Ağaçlık Alanlarda Dikkat: Kene Isırığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kene Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İlkbahar ve yaz aylarında havaların güzelleşmesi ruh halimizi olumlu etkiliyor. Fakat bu mevsimlerde özellikle ağaçlık alanlarda karşılaştığımız kene sorununun da bizi tedirgin ettiği bir gerçek. O halde bu soruna karşı almanız gereken önlemleri, kene ısırması durumunda yapmanız gerekenleri, kene ısırığı hakkında önemli detayları sizinle paylaşalım.

Kene Nedir?

Keneler, genellikle ağaçlık bölgelerde bulunan ve konak olarak insan ya da hayvanları seçen asalak hayvanlardır. Boyları değişkenlik gösterebilir ve konaklarının kanını emdikçe şişerek büyürler. Kenelerin renkleri de kahverengi, kırmızımsı kahverengi ve siyah gibi farklı renklerde olabilir. Erişkin kenelerde dört, larvalarda ise üç çift bacak bulunur.

Kene Isırırsa Ne Olur?

Konaklarının kanını emerek beslenen asalaklar olan keneler ısırdıklarında vücuttan ayrılmaz ve ısırdıkları yerde sabit bir şekilde dururlar. Bu canlılar ısırmak için genellikle insan ve hayvan vücudunun sıcak, nemli, tüylü bölgelerini tercih ederler.

Peki, kene ısırırsa ne olur? Pek çok kene zararsız olabilir, fakat hayvan vücudundan insan vücuduna virüs ve zararlı bakteri taşıyan keneler de bulunur. Kan emerek beslendikleri sırada kenelerin salgıladıkları zehirli maddeler sinir sistemi rahatsızlıklarına neden olabilir. Ayrıca “nairovirus”e sahip keneler, ölümcül olabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olabilir.

Kene Isırığı

Kene Isırığı Nasıl Anlaşılabilir?

Vücudunuzda sabit bir şekilde duran bir canlının varlığı, kene ısırmasının en önemli belirtilerinden biridir. Fakat bunun dışında da kene ısırığının belirtileri mevcuttur. Kene ısırığı belirtileri, kenenin zararlı mı, zararsız mı olduğuna göre farklılık gösterebilir.

Baş ağrısı, mide bulantısı, ateş, ısırılan noktada oluşan kızarıklık ya da döküntü, halsizlik, kas ve eklem ağrıları ile lenflerde şişkinlik, “Kene ısırması nasıl anlaşılır?” sorusunun yanıtlarındandır. Fakat kene zararsızsa ısırılma noktasında kızarıklık dışında herhangi bir belirti görülmeyebilir.

Kenelerin sebep olduğu en ciddi hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nde ise yüksek ateş ve diğer belirtilere ek olarak gözlerde, cilt altında ve burunda kanama görülebilir. 

Kene Isırığı Nasıl Anlaşılır

Kene Isırması Sonrasında Ne Yapmalı?

Kene ısırmasında ilk yardım oldukça önemlidir; çünkü kenenin kafasının hiçbir kalıntı bırakılmayacak şekilde çıkarılması gerekir. Kenenin üzerine nane yağı dökmek, vazelin uygulamak gibi kulaktan dolma bilgilerle yapılan uygulamalar sağlığınızı tehlikeye atabilir. Bu sebeple bir kene tarafından ısırıldığınızı fark ettiğinizde ya da belirtilerin bazılarını taşıdığınızda size en yakın sağlık kuruluşuna gidip bir uzmandan yardım almanız şarttır. 

Uzman öncelikle keneyi deriye en yakın noktadan bir forseps ya da cımbız yardımıyla yakalayacak, yavaş bir hareketle keneyi yukarı doğru çekerek vücudunuzdan çıkaracaktır. Kene çıkarıldıktan sonra alanın dezenfekte edilmesi ise oldukça önemlidir.

Keneden Korunmak İçin

Kene Isırığına Karşı Korunmak İçin Ne Yapmalı?

Kenelerden korunma yollarını uygulayarak kene ısırmasını engelleyebilirsiniz. Peki, kenelerden korunmak için yapabilecekleriniz nelerdir?

  • Bahsettiğimiz gibi keneler ağaçlık alanlarda, otlarda ve hayvan barınaklarında bulunabilir. Böyle alanlara giderken uzun giysiler giymek ve pantolon paçalarını çoraplarınızın içine koymak oldukça basit ve etkili yöntemlerdir.
  • Kene ilaçları da keneleri uzak tutmak için yardım alabileceğiniz ürünlerdendir. Özellikle kıyafetlerin üzerine sıkılabilecek ilaçlardan yardım alabilirsiniz.
  • Kenelerin sıklıkla bulunduğu hayvan barınakları gibi alanlar uzmanlar tarafından ilaçlanabilir.
  • Son olarak ağaçlık alanlardan ve hayvan barınaklarından dönüldüğünde vücutta kene ısırığı olup olmadığı kontrol edilmeli, kıyafetler yıkanmalıdır. Eğer vücutta kene ısırığı söz konusuysa kene elle çıkarılmaya çalışılmamalı, ele alınmamalı, sıkılmamalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
  • Eğer kamptaysanız hem kene hem de diğer haşerelerden korunmak için çadırınızın fermuarının her daim kapalı olduğuna emin olmalısınız.

Keneler dışında yaz aylarında sivrisineklerden de çok şikâyetçi olduğunuzun farkındayız. Dilerseniz bu konuda “Yaz Mevsimi Kabusa Dönmesin: Sivrisineklerden Korunma Yolları” yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Keyifli bir yaz dileriz!