Günlük, spor, klasik derken hepimizin evde bir kaç çift ayakkabısı bulunuyor. Buna bir de mevsim ihtiyaçlarını eklersek koridoru kaplayacak ayakkabı sayısına ulaşıyoruz. Yalnız yaşamıyorsanız bu sayının evinizde çok daha yüksek olduğunu tahmin ediyoruz. Bu ayakkabı ve hatta terlik kalabalığından kurtulmanın en pratik yolu ise ev içi ayakkabılık kullanmak.
Ayakkabılık çeşitleri; evin büyüklüğüne, ihtiyaca ve dekorasyon zevkine göre değişiklik gösteriyor. Doğru seçimi yapmak için bazı konulara dikkat etmeniz yeterli. Hazırsanız ayakkabılık satın alma ile ilgili püf noktalara bakalım. Sürgülü ayakkabılık, kapaklı ayakkabılık, kilitli ayakkabılık gibi modeller arasından ihtiyacınıza uygun olanına karar verin. Bu bir test güncellemesidir. Notification gibi de düşünebiliriz.
Ayakkabılık Ölçüleri Ne Olmalı?
Eğer bir odanızı sadece giyinmeye ayırmadıysanız muhtemelen çoğu ev gibi ayakkabılığı antreye yerleştireceksiniz. Bu nedenle öncelikle ayakkabılığı yer kaplamayacak şekilde nerede konumlandıracağınıza karar verin. Eğer kapı arkasına koyacaksanız ayakkabılık raf tercih edin. Antrede bir yer ayırabiliyorsanız daha büyük ayakkabılık modellerine bakmanızı öneririz.
Genel kural olarak öncelikle ayakkabılığı koyacağınız duvarın alanını ölçün. Ardından ayakkabı kullanım alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Eğer çizme gibi büyük ayakkabılar giyiyorsanız farklı raf boyutlarına sahip bir model seçebilirsiniz. Ayakkabılık derinliğinin ise en az 20 cm, ideal olarak ise 33 cm olmasına dikkat edin.
Ancak şunu da aklınızda bulundurun: Ayakkabılıklar genellikle kutusuz ayakkabı yerleştirilecek şekilde tasarlanır. Eğer günlük giydikleriniz dışında kalan ayakkabıları da muhafaza edecek bir yer arıyorsanız portmanto benzeri bir çözüm tercih edin. Bir diğer pratik seçenek ise dolabınızda kutulara yer açmak. Çare Düzen: Gardıropta Yer Kazanma Tüyoları yazımızı okuyarak dolabınızı etkin şekilde kullanmanın yollarını keşfedebilirsiniz.
Ayakkabılık Kapasitesi Ne Olmalı?
Ayakkabılık boyutu her zaman kapasite ile doğru orantılı olmuyor. Kimi modeller estetik bir görünüme sahip olması için daha geniş şekilde tasarlanıyor. Ancak iç kapasitesi yeterli gelmiyor. Yanılmamak için ayakkabı sayınızı düşünün ve beğendiğiniz modellerin iç kapasitelerini öğrenin.
Örneğin düz raflı ayakkabılık yerine bir rafın hem altının hem üstünün kullanılabildiği pratik türleri tercih edebilirsiniz. Eğer ürün açıklamasında kapasite net bir şekilde belirtilmiyorsa her ayakkabı çiftinin yaklaşık 30 cm kaplayacağını düşünerek raf uzunluğuna göre kapasite hesabı yapın.
Ayakkabılık Hangi Malzemeden Olmalı?
Tüm mobilya türleri gibi ayakkabılık dolap da ahşap, metal, plastik gibi farklı malzemelerden üretiliyor. Ayakkabılıkta ideal malzeme türünden bahsedemesek de hepsinin artı ve eksileri olduğunu söyleyebiliriz. İşte, avantajları ve dezavantajları ile üretildiği malzemeye göre ayakkabılık çeşitleri:
- Ahşap ayakkabılık, en yaygın olarak kullanılan model. Uzun ömürlü bir kullanım sunuyor. Ahşabın metal ile birleşimi sayesinde de birçok dekorasyon stiline uyum sağlıyor.
Ancak ahşabın türüne bağlı olarak plastik ve metale göre bakımı daha zor olabiliyor. Bir diğer dezavantajı ise kurulumunun diğer türlere göre daha çok detay içermesi.
- Metal ayakkabılık da sıkça kullanılıyor. Ahşaba göre daha hafif olduğu için taşınması ya da dekorasyon değişikliğinde yerinin değiştirilmesi daha kolay. Rahatlıkla temizlenmesi de tercih sebeplerinden.
Metal ayakkabılık alırken değerlendirmeniz gereken tek konu malzemenin dayanıklılığı. Çok ince metal ayakkabılıklar ahşap kadar çok yük taşıyamayabilir. Ayrıca bazı metal türleri paslanmaya karşı dayanıksız olabilir. Bu durumda metal ayakkabılığa ıslak ayakkabılarınızı koymak bir sorun haline gelebilir.
- Plastik ayakkabılık özellikle dış mekanda kolaylıkla kullanılabilen bir tür. Yıkanarak bile temizlenebildiği ve hafif olduğu için tercih edilebiliyor. Ayrıca her renkte üretildiği için tasarıma kolaylıkla uyum sağlıyor. Diğer modellere göre bütçe dostu olduğunu da not düşelim.
Plastik ayakkabılığın eksisi ise daha kısa ömürlü olması ve türüne bağlı olarak ahşap ya da metal kadar yük taşıyamaması.
- Kıyafet dolaplarında olduğu gibi ayakkabılıklarda da kumaş, pratik çözüm getiren bir malzeme. Kumaş ayakkabılık ise çok yaygın olarak kullanılmasa da kendi içerisinde bazı avantajları barındırıyor.
Özellikle öğrenci gibi sık ev değiştirenlerin yanında kolaylıkla taşıyabileceği bir mobilya. Çok kolay şekilde yıkanabilen kumaş ayakkabılığın eksi yönü ise güneşte solabilmesi ve dayanıksız olması.
Ayakkabılık Modelleri Neler?
Ayakkabılık boyutuna, kapasitesine ve malzemesine karar verdiniz. Şimdi, sizi farklı modelleriyle birçok ayakkabılık bekliyor. Peki, hangisi eviniz için en uygun seçim? İşte, tüm özellikleri ile ayakkabılık çeşitleri:
- Açık Ayakkabılık: Açık yani kapaksız ayakkabılık, kutulardan ya da raflardan oluşabilir. Bu stilde günlük kullandığınız ayakkabılarınıza hızla ulaşabilirsiniz. Hava aldığı için de koku sorunu ile karşılaşmazsınız.
Açık ayakkabılığın olumsuz yanı, renk renk ayakkabılar dışarıdan göründüğü için antrede dağınık bir görüntü oluşturabilir. Eğer apartman içerisinde açık ayakkabılık kullanıyorsanız da ayakkabılarınızın tozlanma ihtimali bulunur.
- Kapaklı Ayakkabılık Dolap: Kapakları olduğu için ev dekorasyonunu tamamlar. Güneş ve toz almayı engelleyerek ayakkabıları korur. Öte yandan uzun süre hava almadığı zaman kış mevsimi gibi ayakkabıların ıslak olduğu zamanlarda küflenme olabilir. Ancak hemen hatırlatalım: Kapaklı olup duvar bölümü mobilyasız yani hava almayı sağlayan ayakkabılık çeşitleri de bulunuyor.
- Çekmeceli Ayakkabılık Dolap: Çekmeceli ayakkabılığın iki ana türü bulunuyor. Bir tanesi klasik, öne doğru çekilen çekmecelere sahip ayakkabılık. Bu model, ayakkabıların yanı sıra boya ve sünger gibi bakım ürünlerini de koyacak alan sağlıyor.
Çekmeceli ayakkabılığın diğer türü ise düşer kapaklı çekmeceli ayakkabılık. Eğer dar ayakkabılık arayışındaysanız bu tür tam size göre. Ayakkabılar dolabın içerisine dik şekilde konuluyor ve bu sayede raflı ayakkabılığa göre daha az yer kaplıyor.
- Oturaklı Ayakkabılık: Antrenize hoş bir görünüm katmak ve rahat bir şekilde ayakkabınızı giymek istiyorsanız bu modeli inceleyebilirsiniz. Oturaklı ayakkabılık genelde iki ya da üç açık rafa sahip oluyor. Üzerinde ise ahşap ya da minderli oturma alanı bulunuyor. Ancak diğer modellere göre daha az ayakkabı muhafaza alanı sunuyor.
- Aynalı Ayakkabılık Dolap: Kapaklı modellerden biri olan aynalı ayakkabılık, uzun ve geniş saklama alanına sahip bir model. Kapak kısmında ayna bulunan bu model yaygın olarak antrede, kimi zaman ise yatak odasında tercih ediliyor.
- Duvara Monte Ayakkabılık: Duvara monte modeller; açık, kapaklı ya da düşer çekmeceli şekilde üretilebiliyor. Sahip olduğunuz alana ve dekorasyon zevkinize göre bu modeller arasından bir seçim yapabilirsiniz. Duvara monte ayakkabılığın avantajı ise yerden yükseğe de konumlandırılabildiği için alandan tasarruf sağlaması. Ayrıca üst yüzeyindeki mobilyayı dresuar gibi kullanma imkanı sunuyor.
Ev Dekorasyonuna Uygun Ayakkabılık Hangisi?
Ayakkabılık, diğer mobilyalarınız gibi ev dekorasyonunu bütünleyen bir parça. Bu nedenle evinizin genel görünümü ile aykırı olmaması için ayakkabılık seçerken stili de göz önünde bulundurabilirsiniz.
Modern ve endüstriyel dekorasyonun bir parçası olarak ahşap ve koyu renk metalin birleşimini tercih edebilirsiniz. Klasik ya da rustik dekorasyonu da masif ahşap ayakkabılık ile tamamlayabilirsiniz. Minimalist dekorasyonda ise açık renk, açık raflı ve oturaklı bir ayakkabılık tercih edebilirsiniz. Renkli plastik ya da metal ile de evinize pop art enerjisi katabilirsiniz.Tüm detayları ile ayakkabılık seçiminin inceliklerini sizinle paylaştık. Yaşam alanınıza uygun türü bulmak için Koçtaş ayakkabılık sayfasını ziyaret edebilir ve ayakkabılık fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.