Evlerde ve iş yerlerinde yaygın olarak kullanılan su arıtma cihazı, temiz suya ulaşmayı çok daha kolay ve ekonomik hale getirirken, plastik kullanımını azaltmaya yardımcı oluyor. Bu da elbette sürdürülebilir bir yaşama destek olmayı sağlıyor. Hatta şişelenmiş suyun, musluk suyu üretiminin yaklaşık 2000 katı enerjiye ihtiyaç duyduğu düşünüldüğünde çevreye katkısı daha da belirgin hale geliyor.
Siz de bu avantajları düşünerek tüm seçenekleri değerlendirip en iyi su arıtma cihazı kararını vermiş olabilirsiniz. Ancak ¨Su arıtma cihazı alırken nelere dikkat edilmeli?¨ sorusunun sadece bir başlangıç olduğunu hatırlatalım. Doğru ve uzun ömürlü bir kullanım için su arıtma cihazı kurulumu ve kullanımı ile ilgili bazı bilgileri öğrenmenizde fayda var. Merak etmeyin, kullanım ile ilgili su arıtma cihazı tavsiyelerini uygulamak oldukça kolay. Hazırsanız tek tek birlikte bakalım.
Su Arıtma Cihazı Bakımı Nasıl Yapılır?
Su arıtma sistemlerinde aktif karbon, ters ozmoz, ultraviyole gibi farklı filtre teknolojileri kullanılır. Filtreleme sistemleri de sudaki tortuları, kloru ve kötü kokuları giderir. Su arıtma cihazı markaları ve kullanım amacına göre bu filtreleme sistemleri farklılık gösterebilir.
Ancak tüm sistemlerde dikkat edilmesi gereken konu, su arıtma cihazı filtre değişimi ve rutin bakımıdır. Düzenli bakım yapılmadığı zaman filtreler dolar ve su yeterince temizlenemez. Bu hem su kalitesini hem de tadını etkileyebilir. Bu nedenle en iyi su arıtma cihazları ve özellikleri hakkında bilgi alarak bir seçim yaptıktan sonra da aynı performansı elde etmek için bakıma dikkat etmek gerekir. Su arıtma cihazı temizliği ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Su arıtma sistemleri, 3 ila 12 aşamalı filtrasyona sahip olabilir. Kullandığınız su arıtma cihazının türüne göre bu filtreler dolmadan önce gerekli temizlik ya da filtre değişimini yapmanızda fayda var.
- Su arıtma cihazını temizlerken kimyasal madde içeren temizlik malzemeleri kullanmamaya özen gösterebilirsiniz.
- Haftalık olarak su arıtma cihazı musluğunu, borusunu ve dış haznesini ılık suyla yıkayabilirsiniz. Filtre değişimi periyodu ise su arıtma cihazı teknolojisine göre değişebilir. Bu nedenle filtre değişim sıklığını öğrenmek için su arıtma cihazı kullanım kılavuzunu kontrol etmenizde fayda var.
- Su arıtma cihazı filtre setini kullanım kılavuzunda belirtilen periyotlarda yenileyebilirsiniz. Böylece filtrelerde tortu birikimi olmasını önleyebilirsiniz. Filtre değişimini düzenli olarak yapabilmek için her filtre değişim tarihini not alabilirsiniz.
- Filtre değişimi ile birlikte su arıtma cihazı hortumunun da yenilenmesi gerekir.
- Filtreleri değiştirdikten sonra cihazın herhangi bir yerinde su sızıntısı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
- Bir süredir arıtma cihazını kullanmadıysanız su tankında biriken suyu boşaltmanız gerekir.
Gerekli cihaz bakımını yapmadan önce ¨Su arıtma cihazı nasıl takılır?¨ sorusunun cevabını öğrenmenizde fayda var. Elbette bakım ve filtre yenileme için yetkili bir servisten de yardım alabilirsiniz.
Su Arıtma Cihazı Filtresini Ne Zaman Değiştirmeli?
Su arıtma cihazı filtrelerinin değişim süresini belirleyen çeşitli faktörler vardır:
- Bazı su arıtma cihazları filtre değişimi için ay ya da yıl bazında süre belirtirken bazıları arıtılan su miktarını baz alır. Cihazınızın türüne göre su arıtma miktarına ya da filtre değişim periyoduna uyabilirsiniz.
- Her ne kadar filtre değişimi için belirli aralıklar verilse de kimi zaman bu süre dolmadan önce su akışının yavaşladığını, suyun renginin ya da kokusunun değiştiğini fark edebilirsiniz. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda zamanının gelmesini beklemeden filtre değişimini yapabilirsiniz.
- Her ne kadar belediyeler şebeke suyunu arıtsa da binalardaki eski tesisatlar, musluk suyunun daha kirli olmasına neden olabilir. Bina tesisatınız eskiyse daha sık filtre değişimi yapabilirsiniz.
- Evde bulunan kişi sayısı yani su tüketim miktarı da filtre değişimi süresini etkileyebilir. Su arıtma miktarı yerine filtre değişim süresi verilen cihazlardan birini kullanıyorsanız evdeki kişi sayısına göre bu süreyi kısaltabilirsiniz.
- Su arıtma cihazı, mutfağa ek olarak evin tüm muslukları için de kullanılabilir. Tabii çoklu kullanımlarda filtrelerin ömürleri daha kısa olabilir.
- Yaşadığınız bölgenin suyu kireçli sert bir suysa filtreleri daha sık değiştirmek gerekebilir.
Su Arıtma Cihazı Filtreleri ve Değişim Süreleri Nelerdir?
Su arıtma cihazının filtrasyon aşamalarını ¨İçme Suyu Masrafınıza Son Verin: Su Arıtma Cihazı Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?¨ başlıklı yazımızda anlatmıştık. Filtrasyon aşamalarında membran, karbon gibi farklı filtre türleri kullanılabilir. Bu türlere bağlı olarak da filtre değişim süreleri farklılık gösterir:
- Sediment filtre, su arıtma cihazının tortu ve çamur gibi partikülleri arındıran ilk filtresidir. Sediment filtre, yukarıda da bahsettiğimiz kullanım şartlarına bağlı olarak ortalama 6 ay kullanılabilir. Sediment filtre değişmediği zaman suyun rengi ve kalitesinde bozulma görülebilir.
- Sediment filtreden geçen su karbon filtreye iletilir. Aktif karbon filtre olarak da bilinen bu bölüm, suyu klor ve koku veren diğer maddelerden arındırır. Aktif karbon filtrenin ömrü ise yaklaşık 6 ay ile bir yıl arasıdır.
- Sediment ve aktif karbon filtreden geçen su, membran filtreye ulaşır. Membran filtre aslında su arıtma cihazının en önemli parçalarından birisidir. Hassas gözenek yapısı sayesinde suyun içerisinde bulunabilen civa, kadmiyum, kurşun gibi insan sağlığına zararlı maddeleri temizler.
Suyu zararlı maddelerden arındıran membran filtrenin ortalama iki senede bir değiştirilmesi gerekir. Membran filtre değişimi yapılmadığı zaman su temizlenemez.
- Membran filtreden geçen su, saf su olarak içilebilir. Bazı su arıtma cihazları ise suyun mineral değerini yükseltmek için mineral filtre kullanır. Mineral filtre, suya kalsiyum ve potasyum gibi bazı mineralleri ekler. Bu filtrenin kullanım süresi ise ortalama iki yıldır.
- Su arıtma cihazlarının bazı modellerinde de alkali filtreden yararlanılır. Alkali filtre de mineral filtre gibi suya yararlı minerallerin eklenmesini sağlar. Ayrıca suyun pH değerini yükseltir. Alkali filtrenin 12 ila 18 ay arasında değiştirilmesi gerekir.
- Su arıtma cihazlarında bulunan tankların da bir kullanım ömrü var. Modeline göre değişmekle birlikte su arıtma cihazı tankının ortalama 2 yıl içerisinde değişmesi gerekebilir.
Gerekli bakımları zamanında yaparak suyunuzun temiz kalmasını sağlayabilir ve su arıtma cihazınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Böylece hem kendi sağlığınızı koruyabilir hem de çevrenin geleceğine katkıda bulunabilirsiniz.
Doğa dostu bir yaşam için su arıtma cihazı tavsiye edilse de yapabilecekleriniz bununla sınırlı değil. Evinizde uygulayabileceğiniz çevre ve bütçe dostu diğer uygulamaları öğrenmek için ¨Su Tasarrufu Nasıl Yapılır? ve Gereğinden Fazla Harcamayın: Mutfak Masraflarını Azaltmanın Yolları¨ başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Cihaz kullanımı ile ilgili tüm bilgileri edindiniz. Şimdi su arıtma cihazı tavsiyeleri ve yorumlarını merak ettiğinizi tahmin ediyoruz. Gelin, evinizde temiz suya hemen ulaşabilme kolaylığını yaşamanızı sağlayacak su arıtma cihazı modellerine Koçtaş’tan göz atın, aklınızda soru işareti kalmasın.