Eviye ve Eviye Bataryası Nasıl Seçilir, Nasıl Takılır?

Eviye Bataryası Seçimi

Yemek yaparken ya da sebze-meyveleri yıkarken size kullanım kolaylığı sağlayan eviye ve eviye bataryaları, aynı zamanda mutfak dekorasyonu için de oldukça önemli ürünler. Şimdi; eviye ve eviye bataryası seçerken dikkat edilmesi gerekenleri sıralayalım ve bu ürünlerinin montajının nasıl yapıldığını anlatalım. 

Eviye Bataryası Seçimi Nasıl Yapılır?

Mutfak bataryaları; duvara monte, tezgâh üstü, spiralli ya da mutfak el duşları olmak üzere dörde ayrılıyor.

Duvara monte ürünler, eviyenizin üzerine gelecek şekilde monte edilirken tezgâh üstü bataryaları ise tezgâha monte etmek gerekiyor. İlk bakışta normal bir eviye bataryasına benzeyen ve tezgâh üstüne monte edilen spiralli eviye bataryasının başlığını uzatabiliyor ve meyve-sebzenizi kolaylıkla yıkayabiliyorsunuz. Mutfak el duşları ise bataryalara monte edilebilen ve yemek hazırlıklarını kolaylaştıran bir ürün. Lavabo ve Banyo Bataryası Nasıl Seçilir ve Değiştirilir? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Eviye bataryaları, tek kumandalı/kollu veya tek ya da çift çevirme başlıklı olabiliyor. Kumandalı/kollu ürünler “aç-kapa” modeli olarak da biliniyor. Tek kumandalı ürünlerde kol, sağa ya da sola oynatılarak sıcak su ya da soğuk su elde edilirken çift çevirmeli ürünlerde bir yerden soğuk, bir yerden sıcak su akışı sağlanıyor.

Eviye Bataryası Seçimi

Mutfak Bataryası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Almak istediğiniz eviye bataryalarının, eviyenizin boyutuna uygun olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Satın alma öncesinde bataryanın duvara mı, yoksa tezgâh üstüne mi monte edileceğine karar vermeli ya da su tesisatınıza uygun bir ürün seçmelisiniz.
  • Mutfakta iş yaparken kullanım kolaylığı sağlayacak, ihtiyacınıza yönelik ürünleri tercih etmelisiniz.
  • Seçtiğiniz batarya, mutfağınızın dekorasyonu ile uyum içerisindeyse bu, mutfağınızı daha hoş kılmanızı sağlayabilir.
  • Güvenilir markalardan, sertifikalı ve garanti belgesi sunan ürünler tercih etmelisiniz. Bu ürünlerin fiyatları, diğer bazı seçeneklere göre size daha fazla gelebilir; fakat bu noktada sertifikası olan ürünlerin daha uzun süre kullanılabileceğini unutmamalısınız.

Eviye Bataryası Nasıl Değiştirilir?

  • Eviye bataryası değişimi için yapmanız gereken öncelikli iş, su vanalarını kapatmak olmalı.
  • Vanaları kapattıktan sonra muslukları açıp borularda kalan suyun akmasını sağlamalısınız.
  • Tezgâh üstü batarya kullanıyorsanız tezgâhın altındaki vidaları sökmelisiniz. Eğer duvara monte edilmiş bir batarya kullanıyorsanız bataryanın üzerindeki vidaları pense ile gevşetmelisiniz.
  • Bataryayı yavaşça kendinize doğru çekerek bir pense yardımıyla su borusundan bataryayı ayırmalısınız.
  • Yeni aldığınız bataryaya hortumları yeniden takmalı ve vidalar ile sabitlemelisiniz.
  • Su vanasını açıp bataryanızın çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.

Dilerseniz videomuzu izleyerek “Mutfak bataryası nasıl takılır?” sorusunun yanıtını pratik bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Eviye Seçimi Nasıl Yapılır?

Mutfak bataryasının yani musluğun altında kalan oyuk kısma verilen ad olan eviye, mutfak tezgâhınızın görünümü değiştirmelerinin yanı sıra mutfaktaki işlerinizin de kolaylaşmasını sağlıyor. Eviyeler; dikdörtgen, kare, yuvarlak gibi farklı şekillerde olabiliyorlar. Şimdi, eviye çeşitlerine geçmeden önce eviye nasıl seçilir bir göz atalım.

  • Seçeceğiniz eviyenin mutfak tezgâhınıza en, boy ve derinlik olarak uygun olduğundan emin olmalısınız.
  • İhtiyacınıza uygun eviye çeşidini tercih etmelisiniz.
  • Mutfakta size kullanım kolaylığı sağlayacak modelleri satın almalısınız.

Tek Gözlü Eviyeler: Sadece tekne kısmı bulunur. Yıkadığınız bulaşıkları ya da sebzeleri koyacağınız bir alana sahip değildir.

Tek Gözlü Damlalıklı Eviyeler: Teknesinin yanında bulaşıklarınızı ya da sebze-meyvelerinizi koyacağınız alanı bulunur.

1.5 Gözlü Damlalıklı Eviyeler: Büyük teknesinin yanı sıra bir de küçük teknesi vardır. Küçük tekne genellikle sebze ve meyve yıkamak için kullanılır. Damlalık, eviyenin daha efektif kullanılmasını sağlar.

2 Gözlü Eviyeler: Aynı boyda iki teknesi bulunur. 1.5 gözlü eviyelerin size yeterli gelmeyeceğini düşünüyorsanız bu tipi tercih edebilirsiniz.

Mutfak Eviye Modelleri

Eviye Montajı Nasıl Yapılır?

  • Tezgâhınıza uygun ölçülerde aldığınız eviyeyi yerleştirmeden önce boşluğun üst kenarlarını silikonlamalısınız.
  • Eviyeyi ters döndürerek montaj klipslerini eviye altında belirtilmiş yerlere yerleştirmelisiniz.
  • Eviyeyi taşıyarak yerleşeceği boşluğa oturtmalı, altındaki klipsleri bir akülü vidalama ile sabitlemelisiniz. Taşan silikon varsa temizleyebilirsiniz.
  • Eviyenin aşağısına taşmalık borusu ve ana gider borusunu, üzerine de süzgeçleri sabitlemelisiniz.
  • Dilerseniz bu konuda bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Banyo Lavabo Bataryası Çeşitleri adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz!

Yepyeni mutfak bataryaları ve eviye modelleri için adresiniz Koçtaş! Bu arada eski bataryayı veya eviyeyi değiştirmek istiyor, ama montaj işlemi için yeterli uzmanlığınız olmadığını düşünüyorsanız Ustabilir sayesinde aradığınız tadilat ustası çok yakınınızda. Tek yapmanız gereken, Ustabilir’e girip talep oluşturmak ve dilediğiniz usta ile iletişime geçmek!