Tasarruf Etmek Güzel Fikir! Ev Alanlarına Göre Tasarruf Etme Rehberi

Ev Alanlarına Göre Tasarruf Etme Rehberi

Siz de çoğu zaman evdeki hesabın çarşıya uymadığından şikâyetçi olanlardan mısınız? Peki, bunun nedenlerinden birinin tasarruf etme yöntemlerini uygulamamak olabileceğini biliyor musunuz? Size küçük bir meblağ olarak gelen bir tasarruf bile yıl sonunda önemli oranda birikim yapmanıza ve tatil ya da alışveriş gibi dilediğiniz ihtiyaçlarınızı karşılamanıza katkı sağlayabilir. Ne de olsa damlaya damlaya göl olur! Bize hak veriyorsanız şimdi arkanıza yaslanın ve ev alanlarına göre tasarruf etme yöntemlerine göz atın! 

Salon ve Oturma Odası

Bir evde en çok zaman geçirilen yerlerin başında hiç kuşkusuz salon ve oturma odaları geliyor. Bu nedenle tasarruf etmek için özellikle bu alanlarda daha tedbirli davranmanız gerekiyor. 

  • Salon ve oturma odalarında tasarruflu ampuller tercih ederek enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Ayrıca evinizin her alanında ihtiyacınız olmadığı durumlarda ışıkları kapatmayı unutmamalısınız.
  • Klima, vantilatör ya da elektrikli ısıtıcı gibi cihazlar, salon ve oturma odalarında sıklıkla kullanılıyor. Bu ürünleri ihtiyaç duymadığınız durumlarda çalıştırmamalı, eğer çalıştırıyorsanız da tasarruf edebileceğiniz modları tercih etmelisiniz. Ayrıca ısıtıcı ve soğutucu cihazlar çalışırken pencereleri ve kapıları kapatmanız gerektiğini de unutmamalısınız.
  • Eğer evinize yeni bir ısıtıcı ya da soğutucu cihaz alacaksanız az enerji tüketmesine dikkat etmelisiniz. Dilerseniz satın alma aşamasında “Klima Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler”, “Vantilatör Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?” ve “Elektrikli Isıtıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı yazılarımızdan yardım alarak ihtiyacınız olan ipuçlarını öğrenebilirsiniz.
  • Yaşam alanınızda en çok zaman geçirdiğiniz alan olan salon ve oturma odalarında ısınma ihtiyacını tasarruflu bir şekilde karşılayabilmeniz için ısı izolasyonu olmazsa olmaz! Ayrıca basit ama etkili uygulamalar da ısı tasarrufu yapmanıza yardımcı olacak. O uygulamalar neler mi? İhtiyacınız olan tüm detayların adresi, “Kış Öncesinde Evde Yapılması Gerekenler” yazımız!
  • İzlemediğiniz zaman televizyonu tamamen kapatmalısınız. Fişini prizden çekmek de daha az elektrik tüketmenizi sağlayacak evde tasarruf tedbirleri arasında.
  • Biliyoruz, pek çok kişide dekorasyon yapmanın maliyetli olacağı algısı var. Ancak işin aslı öyle değil; ihtiyacınız olan sadece ilham! Örneğin salon dekorasyonuna büyük katkı sağlayan duvarlarınızı dikkat çekici kılmak için “Farklılığı Sevenlere: Duvar Dekorasyonu Trendleri” yazımızdan ilham alabilirsiniz.

Evde Tasarruf Etme Yöntemleri

Yatak Odası ve Çocuk Odası

Yatak odasında ve çocuk odasında hangi adımları izleyerek hem alışverişinizi hem de ev hayatınızı tasarruflu kılabilirsiniz, anlatalım.

  • Aydınlatmada yine tasarruflu ürünleri tercih ederek elektrik faturanızın düşük gelmesini sağlayabilir ve bunun yanında doğayı koruyabilirsiniz. Özellikle çocuk odalarında tercih edebileceğiniz sensörlü aplikler, ışığın gereksiz yanmasının önüne geçebilir.
  • Yatak odası mobilyasında baza tercih ederek ek bir depolama alanı oluşturabilirsiniz. Bu sayede ek bir dolap almak zorunda kalmazsınız. Ayrıca tercih ettiğiniz gardıropta da aynalı bir ürün seçerseniz oda için ekstra bir ayna almanıza gerek kalmaz. Böylece alandan da tasarruf edebilirsiniz.
  • Hem şık hem de tasarruflu seçenekler olan dekoratif depolama alanları sayesinde tasarruf edebilirsiniz.
  • Belki tuhaf gelecek, ama yatak odalarında yakıt tasarrufu sağlamak için yorgan ve nevresim seçiminde de dikkatli olmalısınız. Yüksek oranda ısı tutma kabiliyeti olan yorgan ve yastıklar kış aylarında, hava geçirgenliği yüksek olan ürünler ise yaz aylarında ısıtma ve soğutma sistemlerinizi daha az kullanmanızı sağlayabilir. Peki, doğru seçimi nasıl yapacaksınız? Satın alma kararını vermeden önce “Rahat Bir Uyku İçin Bilmek Şart: Yastık Nasıl Seçilir?” ve “Soğuk Akşamların Kurtarıcısı: Yorgan Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler” yazılarımızı okumanızı öneririz.

Evde Tasarruf Yapmak

Mutfak

Evde tasarruf tedbirleri konusunda mutfak oldukça önemli. İhtiyacınız kadar yiyecek almak, mutfakta tasarruf yöntemlerinin en önemlilerinden biri.

  • Mutfak dolaplarında ana malzemesi kaliteli olan ürünler alarak uzun dönemde tasarruf sağlayabilirsiniz.
  • Beyaz eşya alırken A+++, A++, A+ ve A enerji sınıflarına dâhil ürünleri tercih ederek enerji tüketiminizi düşürebilir ve tasarruf edebilirsiniz.
  • Kullanmadığınız küçük ev aletlerinin fişlerini prizden çekerek elektrik tüketmelerini engelleyebilirsiniz.
  • Fazla su tüketimini engellemek için bulaşıkları elde yıkamamalı, kapasiteleri dolduktan sonra bulaşık makinesinde yıkamayı tercih etmelisiniz.
  • Küçük ev aletlerini ihtiyacınız oranında çalıştırmalısınız. Örneğin kendinize kahve yapmak için su ısıtıcısını açacaksanız bir bardak su kaynatmanız daha az enerji tüketmenize, yani tasarruf yapmanıza yardımcı olur.
  • İhtiyacınızdan fazla yiyecek almak, tasarruf etmenizin önünde büyük bir engel! Bozulmadan ya da çürümeden tüketebileceğiniz miktarda yiyecek almak tasarruf etmenize yardımcı olabilir. 
  • Sebze-meyveyi evde yetiştirmek de tasarruf sağlayabilir. Dilerseniz “Kendi Yiyeceğinizi Üretmek Güzel Fikir: Hangi Sebze ve Meyve Nasıl Ekilir?” yazımızdan yardım alabilirsiniz.
  • Sebze ve meyveleri yıkamadan önce su dolu bir kovanın içerisinde bekletmek, besinlerdeki kir ve toprağı daha az su kullanarak arındırmınızı sağlayabilir.

Evde Tasarruf Yapmanın İpuçları

Banyo

Evin diğer bölümlerinde olduğu gibi banyoda da “Evde tasarruf için neler yapmalıyız?” sorusunun cevabı elbette var!

  • Bozuk, su akıtan lavabo bataryalarını ve banyo bataryalarını değiştirmek, banyoda gereksiz su tüketiminin önüne geçmek için ilk kural. Buna ek olarak su tasarruflu duş başlıklarını da tercih etmenizi öneririz.
  • Banyonuz için doğru seramik seçeneklerini tercih ederek gelecek dönemlerde oluşabilecek kabarma gibi sorunları engelleyebilir ve tadilat masraflarının önüne geçebilirsiniz.
  • İhtiyacınız olan depolama alanını size açacak banyo dolaplarını tercih edebilirsiniz. Bu sayede ekstra depolama alanı oluşturmak için ek bir bütçe ayırmanıza gerek kalmaz.

Evde Nasıl Tasarruf Yapılır

Balkon ve Bahçe

Güzel havaların keyif alanları olan balkon ve bahçelerde de doğru adımları izleyerek tasarruf edebilirsiniz.

  • Bahçe mobilyalarını evin içerisinde de kullanabilecek tarzda alarak kendinize ekstra bir alan oluşturabilirsiniz. Bu sayede iki alan için farklı mobilyalar almanız gerekmez.
  • Bahçeniz için doğru sulama ürününü bularak fazla su tüketimini engelleyebilirsiniz.
  • Bahçe aydınlatmalarında solar ürünleri tercih ederek elektrik tüketmeden aydınlatma ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. “Bir Süper Kahraman: Güneş Enerjili Lamba Nedir, Nasıl Çalışır?” yazımız, solar aydınlatma ürünleri hakkındaki tüm detayları size vermeye hazır!
  • Bahçenizi uygun fiyatlı bir şekilde güzelleştirmek ve kullanışlı hale getirmeniz mümkün! Bu konuda size yardımcı olacak fikirler “4 Bahçe Dekorasyonu Kendin Yap Fikri” yazımızda.

Tasarruf Etmek İçin Yapılması Gerekenler

Ev İhtiyaçları İçin Alışveriş Yapacaklara Özel: Tasarruflu Alışveriş Nasıl Yapılır?

Tam “Evimde her şey tam, hiçbir şeye ihtiyacım yok.” dediğiniz anda evinizde bir eksik çıkabilir. Evet, evin ihtiyacı hiç bitmiyor ve dolayısıyla sizin de farklı ihtiyaçlarınızı karşılamak için alışveriş yapmanız gerekiyor. Peki, tasarruflu alışveriş yapmak için nelere dikkat etmelisiniz?

  • Satın alacağınız ürünün fiyatının yanı sıra özelliklerine de dikkat etmelisiniz. Örneğin bilmediğiniz, güvenmediğiniz bir mağazadan alacağınız uygun fiyatlı gardırop kısa sürede hasar görebilir. Ancak başka bir mağazadan biraz daha yüksek fiyata alacağınız ürünü uzun yıllar kullanabilirsiniz ve bu da uzun dönemde tasarruf etmenizi sağlar.
  • Uzun süre kullanmayı planladığınız ürünleri satın almadan önce ayrıntılı şekilde incelemenizi öneririz. Bu sayede verdiğiniz karardan pişman olma ihtimalini minimuma düşürmüş olursunuz. Örneğin “Sonradan Pişman Olmayın: Beyaz Eşya Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızda beyaz eşya seçimini hangi kriterler doğrultusunda yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz.
  • Kampanya dönemlerini takip ederek evinizin farklı alanlarında, farklı kategori alışverişlerinde tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca internetten alışveriş yaparak markaların online alışverişe özel fiyatlarından yararlanabilirsiniz.
  • İhtiyacınızdan fazla ürün almayarak ya da almak istediğiniz ürüne benzer ürünlerin fiyatlarını karşılaştırarak alışverişi daha hesaplı bir şekilde yapabilirsiniz.
  • “Kendin Yap” fikirleri, hazır alabileceğiniz ürünleri daha uygun fiyatlı ve zevkinize uygun bir şekilde yapmanızı sağlayabilir.

Yaşam alanınızda tasarruf etmenizi sağlayacak ipuçları ve tasarruflu dekorasyon fikirleri Koçtaş Blog’da! Takipte kalmanızı öneririz.