Havalar soğumaya başladı. Artık dışarıda katkat giyinmeye, evlerde kombilerimizin derecesini yükseltmeye başladık. Hal böyle olunca sadık dostumuz kombiler en soğuk günlerde arıza çıkarıp bizi yarı yolda bırakmasın diye kombi bakımı ve kombi temizliği konuları gündemimize oturdu.
Aslında “Onlara Her Zaman İhtiyaç Var: Yazın Kombi Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler” yazımızda da anlattığımız gibi kombileri hem yazın hem kışın kullanıyoruz. Fakat yaz döneminde olası bir kombi arızası tolere edilebilirken kışın yaşanacak bir arıza hiç de hoş olmaz. Bu nedenle kışa girmeden önce kombileri elden geçirmemizde fayda var.
Şimdi, aksatmamanız gereken bu konu hakkında ihtiyacınız olan önemli detayları şimdi sıralamaya başlıyoruz! Bu arada eğer yeni bir kombi almayı planlıyorsanız seçim yapmadan önce “Onsuz Ev Düşünülemez: Kombi Nasıl Seçilir?” yazımızı okumanızı öneririz.
Kombi Bakımı Neden Önemlidir? Kombi Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?
Kombi bakımının neden gerekli olduğunu merak edebilirsiniz. O yüzden öncelikle bu konuya açıklık getirelim.
Araç kullanırken kapıyı kapatmadan yolculuk yapar mısınız ya da giriş katta bulunan, hiçbir koruması olmayan evinizin pencerelerini açıp uyur musunuz? Elbette bunları yapmazsınız! Çünkü güvenli değildir. Evde kombi bakımı yaptırmak da güvenliğiniz açısından işte bu kadar önemli. Kış aylarında yaktığınız kombinizin herhangi bir teknik sorunu varsa maddi-manevi pek çok zarara açık hale gelebilirsiniz. Bakımlar düzenli olarak yapıldığında ise bu gibi risklerle karşı karşıya kalma ihtimalini en aza indirebilirsiniz.
Güvenliğin yanı sıra kombinin yüksek performans sergileyebilmesi ve bu sayede enerji tasarrufu yapmanıza katkı sağlayabilmesi için de bakım olmazsa olmaz! Bakım ve temizlik aşamaları gerçekleştirildikten sonra hasarlı bölümler onarılabilir ya da gerekli ayarlar bakım sayesinde yapılabilir.
Kombi Bakımında Ne Yapılır?
Düzenli kombi bakımında aslında kombinin düzgün çalışıp çalışmadığına bakılıyor. Öncelikle gözle kontrol edilip sesinde, göstergelerinde, elektrik ve gaz bağlantılarında, genel olarak işleyişinde bir sorun olup olmadığı değerlendiriliyor.
Sonrasında filtre ve eşanjör aksamının genel temizlikleri yapılıyor. Yanma ayarlarına bakıldıktan sonra gaz ve sızdırmazlık kontrolü ile baca kaçağı olup olmadığına bakılıyor. Yani kombi bakımı, cihazınızın parçalarının yanı sıra cihazın bağlantılı olduğu farklı araçların da kontrol edildiği kapsamlı bir iş. Bu kapsamlı işi hızlı ve etkili bir şekilde tamamlamak için sistemli bir şekilde ilerlemek önemli. Şimdi gelin, kombi bakımının aşamalarına daha detaylı bakalım.
Evde Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?
Standart bir kombiniz varsa temel bakımını kendiniz yapmayı tercih edebilirsiniz. Bunun için şu adımları izleyin:
- İlk olarak fişini çekerek ya da düğmesinden kapatarak kombinizin elektriğini kesin.
- Kombiye gelen tüm vanaları kapatın.
- Kombinin içindeki suyu boşaltın. Birden su akabileceği için altına bez ve kova koymanız iyi olur.
- Temizlemeye, kombinin alt kısmında bulunan şebeke ve doğal gaz filtrelerinden başlayın. Çok kirli değilse musluk altında elinizle ovuşturarak yıkamanız yeterli. Kirli ise yumuşak bir diş fırçası ve su ile fırçalayabilirsiniz. Temizlik sırasında hiçbir kimyasal kullanmaya dikkat edin.
- Kombiyi açtığınızda ısınan su, tesisat sayesinde radyatörlere ulaşır ve radyatörler yaşam alanı sıcaklığının yükselmesini sağlar. Fakat kombinin ısıtmasını sağlayan eşanjörde sorun varsa su ısınmayabilir. Bu nedenle periyodik kontrolde bu aksamın da kontrol edilmesi gerekir. Eşanjör aksamı kirli görünüyorsa fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz.
- Kombinin sorunsuz ve kazaya sebebiyet vermeden çalışması için hava dönüşümünü sağlayan baca kısmının temiz olması da gerekir. Baca temizliğini de kontrol edin. Sorun burada görünüyorsa bir profesyonelden destek almayı düşünebilirsiniz.
- Çalışma sırasında fazla ses çıkıyorsa fan motorunun bakıma ya da temizliğe ihtiyacı olabilir. Kombinizi bu açıdan da kontrol edin. Varsa yine bunun için servise başvurmanız daha doğru olur.
- Kombiyi tekrar çalıştırarak dikkatlice elektrik bağlantılarını kontrol edin.
- Kombi açıldığında peteklerin ne kadar ısındığını ve sıcak su ısısını kontrol edin. Isınmıyorsa kombiniz su sızdırıyor da olabilir. “Belki de Servis Çağırmanız Gerekmez: Kombi Arızaları ve Çözümleri” yazımızda bahsettiğimiz gibi kombinin su sızdırmasının nedeni; su basıncının yüksek olması, tesisattaki bir sorun ya da su doldurma vanası veya genleşme tankındaki bir arıza olabilir. Eğer cihazda onarılması gereken bir sorun varsa tamir edilmesi gerekir.
Ayrıca rutin kombi temizliği ve bakımının uzmanlar tarafından yapılmasının güvenliğiniz açısından oldukça önemli olduğunu not düşmekte fayda var. Bu konuda profesyonel desteğe ulaşmak için onlarca farklı kategoride işinin ehli ustalara ulaşabileceğiniz Ustabilir’den yardım alabilirsiniz.
Yoğuşmalı Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?
Standart kombilerin bakım adımlarını sıraladıktan sonra şimdi de yoğuşmalı kombi bakımına göz atalım. Yoğuşmalı kombi, enerji verimliliği yüksek olan bir kombi çeşidi. Çünkü yanma sonucu oluşan su buharını yoğuşturarak sisteme geri kazandırır ve ek enerji elde eder.
Mekanizması farklı olduğu için bakım adımları da bir miktar farklılık gösterir. İşte, yukarıda saydıklarımıza ek olarak yoğuşmalı kombi bakımında öne çıkan konular:
- Yoğuşmalı kombi bakımında öncelikle içerisinde yer alan genleşme tankı kontrol edilir. Genleşme tankı; artan ısı basıncı ve ısıtma sistemi arasında dengeyi korur, basıncı düşürür, sistemin istenilen ısıda çalışmasını sağlar. Burada bir arıza olursa basınç göstergesinde oynama olur, devirdaim olmaz ve dolayısıyla petekler ısınmaz. Kombiniz alt kısımdan su sızdırmaya başlayabilir. Uzman teknik servis eğer bu arızayı tespit ederse öncelikle genleşme tankı havası ölçümü yapar, eksikse hava basar. Sorun devam ederse membranda ya da gövdede delinme olabilir.
- Eğer kombide oda termostatı varsa sıcaklık ayarı kontrol edilir.
- Soğuk su girişinin ve radyatörün temiz olması yoğuşmanın devamlılığı için çok önemli. Bu sebeple bu kısımların temizliği de kontrol edilir, tıkanma ya da pislenme varsa giderilir.
- Kombinin su basıncı kontrol edilip gerekli ise ideal dereceye (1,5-2 bar) ayarlanır.
Kombi Bakımı Ne Zaman Yapılır?
Aklınızda “Kombi bakımı ne zaman yapılmalı?”, “Kombi bakımı kaç yılda bir yapılır?” gibi sorular da olabilir. Kombi bakımı için net bir zaman olmasa da arıza çıkmasına fırsat vermeden, kombilerin kış konumunu yani radyatörlerinizi açmadan önce kombi bakımının yapılması sağlıklı olacaktır. Yaz sonu ya da sonbaharda havalar tam soğumadan kombi bakımınızı yaptırabilirsiniz. Bu sayede kış soğuğunda kombinizin arızalanma ihtimaline karşı önleminizi alabilirsiniz.
Kombinin daha verimli çalışmasını sağlamak, enerji tasarrufu yapmak, güvenliği artırmak ve arızaları önlemek için önerilen bakım sıklığı periyodu ise yılda bir kezdir. Bu ayrıca ısınma sistemlerinin uzun ömürlü olmasını sağlamak ve potansiyel sorunları önceden tespit etmek açısından da önemli.
Bazı durumlarda özellikle kombinin yoğun kullanıldığı bölgelerde veya eski kombi sistemlerinde ihtiyaçlar doğrultusunda daha sık aralıklarla bakım gerekebilir. Ayrıca kombi kullanım kılavuzunda belirtilen periyotlara da dikkat edilmelidir, çünkü her kombi modeli biraz farklı olabilir.
Radyatörlerin Bakımını Unutmayın: Kombi Petek Bakımı
Kombi peteği olarak da bilinen radyatörler kombinin ürettiği sıcaklığın odalara yayılmasını sağlar. Bu nedenle bakımını aksatmak, kombinizin ısıtma performansını doğrudan etkileyebilir. Yani radyatörlerin havasını almak ve iç-dış temizlik gibi unsurları barındıran petek bakımını da ihmal etmemelisiniz. Bunun için dilerseniz tesisat uzmanlarından yardım alabilir, dilerseniz de gerekli olan bakım ve temizlik işlemlerini “Isı Tasarrufunda O da Söz Sahibi: Radyatör Bakımı Nasıl Yapılır?” yazımızdan yararlanarak kendiniz yapabilirsiniz.
Kısaca hatırlatmak gerekirse:
- Güvenli temizlik için öncesinde peteklerinizin vanasını kapatın.
- Sonrasında altına bir kova koyun ve hava tahliyesini sağlayan purjörleri purjör anahtarı veya düz tornavida ile saat yönünün tersine çevirerek açın.
- Leğene kirli su akmaya başlayacak. Tamamen boşalmasını bekleyin.
- Bağlantı aksamlarını ve boruları kontrol ettikten sonra purjörleri kapatabilirsiniz.
- Kombinizi açtığınızda peteklerin ısıyı daha iyi yaydığını göreceksiniz.
Bu yazımızda kombi bakımında ne yapılır, nelere dikkat etmeli, ne sıklıkta yapılmalı gibi detaylar paylaştık. Her yıl yetkili bir kuruluşa düzenli olarak kombi bakımınızı yaptırarak daha güvenli ve tasarruflu bir kış geçirebilirsiniz! Bu arada tasarruf demişken; kış aylarında bütçe dağılımınızı etkileyen bir unsur olan doğal gaz tüketiminde tasarrufa gitmek de #güzelfikir! “Soğuklara Karşı Hazırlanın: Doğal Gaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?” yazımız bu konuda size yardım etmeye hazır!