Toz Alerjisi Olanlar İçin Evde Tozlardan Kurtulma Rehberi

Tozlardan kurtulma rehberi

Toz, yaşam alanlarında kesinlikle hoşlanmadığımız şeylerin başında geliyor. Üstelik hijyenin yanı sıra evdeki tozlar, toz alerjisi olan kişilerin yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Eğer siz de toz alerjisi olanlardansanız ve ev tozu akarlarına karşı nasıl savaşmanız gerektiğini merak ediyorsanız doğru yerdesiniz! Yaşam kalitenizi düşüren bir hastalık olan toz alerjisinin etkilerini azaltmak ve elbette ileride oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için alerjik ev temizliği nasıl yapılır, anlatacağız ve “Evdeki tozlardan nasıl kurtulurum?” sorusunun yanıtını vereceğiz.

Toz Alerjisi Neden Olur?

Tozların alerjik reaksiyona neden olmasının nedeni, “mayt” olarak da bilinen toz akarlarıdır. Toz akarları, sıcak ve nemli alanlarda yaşayıp çoğalabilirler. Gözle görülemeyen bu canlılar, deri döküntüleri ile beslenirler. Maytlar özellikle kumaş koltuk, halı, yastık, yorgan, yatak gibi alanlarda bulunabilirler. Alerjik etkiye neden olan asıl şey ise maytların dışkılarıdır. Bağışıklık sistemi, bu maddeleri tehdit olarak algılayıp tepki verirse bu durum alerjiye neden olur.

Toz Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Kapalı alanlarda art arda hapşırmak, burun tıkanıklığı, nefes almada güçlük çekme, burun akıntısı, göz yaşarması, göz kızarması gibi semptomlar toz alerjisi belirtilerindendir.

Son bir uyarı: Net teşhisi koyması ve gerekli tedaviyi uygulayabilmesi için doktorunuza danışmalısınız. Alerji tedavi edilmediğinde, ileriki yıllarda alerjik astıma dönüşebilir. Hatta çocukluk yıllarında yaşanan alerjik astım, yaklaşık %80 oranında ev tozları nedeniyle oluşur.

Şimdi, toz alerjisi için ev temizliği ipuçlarını sıralayalım.

Toz alerjisi neden olur?

Temizlik Sırasında Gerekli Önlemleri Alın

Toz alerjisi için ev temizliği yapmak demek, tozlara maruz kalmak demek! Fakat bunu engellemenin elbette bir yolu var: Toz alerjisi için maske kullanmak! Bu sayede sürekli alerjik belirtilerin etkilerini yaşamak durumunda kalmaz ve rahat edersiniz.

Evinizi Düzenli Olarak Temizleyin

Evet; temizlik, evdeki tozlardan kurtulmanın püf noktalarından biri. Yani temizlik sayesinde alerjik belirtiler ile daha az karşılaşacaksınız! Evinizi haftada 2 ya da 3 kere temizleyerek tozlardan büyük oranda kurtulabilirsiniz.

HEPA Filtreli Süpürge Kullanın

Evet, ev tozu alerjisi olanların düzenli olarak temizlik yapması gerekli; fakat bu noktada seçtiğiniz süpürge de oldukça önemli. Alerjenlerin etkisini azaltmak için tozu maksimum derecede hapseden özelliğe sahip HEPA filtreli elektrik süpürgelerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca halıları süpürürken üzerinden birkaç kez geçmek de faydalı olabilir.

Toz Alma Uygulamasını Doğru Yöntemle Yaptığınıza Emin Olun

Yerleri süpürdünüz. Şimdi, sırada toz almak var! Peki, evi tozdan arındırmak için toz nasıl alınır?

  • Toz alırken mikrofiber bez tercih etmelisiniz. Bu sayede tozlar temizlik bezine hapsolabilir.
  • Hızlı hareketlerle toz almak, tozların uçuşmasına ve evinizde yer değiştirmelerine neden olacağından yavaş hareketlerle toz almalısınız.
  • Tozu yukarıdan aşağıya olacak şekilde almak, evdeki tozlardan kurtulmanın yollarından biri. Örneğin kitaplığınızı temizlerken öncelikle en üst rafı nemli bir bezle silmeli, ardından kuru bir bezle kurulamalısınız.
  • Cam pervazlarının ve avizelerinizin tozunu almayı ihmal etmemelisiniz. Bir diğer deyişle “Nasılsa bu odayı/eşyayı kullanmıyorum.” diye düşünmemeli ve evinizin her noktasını temizlemelisiniz.

Tozlardan kurtulmak için evinizi sık sık temizleyin.

Tekstil Ürünlerini Düzenli Olarak Yıkayın

Toz akarlarından kurtulabilmek ve toz alerjilerinin vücudunuzdaki etkilerini azaltmak için evinizdeki tekstil ürünlerini sıcak su ile yıkamanız gerekir. Yani “Ev tozu akarı nasıl temizlenir?” sorusunun cevaplarından biri çamaşır makinenizde gizli!

  • Nevresim takımınızı en az haftada bir kez değiştirmeli ve çamaşır makinesinde 60 derecenin bulunduğu bir programda yıkamalısınız.
  • Nevresim takımının yanı sıra yastık, yorgan, havlu, perde gibi ürünleri de yıkamayı ihmal etmemelisiniz.
  • Kumaş koltuk takımlarınız kılıflarını da eğer çıkıyorlarsa makineye atabilirsiniz.
  • Yılın belirli dönemlerinde koltuk, yatak, kumaş sandalye gibi mobilyalarınızı da uzmanlardan yardım alarak temizletebilirsiniz.
  • Bu arada evcil hayvanlarla birlikte uyumak çok güzel bir duygu, biliyoruz; ama eğer ev tozu alerjiniz varsa evcil hayvanlarınızı yatak odasına dâhi almamanız gerekiyor. Evcil hayvanlar da akarların beslenmesine ve dolayısıyla çoğalmasına neden olabiliyor. 

Tekstil ürünlerini yıkamadan alerjen temizlik olmaz.

Evinizi Bol Bol Havalandırın

Özellikle sonbahar ve kış aylarında evlerin yeteri kadar havalandırılmaması, ev tozu alerjisinin vücudunuzdaki yansımalarını daha şiddetli bir şekilde yaşamanıza neden olur. Bu nedenle evinizi düzenli aralıklarla havalandırmayı aksatmamalısınız. 

Klima Temizliğini Es Geçmeyin

Evinizin her alanını temizlediniz. Peki, ya yaşam alanınıza hava akımı sağlayan noktalar ne durumda? Klima filtresinde, vantilatör kanatlarında, hatta menfezlerde biriken tozları da düzenli olarak temizlemelisiniz. Ayrıca klima gibi cihazları ya da menfez gibi hava akışı sağlayan noktaları tozlardan arındırmayı unutmamalısınız.

Klima filtresi temizliğini -klimayı düzenli olarak kullandığınız dönemde- 2 haftada bir yapmalısınız. Dilerseniz “Temiz Hava İçin Önemli: Klima Temizliği Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyarak klima filtresi temizliği hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Toz Alerjisi Olanlar İçin Ev Temizliği

Ev Tozu Alerjisi Olanlar İçin Öneriler

Evi tozdan arındırmak için yapmanız gerekenleri paylaştık. Toz alerjisi olanlar için ev temizliği önerilerinin yanı sıra bunları da uygulayarak toz miktarını minimuma indirebilir, alerjik hastalıkların semptomlarını azaltabilirsiniz:

  • Antialerjik yatak takımları ve halılar size yardımcı olabilir. Ayrıca evde halı kullanımını azaltmak da tozdan kurtulmak için yapabileceklerinizden. Halıları, kilimleri düzenli olarak yıkatmayı da ihmal etmemelisiniz.
  • Maytlar nem oranının yüksek oldukları alanlarda hızla çoğalabilirler. Bu nedenle ev içerisinde çamaşır kurutmamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca ideal nem seviyesini koruyabilmek için nem cihazları da size yardımcı olmaya hazır!
  • Evdeki tozu azaltacak uygulamaları hayata geçirmelisiniz. Dilerseniz “Evdeki Tozu Azaltma Yöntemleri” yazımızı okuyarak bu konuda daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Evdeki tozlara karşı etkili bir temizlik yapmak işte bu kadar kolay!