Denizlerle çevrili bir ülkede yaşıyoruz. Mavinin yaşamı çağrıştıran görünümüne alışığız. Yer altı su kaynaklarımızın zenginliği sayesinde de farklı yörelerin sularını keyifle yudumlayabiliyoruz. Yani suya ulaşmak bizim için pek de sorun edilecek bir konu gibi görünmüyor. Aslında bakışımızı evimizden dünyaya doğru çevirdiğimizde durumun çok daha farklı bir hal aldığını görüyoruz.
Her ne kadar su sınırsız bir kaynak biri görünse de aslında hızla tükeniyor. Kaldı ki dünya sularının %97.5’inin tuzlu su yani içilemez olduğunu düşününce gerçek resme bir adım daha yaklaşıyoruz. 22 Mart Dünya Su günü yaklaşmışken biz de dünyamızın geleceği için büyük önem taşıyan bu konuyu sizlerle paylaşmak istedik.
Evet, dünyada iki milyar insanın temiz suya ulaşamadığı üzücü bir gerçek. Biz suyu bir endişe kaynağı olarak yalnızca baraj doluluk oranı düştüğü zaman hissetsek de aslında gelecek için taşımamız gereken kaygılar da bizi bekliyor. Ancak bu kaygılardan kurtulmak ve sürdürülebilir bir yaşama destek vermek elinizde. Hem de düşündüğünüzden daha kolay bir adımla: Evde su tasarrufu yaparak.
“Su tasarrufu için neler yapmalıyız?” sorusunun cevabını keşfetmek için evde en çok su israf edilen yerleri bulmakla işe başlayabiliriz. Gelin, evin tüm bölümlerini adım adım dolaşarak su tasarruf tedbirleri almanın yollarını bulalım. Ancak önce Dünya Su Günü’ne biraz daha yakından bakalım istiyoruz.
Dünya Su Günü Nedir?
Birleşmiş Milletler, farkındalık uyandırarak küresel su krizinin önüne geçmek için 22 Mart’ı Dünya Su Günü olarak ilan etti. 1993 yılından beri kutlanan Dünya Su Günü ile tatlı suyun yaşam için önemine dikkat çekiliyor. Bu günün çok değerli bir de amacı bulunuyor: 2030 yılına kadar tüm insanların temiz suya ulaşmasını sağlamak.
Ayrıca suyun kullanımı, önemi ve kaynaklarına dair her sene için farklı bir tema belirleniyor. 2022 Dünya Su Günü teması ise Yer Altı Suyu: Görünmezi Görünür Yapmak. Dünyadaki içme suyunun neredeyse tamamı yer altı su kaynaklarından elde ediliyor. İklim değişikliği ise yer altı sularının geleceğini olumsuz etkiliyor.
Gözümüzün önünde olmasa da yaşamımızı derinden etkileyen yer altı su kaynaklarını korumak için de atabileceğimiz ilk adım içme suyunu israf etmemek. Gelin şimdi, tüm dünyayı daha yaşanabilir kılmak adına evimizde su tasarrufu için yapabileceğimiz değişiklikleri keşfedelim.
Evde En Çok Su Tüketilen Yer Neresi?
Evde su tasarrufu yapmak için kullanılmadığı zaman suyu açık bırakmamak gibi belirli önlemler almamız gerektiğini biliriz. Bir de su israfına yol açtığını fark etmediğimiz durumlar var. İşte, gizli su israfının kaynakları:
- Tuvalet: Su israfı denildiğinde tuvaletin akla belki de en son gelen yer olduğunu biliyoruz. Ne de olsa yalnızca ihtiyaç halinde kullanılan bir sifon söz konusu. Ancak aslında ev için su tüketiminin %25 ila 30’u tuvalet kaynaklı.
Eski tuvalet rezervuarları 9 ila 16 litre su kapasitesine sahip. Düşük kapasiteli, su tasarruflu rezervuarlar ise 4 litre su alabiliyor. Yani su tasarrufu yapmak için ilk atmanız gereken adım tuvalet rezervuarını değiştirmek. Bu şekilde ayda %75 oranında su tasarrufu sağlayabilirsiniz. Yeni tuvalet rezervuarı seçerken de çift kademeli yani az ve çok su düğmeleri bulunan modelleri tercih edebilirsiniz.
Kiracıysanız ve sifonu değiştiremiyorsanız da kendi çözümünüzü üretebilirsiniz. 1.5 litrelik bir pet şişeyi doldurup rezervuarın içine koyabilirsiniz. Böylece her sifon çekişte 1.5 litre su tasarrufu yapabilirsiniz. Su tasarrufu yapmanızı sağlayacak rezervuarlar ve iç takımları ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!
- Duş: Gelelim günlük su tüketiminin yaklaşık %20’sini kaplayan yani evin en çok su tüketen ikinci yerine. Öncelikle küvet keyfini severlere kötü bir haberimiz var: Küvette banyo yapmak için ortalama 120 litre su harcanırken duş ile bu miktar 60 litreye düşebiliyor. Elbette küvet zevkinizden vazgeçmeniz gerekmiyor. Küvete girme sayınızı düşürebilir ve küvete doldurduğunuz su seviyesini 5 cm kadar azaltabilirsiniz.
Su israfının tek oyuncusu elbette küvet değil. Duş başlığının türü de su tüketiminde büyük rol oynuyor. Standart duş başlıkları dakikada 15 litre su akıtabiliyor. Düşük debili ekonomik duş başlıklarında ise bu değer 10 litreye düşebiliyor. İhtiyacınıza uygun duş sistemleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor.
- Su Sızdıran Alanlar: Tuvaletten, armatürden ya da kombiden sızan sular… Küçük miktarlarda olduğu için bu su sızıntılarını pek önemsemediğimiz olur. Dilerseniz işin doğrusu için yine sayılara bakalım: Saniyede bir damla su sızıntısının olduğu bir evde yılda yaklaşık 13 bin litre su israf edilir. Yani evdeki su israfının ortalama %14’ünden sorumlu bir yerdeyiz.
Özellikle lavabo altı dolap, kombi gibi zor fark edilen yerleri belirli aralıklarda kontrol edebilirsiniz. Su sızıntısını görmenin çok zor olduğu tuvalet için de uygulayabileceğiniz bir yöntem var. Tuvalet rezervuarının içerisine birkaç damla boya damlatın. Birkaç dakika içerisinde tuvaletin içerisine renkli su akmaya başlarsa sorunu tespit etmiş olursunuz. Evinizdeki su sızıntısını tespit etmenin yollarını ise ¨Evde Su Sızıntısı Olduğunu Nasıl Anlarız?¨ yazımızda paylaştık.
Armatürler: Hem mutfak hem banyoda en çok kullandığımız yerlerden birisi de armatürler. Klasik musluklar dakikada yaklaşık 8 ila 27 litre su akıtabilir. Düşük akışlı musluklar ise bu miktarı 2 ila 4.5 litreye kadar düşürerek verimlilik sağlar. Armatürlerin başına musluk havalandırıcı takarak düşük akışlı su tüketimi sağlayabilirsiniz. Batarya türlerinin farklarını öğrenip doğru bir seçim yapmak için Lavabo Batarya Çeşitleri yazımızı okuyabilir, batarya modellerini keşfetmek için de Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.
- Çamaşır ve Bulaşık Makinesi: Evin olmazsa olmazlarından bu iki beyaz eşya, su tüketiminin yaklaşık %17’sinden sorumlu. Enerji tüketimi yüksek eski çamaşır veya bulaşık makineleri tek seferde 40 litre su kullanabiliyor. Enerji verimli modeller ise su tüketimini 17 litreye düşürebiliyor.
Ayrıca hemen şunu da hatırlatalım: Bulaşıkları elde yıkamak su israfının en büyük nedenlerinden birisi. Elde bulaşık yıkandığı zaman su tüketimi 75 litreyi bulabiliyor. Tüm bu nedenlerle enerji verimli bir bulaşık makinesi her zaman için öncelikli tercih olmalı.
Tüm evinizde hem elektrik hem de su tüketimini azaltmanızı sağlayacak enerji sınıflarını öğrenmek için ¨Tasarruf Etmek İsteyenlerin Dostu: Enerji Etiketlerindeki Bilgiler Ne Anlama Geliyor?¨ yazımızı okuyabilirsiniz.
- Bahçe: Özellikle yaz mevsiminde bahçe düzenlemesi yaparken tercih edilen yöntemler de su tüketimini büyük ölçüde etkiliyor. Elbette hoş görünümlü bir bahçe ya da terası hepimiz severiz. Ancak bu peyzajı oluştururken su ihtiyacı düşük olan bitkileri tercih ederek bir fark yaratabiliriz.
Örneğin çim gibi günlük sulama isteyen yer örtüsü yerine fare kulağı gibi dayanıklı ve hızla yayılan yer örtüleri ekebilirsiniz. Bahçe temizliği için de hortum yerine daha az su kullanan basınçlı makineleri tercih edebilirsiniz.
Gözden kaçtığı için günlük su israfı miktarını artıran alanları keşfettiniz. Şimdiden dünyanın geleceğine yapacağınız katkı için sizi tebrik ederiz. Dünya Su Günü’nüz kutlu olsun!