O olmadan temizlik olmaz! Elbette süpürgeden bahsediyoruz. Evinizi en verimli şekilde temizleyebilmek ve süpürme işlemini pratik bir şekilde gerçekleştirebilmek içinse süpürge seçiminde ince eleyip sık dokumalı ve ihtiyacınıza yönelik ürünü seçmelisiniz.
O halde sizin için en iyi elektrikli süpürge hangisi, bulmanıza yardımcı olalım! İşte, süpürge alırken dikkat edilecek hususlar!
İhtiyacınıza Cevap Verecek Süpürge Tipine Karar Verin
Süpürge çeşitlerini, elektrikli ve şarjlı olmak üzere iki ana sınıf altında incelemek mümkün. Tabii bu sınıflar da kendi aralarında farklı model ve özelliklere göre ayrıldığı için süpürge çeşitleri hakkında daha fazla detay vermekte fayda var.
Elektrikli Süpürgeler
Çalıştırma sırasında, fişinin prize takılı olması gereken elektrik süpürgelerini kendi içinde beş sınıfa ayırabiliriz. Bu nedenle “Elektrik süpürgesi almak istiyorum.” dediğinizde öncelikle bu alt kategorileri incelemelisiniz.
- Toz Torbalı Elektrik Süpürgeleri: Süpürme işlemi sırasında süpürgenizin çektiği toz ve kırıntı gibi şeyleri süpürge torbasına hapsediyor. Torba dolduğunda çekip kolayca çıkarabiliyor ve yerine yeni torbayı takıp çalıştırabiliyorsunuz.
- Toz Torbasız Elektrik Süpürgeleri: Toz torbasız süpürge çeşitleri, tozu torbaya değil haznesine alıyor. Bu sayede süpürge torbasına ihtiyaç duymuyor ve tasarruf edebiliyorsunuz. Hazne dolduğunda ise hazneyi yerinden çıkarıp içindekileri direkt olarak çöpe boşaltabiliyorsunuz.
- Su Filtreli Elektrik Süpürgeleri: Hazneye su doldurulması gerekiyor. Tozlar bu suyun içine hapsediliyor.
- Islak ve Kuru Elektrik Süpürgeleri: Hem ıslak hem de kuru zeminlerin temizlenmesinde kullanılabiliyor. Yani bu süpürge tipi sayesinde hem halınızı hem de zemininize dökülen suyu süpürebiliyorsunuz.
- Dikey Elektrikli Süpürgeler: Hem toz torbalı hem de toz torbasız çeşitleri bulunan ve çubuk süpürge olarak da bilinen dikey süpürgeler genellikle evi hızlıca, tabiri caizse üstünden temizlemek isteyenler için uygun.
Şarjlı Süpürgeler
Bataryası şarj edildikten sonra kablosuz olarak kullanılabilen süpürge çeşitleridir. Şarjlı süpürgeleri kendi arasında üçe ayırabiliriz. “Şarjlı süpürge alırken nelere dikkat etmeli?” sorusunun en önemli cevabı ise emiş gücü ve kullanım süresidir.
- Dikey Şarjlı Süpürgeler: Son yıllarda oldukça popüler olan dikey süpürge modellerinin genellikle toz haznesi oluyor. Sadece zemin değil, farklı başlarıyla mobilyaları da temizleyen bu süpürgeler büyük pratiklik sağlıyor. Eğer süpürge tercihinizde konfor önemliyse çubuk şarjlı süpürgeler ilk seçeneğiniz olabilir.
- Robot Süpürgeler: Şarjlı süpürge modelleri arasında incelenen bu yeni nesil süpürgeler adeta temizliği sizin yerinize yapıyor. Fakat robot süpürge seçimi yaparken bu süpürge tipine özgü, incelemeniz gereken pek çok kriter bulunuyor. Yani evet; akıllı süpürgeler bir yandan da bambaşka bir kategori! İşte, tam da bu nedenle akıllı süpürge almayı planlıyorsanız bu süpürge tipi için özel oluşturduğumuz ve bilmeniz gerekenleri uzun uzun anlattığımız “Robot Süpürge Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
- Şarjlı El Süpürgeleri: Tüm evi temizlemek için değil; belirli, küçük alanları temizlemek için kullanılabilen süpürgelerdir. Örneğin küçük çocuğunuz koltukta yemek yedikten sonra bu süpürgeler sayesinde kırıntıları süpürebilirsiniz.
Toz Toplama Sınıfı Memnuniyetinizde Etkili
Tabii ki süpürge seçimi sırasında en çok incelenmesi gereken noktalardan biri, süpürgenin emiş gücü. Peki, elektrik süpürgesi alırken emiş gücü kaç olmalı? Tam da bu noktada yanlış bilinen bir durumu açıklamakta fayda var.
Çoğu kişi tarafından süpürgenin emiş gücünü belirttiği düşünülen watt, aslında motor gücünü yani tüketilen enerjiyi belirtiyor. Diğer deyişle gücü watt olarak ne kadar yüksek bir ürün alırsanız o kadar çok enerji tüketirseniz ve enerji tasarrufundan uzaklaşırsınız. Enerji tasarruflu bir ürün alabilmek için watt değerine ve harflerle ifade edilen enerji sınıflarına dikkat etmeniz gerekiyor.
Peki, emiş gücü yüksek bir süpürge almak için neye dikkat etmelisiniz? Bu konuda incelemeniz gereken nokta, sert zeminde ve halıda toz toplama sınıfı. Enerji sınıflarında olduğu gibi toz toplama sınıflarında da alfabede ilerledikçe verimlilik azalıyor. Yani B toz toplama sınıfına dâhil olan bir süpürge, D toz toplama sınıfındaki süpürgeye göre daha iyi bir emiş gücüne sahip. Tüm bu bilgilere enerji etiketlerinden ulaşabilirsiniz. “Enerji Tasarrufu Etmek İsteyenlerin Dostu: Enerji Etiketlerindeki Bilgiler Ne Anlama Geliyor?” yazımız ise bu etiketleri nasıl okuyabileceğiniz konusunda size yardımcı olmaya hazır.
Komşuları Rahatsız Etmemek Önemli: Ses Seviyesi
Hem ailenizin hem de komşularınızın rahatsız olmaması için süpürge ses seviyesi oldukça önemli. “Aldığım elektrikli süpürge sessiz olsun.” diyorsanız tercihinizi düşük desibele (dBA) sahip ürünlerden yana kullanmalısınız. Süpürgelerin ses seviyeleri, süpürge modellerine göre değişiklik gösterebiliyor, ama çok yüksek ses seviyesi olmayan bir süpürge almak için 80 dBA’yı geçmeyecek ürünleri tercih etmenizi önerebiliriz.
HEPA Filtreli Ürünler Hem Temizlik Hem Sağlığınız İçin İdeal
Süpürgeleri incelerken HEPA filtre kavramıyla da karşılaşacaksınız. HEPA 13, HEPA 14 gibi farklı sınıfları bulunan HEPA filtrelerde sayı değeri arttıkça başarı oranı da artıyor. Peki, HEPA filtreler ne işe yarıyor?
HEPA filtre özelliği, “Süpürge alırken nelere dikkat etmeliyiz?” sorularından biri arasında yer alıyor. HEPA filtreye sahip süpürgeler, çektikleri toz partiküllerini tekrardan havaya karıştırmama konusunda daha başarılı oluyor. Örneğin HEPA 14 filtre; 0,3 mikrona kadar olan ince toz parçacıklarını havaya karıştırmama konusunda %99,98 oranında bir başarıya sahip.
HEPA filtreli süpürgeler, yaptığınız temizliğin hakkını vermenizi sağlamanın yanı sıra sağlık için de oldukça büyük fayda sağlıyor ve özellikle alerjisi olan insanlar tarafından tercih ediliyor. Eğer siz de toz alerjisinden muzdaripseniz HEPA filtreli süpürgeleri değerlendirebilir ve “Toz Alerjisi Olanlar İçin Evde Tozlardan Kurtulma Rehberi” yazımızı okuyabilirsiniz.
İhtiyacınıza Uygun Ek Özellikler
Almayı düşündüğünüz süpürgenin sahip olduğu fırçaların da memnuniyetiniz üzerinde etkili olabileceğini belirtmeden geçmeyelim. Örneğin evinizi küçük bir dostunuzla paylaşıyorsanız evcil hayvan süpürge başlığına ya da koltuklarınızı da süpürmek istiyorsanız bunu sağlayacak özel başlığa sahip bir ürün tercih etmelisiniz demektir.
Bazı süpürgelerin, süpürülen alana uygun olarak ayarlanabilen çekiş güçleri, filtre temizleme seçenekleri, gövdeyi kısaltabilecek başlıkları, elektrikli seçeneklerde uzun kablo avantajı olabiliyor. Bu ek özellikler de süpürge seçiminde incelenmesi gereken son derece önemli kriterler.
Akıllı Robot Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? adlı yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.
Yazımızda da anlattığımız gibi aklınızda dönüp duran “Hangi elektrikli süpürge alınmalı?” sorusunun yanıtını sizin ihtiyaç ve istekleriniz belirliyor. Aradığınız özelliklere sahip, bütçenize uygun süpürge modelleri için ise adresiniz Koçtaş’ta!