“Sizce bayramı bayram yapan nedir?” diye sorsak çoğunluğun “Sevdiklerimizle bir arada olmak, keyifli vakitgeçirmek, bayram sofraları” cevaplarını vereceğinden eminiz. İşte, yaşımızın kaç olduğunun önemi olmadan bayramları heyecanla beklememizin nedeni bu. Ailemiz ve dostlarımızla bir araya gelip zaman geçirme fikri bizi mutlu ediyor, heyecanlandırıyor. “Bayram buluşmaları” dendiğinde ise herkesin zihninde beliren bir şey var: Bayram sofraları. Çünkü hem güzel yemekleri hem de sofra etrafında sevdiklerimizle vakit geçirmeyi seviyoruz. Eğer siz de bizim gibi düşünüyorsanız ve sevdiklerinizle etrafında toplanacağınız sofranın kusursuz olmasını istiyorsanız “Kusursuz Bayram Sofrası Nasıl Hazırlanır?” yazımız size yardım etmeye hazır!
Bizim için bayram eşittir sofra… Lezzetli yemeklerin buluştuğu sofralar ise mutfakta doğuyor. Siz kendinizi bayrama hazır hissedebilirsiniz. Peki; bayramda mutfağınızın ihtiyacı olan ürünler hazır mı? Eğer bu konudan emin değilseniz bayram hazırlıklarında bizim de katkımız bulunsun isteriz. Bayram mutfak ürünleri sıralamadan önce, ihtiyacınız olacak mutfak gereçlerini Koçtaş’ta bulabileceğinizi hatırlatalım. Ayrıca dilerseniz “Tasarruflu Bayram Alışverişi İçin Öneriler” yazımıza göz atıp bayram hazırlıklarınızı düşündüğünüzden daha az bir bütçe ile gerçekleştirebilirsiniz.
Şimdi, hem bayramda hem de sonrasında mükemmel sofralar kurmanız için ihtiyacınız olan ürünleri sıralayalım:
İlk Adım: Ön Hazırlık
Eğer sofranızda sebze yemeklerine yer vereceksiniz yapmanız gerekenler oldukça basit. Sebzelerin varsa kabuklarını soyup yıkadıktan sonra sebze yemeğini yapacaksınız. Ama siz de biliyorsunuz ki bayram sofraları etsiz olmaz. Mutfakta bayram hazırlıkları için kollarınızı sıvadıysanız ve et yemeği yapacaksanız farklı adımlar izlemeniz ve farklı ürünlerden yardım almanız gerekebilir.
- “Kurban Eti Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızda da bahsettiğimiz gibi eğer yeni kesilmiş bir hayvanın etini tüketecekseniz mide rahatsızlıklarının meydana gelmemesi ve etin daha kolay pişmesi için eti badyaların içine koyarak 24 saat kadar buzdolabında dinlendirmelisiniz.
- Bıçağınızı daha keskin bir hale getirmek için masat ile biledikten sonra dinlendirdiğiniz eti, kesme tahtasının üzerine alıp kesebilirsiniz. Fakat kullanacağınız kesme tahtasını sadece et kesmek için ayırdığınıza emin olmalısınız. Çünkü çiğ etteki bakteriler kesme tahtası üzerinde saklanıp çiğ sebzelerinize bakteri bulaştırabilir.
- Eğer eti inceltmek isterseniz et döveceğinden, eti kıyma olarak kullanmak isterseniz de kıyma makinesinden yardım alabilirsiniz.
Sofradan Bir Durak Önce: Pişirme
Nasıl ki her yiğidin yoğurt yiyişi farklıysa her evin bayram sofrası menüsü de farklı oluyor. Zaten aklınızda, sofrayı hangi bayram yemeği ile renklendireceğiniz vardır. Yani burada sizin istekleriniz yol gösterici oluyor. Fakat bayramda eti her öğünde yemenin mide rahatsızlıklarına neden olabileceğini unutmamalısınız. Kırmızı et yemek için en ideal öğün, öğle yemeğidir.
- Eğer bir tencere yemeği yapacaksanız tencereye, kavurma yapacaksanız tavaya ihtiyacınız olacak. Tercihinizi kavurmadan yana kullanacaksanız etin kendi yağı ile pişmesine özen göstermelisiniz. Bu sayede et daha hafif olacaktır.
- Etin besin değerini korumasını istiyorsanız haşlama yapabilir ya da eti fırında, mangalda veya elektronik ızgarada pişirebilirsiniz. Pişirme sırasında maşa gibi ihtiyacınız olacak tüm mutfak gereçlerine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Eğer balkon, bahçe, teras gibi uygun bir alanınız varsa ve mangal keyfi yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olan ürünlere “Açık Alanları Daha Keyifli Kılan Mangal Nasıl Yapılır?” yazımızdan ulaşabilir ve mangal yapımı ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz. Ne de olsa bahçe mobilyalarında keyif yaparken yemek yemenin tadı bir başka!
Bayram Sonrası Lezzetli Sofralar: Saklama
Eğer etlerinizi sadece bayramda tüketmeyecekseniz yapmanız gereken belli: Onları derin dondurucuya koymak. Peki, bu aşamada hangi adımları izlemelisiniz?
- Etleri kestikten ya da kıyma makinesinden geçirdikten sonra mutfak terazisinde tartmalı ve ardından buzdolabı poşetlerine ya da cam olmayan saklama kaplarına koymalısınız. Diğer besinler gibi etler de buzları çözüldükten sonra yeniden dondurulmamalı. Bu nedenle mutfak terazisinde, bir pişirmeye yetecek kadar et tartıp saklamak en doğrusu.
- Etleri saklamak için buzdolabınızın dondurucu kısmını kullanabilirsiniz. Eğer buzdolabınızda yeterli alan olmadığını düşünüyorsanız derin dondurucu almayı düşünebilirsiniz.
- Etleri derin dondurucuya atmadan önce temizlemeniz gerekli. Et artıklarını bir çöp poşetine koyup çöpe atmayı unutmamalısınız. Eğer sokaktaki minik dostlarımızın yiyebileceği besinler varsa gerekli pişirmeyi yaptıktan sonra sokak hayvanlarının da ziyafet çekmesini sağlayabilirsiniz.
Sevdiklerinizle keyifli sofralarda buluşacağınız güzel bayramlar dileriz! Bu arada sadece mutfak kategorisinde değil, evinizin pek çok alanındaki ihtiyaçlarınızı karşılayacak indirimli ürünlerin Koçtaş’ta sizi beklediğini belirtelim. Mobilyadan mutfak aksesuarlarına, piknik malzemelerinden elektrikli el aletlerine kadar pek çok kategoriyi içeren bu indirim fırsatından yararlanmak ve Kurban Bayramı alışverişini tasarruflu bir şekilde yapmak için “Bayram Fırsatları” sayfamıza göz atabilirsiniz.