Güvenliğinizi Es Geçmeyin: Araç Muayenesi Öncesinde Yapmanız Gerekenler

Araç Muayenesi

TÜİK Karayolu Trafik Kaza İstatistikleri’ne göre 2018 yılında ne yazık ki 1 milyon 229 bin 364 trafik kazası gerçekleşti. Bu trafik kazalarının % 0,6’sı ise araçlardaki sorunlardan meydana geldi. Bu durum, arabanızdaki sorunları gidermenizi ve sürüş güvenliği olmayan arabaların trafiğe çıkmamasını hedefleyen araç muayenesinin ne kadar önemli olduğunu kanıtlar nitelikte. Gelin şimdi, araç muayenesini daha yakından tanıyalım ve araç muayenesi öncesinde yapmanız gerekenleri sıralayalım.

Araç Muayenesi Neden Yapılır, Neden Önemlidir?

Araç muayenesi, hem sizin hem de trafikteki diğer bireylerin güvenliğini korumak amacıyla gerçekleştirilir. Periyodik araç muayenesi sayesinde aracınızda var olan ama haberdar olmadığınız sorunları öğrenebilir ve gerekli bakım ve tamir işlemleri sonrasında daha güvenli bir şekilde trafiğe çıkabilirsiniz.

Araç Muayenesi Neden Yapılı

Araç Muayenesinde Nelere Bakılır?

Araç muayene istasyonlarında gireceğiniz kontrolde sürüş güvenliğini etkileyen pek çok nokta kontrol edilir. Muayenede öncelikle araç tescil belgesi üzerindeki bilgilerin aracın fiziki durumuyla eşleşip eşleşmediğine bakılır. Bunun ardından kaputun kilit mekanizmalarından motor kontrollerine, frenlerden sıvı seviyelerine, lastiklerin durumundan emniyet kemerlerine kadar geniş bir muayene gerçekleştirilir. Bu nedenle muayeneye gitmeden önce araç bakımına girip arabanızdaki kusurları gidermelisiniz.

Muayenede “Kusurlu” ya da “Hafif Kusurlu” olarak belirtilen araçlar muayeneden geçmiş sayılırken, “Ağır Kusurlu” ya da “Emniyetsiz” olarak belirtilen araçlar bir ay içerisinde ücretsiz bir şekilde aynı ilde bulunan araç muayene istasyonlarına gidip yeniden kontrole girmelidir.

Araç Muayene Zamanı Geldi mi: Araç Muayene Periyotları

Araç muayene periyotları aracın cinsine göre farklılık gösterir.

  • Hususi/Resmi Otomobiller ve Her Türlü Römorkları: 3 yaşın ardından her 2 yılda bir,
  • Lastik Tekerlekli Traktörler: 3 yaşın ardından her 3 yılda bir,
  • Diğer Motorlu Araçlar (ticari araçlar) ve Her Türlü Römorkları: 1 yaşın ardından her yıl,
  • İki ya da Üç Tekerlekli Araçlar ve Her Türlü Römorkları: 3 yaşın ardından her 2 yılda bir muayene edilmelidir.

Araç Muayenesi Randevu

Araç Muayenesi Gecikirse Ne Olur?

Araç muayenesinin tarihini geçirdiğiniz durumda yani muayenesiz bir şekilde trafiğe çıktığınızda para cezası ödemek durumunda kalırsınız. Ayrıca trafik polislerinin cezai uygulamalarını dikkate almadığınız durumda aracınız ileriki dönemlerde bağlanabilir.

Araç muayenesini geciktirmenin cezası olarak her ay, muayene ücretine ek %5’tir. 

Araç Muayenesi Öncesinde Yapılması Gerekenler

Muayene öncesinde yapılması gerekenleri bildiğiniz ve uyguladığınız takdirde muayene sürecini hızlı bir şekilde sonlandırabilir yani muayene tekrarına gerek kalmadan kontrolleri tamamlayabilirsiniz. Şimdi, araç muayenesinden önce izlemeniz gereken adımları sıralayalım.

  • Aracınızdaki hasarları giderin.

Eğer aracınızda ciddi sorunlar varsa bu durumda muayeneden geçmeniz zordur. Bu nedenle araç muayene randevusu oluşturmadan önce aracınızı bakıma sokmanız ya da hasarları gidermeniz sağlıklı olabilir.

  • Randevu alın.

Araç muayenesi için tek yetkili kuruluş olan TÜVTÜRK’ün dilediğiniz hizmet araç muayene istasyonundan randevu almak, muayene öncesi yapmanız gerekenlerin başından gelir. Hiç merak etmeyin; araç muayenesi randevu alma işlemi oldukça kolay! Bunun için dilerseniz online randevu alabilir, dilerseniz de 0850 222 88 88 numaralı çağrı merkezini arayarak randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Araç Muayenesi Öncesinde Yapılması Gerekenler

  • Plakanıza kayıtlı borçları ödeyin, Zorunlu Trafik Sigortası’nı kontrol edin.

Trafik, otoyol cezası ya da plakanıza kayıtlı olan vergi borcunuz varsa bu durumda araç muayenesini yaptıramazsanız. Muayeneye gelmeden önce borcunuz ya da cezanız olup olmadığını kontrol etmeli ve varsa ödemelisiniz.

Ayrıca trafiğe çıkan her motorlu aracın yaptırması zorunlu olan Trafik Sigortası da muayene öncesi kontrol etmeniz gereken belgelerden bir diğeri. Eğer Zorunlu Trafik Sigortası’nın tarihi geçmişse yenilemelisiniz.

  • Egzoz emisyon ölçümü işlemini muayene öncesinde yapın.

Çevre kirliliğini azaltmak ve yakıt tasarrufuna katkı sağlamak amacıyla yapılan egzoz ölçümünü muayene öncesinde yaptırmalısınız. Bu ölçümü de TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları’nda yaptırabilirsiniz.

  • Araçta bulunması gerekli olan ekipmanları kontrol edin.

İlk yardım çantası, 2 adet üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı ve stepne aracınızda olması zorunlu olan ve muayene sırasında kontrol edilen ekipmanlardır. İlk yardım çantasında olması gerekenleri ve yangın söndürme tüpünün boyutunu TÜVTÜRK sitesinden kontrol edebilirsiniz. Bu arada, TÜVTÜRK uyumlu trafik seti ya da TÜVTÜRK uyumlu üçgen trafik seti gibi aracınızın ihtiyacı olan malzemeleri bir arada sunan takımların, diğer oto malzeme ve ekipmanlarının Koçtaş’ta sizi beklediğini belirtelim.

  • Araç muayenesi için gerekli belgeleri mutlaka beraberinizde getirin.

Ruhsat, üzerinde T.C. kimlik numaranızın yazılı olduğu kimliğiniz, Zorunlu Trafik Sigortası, egzoz ölçüm muayene belgesini yanınızda götürmelisiniz. Eğer araç size ait değilse yani başkasına ait aracı muayeneye götürüyorsanız bazı durumlarda vekalete ihtiyacınız olacağını unutmamalısınız. Başkasına ait aracı muayeneye götürme hakkı aynı takvim ayı içerisinde bir defaya mahsustur. Fakat aynı takvim ayı içerisinde başka bir istasyonda muayene tekrarı ya da başka bir aracı muayeneye götürme durumunda vekâletname almanıza ihtiyaç vardır.

Araç muayenesi hem sizin hem de trafikteki diğer insanların güvenliği için önemlidir; lütfen ihmal etmeyin!