Dünya Çevre Günü’nde Plastik Kullanımını Birlikte Azaltmaya Başlayalım!

Plastik kirliliği nasıl engellenir?

Daha önce hakkında hiçbir şey duymadığınız, varlığından bile habersiz olduğunuz bir canlı türü ile ilgili belgesel izlediğinizde ya da bir makale okuduğunuzda kimi zaman heyecanlanıyor kimi zaman da şaşırıyorsunuz, değil mi? O halde sizi daha fazla şaşırtacak bir bilgi daha verelim: PLOS Biology dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre dünyada 8.7 milyon canlı türü olduğu düşünülüyor. Evet, tahmin edebileceğiniz gibi bu türlerin çoğu nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya…

Peki, buna neden olan ne? Aklınıza ilk olarak avlanmanın geldiğine eminiz, fakat bunun yanı sıra canlı türleri için çok büyük bir tehdit daha var: Çevre kirliliği! Çevre kirliliğinin en önemli nedenlerinden biri ise doğada yok olması için yaklaşık 500 yıla ihtiyaç olan plastikler. İşte, bu yılki Dünya Çevre Günü’nün teması da plastik kirliliği. 2018’de “Plastik Kirliliğini Yen” sloganı ile düzenlenen Dünya Çevre Günü etkinliklerinde, plastik atıkların dünyamıza verdiği zarar üzerinde durulacak. Peki; Dünya Çevre Günü nedir, ne zaman düzenlenir?

Birleşmiş Milletler Örgütü’nün 1972 yılında Stockholm’de, pek çok ülkenin katılımı ile düzenlediği bir zirvede oy birliği ile kabul edilen Dünya Çevre Günü, her yıl 5 Haziran’da düzenleniyor. Bu günün amacı ise çevre ile ilgili sorunlara dikkat çekmek.

Plastik hayatımızın her alanında… Tarımdan temizlik malzemeleri ambalajlarına kadar pek çok alanda tercih edilen plastiğin en çok kullanıldığı yer ise paketleme. Kullanıldıktan sonra doğaya, denizlere karışan çöplerimiz ise bu gezegende yaşayan biz de dâhil tüm canlıları etkiliyor, bazılarının ise ölümüne neden oluyor. Şimdi; plastik kullanımını minimuma indirerek doğayı korumak için neler yapabiliriz konusunu anlatmadan önce biz ne yapıyoruz, ondan bahsedelim.

Biz Ne Yaptık, Ne Yapıyoruz?

Koçtaş olarak plastik kullanımını azaltmak için DenizTemiz Derneği ile iş birliği yapıyoruz.

Bu iş birliği doğrultusunda 5 Haziran 2017 tarihinden itibaren mağazalarımızda yapılan alışverişlerin ardından poşetleri, müşterilerimize küçük bir tutar karşılığında veriyoruz ve elde edilen geliri de DenizTemiz Derneği’ne bağışlıyoruz.

Ve güzel haber! Bu işleyişin ilk 9 ayında, mağazalarımızdaki poşet kullanımını %50 oranında azalttık!

Plastik kullanımını daha fazla azaltmak ise elimizde! Peki, bu konuda neler yapabiliriz? Plastik kirliliğini azaltacak çözümler ile karşınızdayız!

Dünya Çevre Günü ne zaman?