bir diğer alternatifse duvarın önüne kuyu, çizme gibi farklı görünüme sahip büyük bir saksı yerleştirmek. Saksı içerisine Acem halısı gibi çiçekli ve hızla yayılan bir bitki ekebilirsiniz. 

Unutmayın, bahçe dekorasyonunda bitkiye yer verirken her zaman güneşin yönünü ve bitkinin açık havaya uygun olup olmadığını göz önünde bulundurmalısınız. Doğru bitki seçimiyle ilgili tüm detaylara ¨Hangi Odaya Hangi Bitki: Alana Uygun Bitki Seçme ve Bakım Rehberi¨ yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Duvar Kaplama Bahçenizi Yenileyin

Bahçe Duvarı Kaplama

Bahçe duvar süsleri ve ayna, saksı gibi bahçe duvar aksesuarları her zaman iyi seçeneklerdir. Ancak köklü bir değişiklik yapmayı arzuluyor, bahçenize adım attığınızda kendinizi bambaşka bir yerde hissetmek istiyorsanız duvar kaplama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. İşte, bahçe duvarı kaplama önerileri:

  • Seramik oldukça sıra dışı ve zarif bir seçenek. Temizliği de kolay olduğu için bahçe duvarınızı her zaman parıltılı bir şekilde kullanabilirsiniz.
  • Bahçe taş duvar kaplama da modern ve klasik bir görünüm katmanın güzel yollarından. 
  • Modern bir tasarım için gri tuğla görünümünü tercih edebilir, mekana biraz doğallık vermek için su, taş ve bitkiden faydalanabilirsiniz. 

Keyifli Alanlar: Balkon Duvar Dekorasyonu Önerileri adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bahçe duvarınızı dilerseniz kendiniz kaplayabilir, dilerseniz de Ustabilir’den bahçe ve peyzaj ustası teklifleri alarak daha pratik bir çözüme kavuşabilirsiniz. Bahçe duvarı dekorasyonu ile ilgili tüm önerileri paylaştık. Bahçenizi zevkli bir yaşam alanına dönüştürmenizi sağlayacak püf noktalar ise ¨A’dan Z’ye Bahçe Mobilyanızı Yenileme Rehberi¨ yazımızda!