Verimli Bir Çalışma Alanı Oluşturmak İçin 5 İpucu

Verimlibirçalışmaalanıoluşturmakiçinipucu.

Çocuğunuz ders çalışmakta zorlanıyorsa, ne kadar çalışırsa çalışsın verim alamıyorsa ya da siz home-ofis çalışma tarzınıza hizmet eden odanızda bir türlü odaklanamıyorsanız hemen çalışma alanına bir göz atın. Belki de tüm bunların sorumlusu çalışma alanınızdır!

Evet, verimli çalışmanın sessizlik, ışık gibi dış uyarıcılarla ilgisi var; ama bunun yanında oluşturduğunuz çalışma alanı da verimli çalışmanızı doğrudan etkiliyor. Peki, daha keyifli ve daha verimli bir şekilde çalışmak için çalışma alanı dekorasyonu nasıl yapılır? Şimdi, çalışma alanı düzenlemelerini yapmak için ihtiyacınız olan ipuçlarını paylaşmaya başlıyoruz.

Çalışma Alanı Nasıl Olmalı1. Çalışma Masası ve Çalışma Sandalyesi Olmadan Olmaz

Koltukta, yatağınızda, orta sehpada ya da yemek masasında çalışmak, fiziksel olarak rahatsız hissetmenize ve psikolojik olarak çalışmaya odaklanamamanıza neden olabilir. Bu nedenle bir çalışma masasına ve masayı tamamlayıcı bir çalışma sandalyesine ihtiyacınız var.

Çalışma odaları için en önemli mobilyalar olan çalışma masasının model seçiminde dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle alacağınız çalışma masasının sizin için yeterli boyutta olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin çalışma masanızda bilgisayara yer verecekseniz büyük bir masaya ihtiyacınız var demektir.
  • Eğer bu masayı bilgisayar masası olarak kullanmayacaksanız ve sadece ders çalışmak için masadan faydalanacaksanız küçük boyutlarda bir ürün tercih edebilirsiniz.
  • Kitap, defter ya da diğer dokümanların yanı başınızda olmasını istiyorsanız da seçimizi raflı çalışma masalarından yana yapabilirsiniz.
  • Genç odası, yatak odası ya da salon… Çalışma alanınız için özel bir oda ayıramıyor ve bu odalardaki müsait bir noktaya çalışma ortamı oluşturmayı planlıyorsanız büyük ihtimalle yeriniz oldukça sınırlı olacak. Duvara monte edilebilen, açılır-kapanır masalar bu konuda size yardımcı olmaya hazır!
  • Seçeceğiniz masanın boyu önemli. Çalışma masası göğüs kafesi ile bel arasında kalmalı.

Masanın yanı sıra elbette tercih edeceğiniz çalışma sandalyesi de büyük önem taşıyor. Bedeninizi destekleyici özelliği olan; farklı yüksekliklere, genişliklere ve oturma derinliklerine sahip ofis sandalyelerinden size uygun olanı seçerek verimli çalışma alanı oluşturma konusunda önemli bir adım atabilirsiniz.

Dilerseniz “Eve Çalışma Masası Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” ve “Çalışma Sandalyesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazılarımızı okuyarak bu konularda ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Çalışma Odası Dekorasyonu

2. Düzenden Yana Olun, Karmaşadan Kaçının

Çalışma odası dekorasyonunda düzene önem vermediğiniz takdirde alanda dikkatinizi toplamak her zamankinden çok daha zor bir hal alabilir. Peki, çalışma alanında düzeni nasıl sağlarsınız?

Bunun için kitaplık, raf gibi ürünlerden yararlanabilirsiniz; ama asıl kurtarıcınız saklama kutuları! Dağınıklığa kesin çözüm olan saklama kutuları sayesinde aradığınız eşyayı hemen bulabilir ve alanın düzenli görünmesini sağlayabilirsiniz.

Çalışma alanınız başka bir odaya dâhilse (örneğin oturma odası ya da yatak odası içerisinde) bu durumda bulunduğunuz odanın da düzenli olmasına özen göstermelisiniz. Çalışma alanınızda sade bir dekorasyon benimsemek ise veriminizi artıracak unsurlardan bir diğeri.

Ayrıca “İlham Arayanlara: Çalışma Odası Düzenleme Fikirleri” yazımızda, alanı daha düzenli kılmanıza yardımcı olacak pek çok öneriye ulaşabileceğinizi de belirtmeden geçmeyelim. 

Çalışma Odası Örnekleri

3. Çalışma Odası Dekorasyonu İçin Uygun Renkler Seçin

Çalışma alanını dekore ederken sadelikten güç almalısınız. İhtiyacınız olmayan eşyaya alanda yer vermemenin yanı sıra çalışma odasında kullanacağınız renkler de sadeliği yakalama konusunda oldukça etkili. Peki, çalışma odası ne renk olmalı?

Odanın genelinde koyu renkler kullanmak sıkıcı, çok canlı renkler kullanmak ise dikkat dağıtıcı bir etki oluşmasına neden olabilir. Bu sebeple renk paletini ve renklerin kullanım oranlarını belirlerken dengeli bir kombinasyon oluşturmaya özen göstermelisiniz.

Çalışma masası seçiminde kahverengi, siyah, beyaz gibi tek ve dikkat dağıtmayacak renkleri tercih edebilirsiniz. Sarı, turuncu, mor gibi hayal gücünü artıracak ve kendinizi daha enerjik hissetmenize yardımcı olacak renklere ise duvar süsü, kırlent, duvar kâğıdı gibi detaylarda yer verebilirsiniz.

Aynı zamanda söz konusu çalışma odası olduğunda seçeceğiniz duvar kâğıdının da büyük ve karmaşık desenleri olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer böyle bir duvar kâğıdı seçecekseniz kâğıdı çalışma masanıza oturduğunuzda göremeyeceğiniz bir duvara uygulamanızda fayda var. Böylece dikkatinizin dağılmasını engelleyebilirsiniz.

Çalışma Odası Tasarımları

4. Aydınlatmaya Ekstra Özen Gösterin

Aydınlatma, çalışma verimi ile doğrudan ilgili bir konu. Aydınlatmanın iyi olmadığı, nispeten karanlık bir ortamda çalışma veriminiz yüksek ihtimalle olumsuz etkilenir. Bu nedenle çalışma alanınızı, cama yakın ve gün ışığından maksimum derecede yararlanabileceğiniz bir noktada oluşturmalısınız.

Akşam saatlerinde ise tavan aydınlatmasının yanı sıra çalışma lambalarından da yararlanarak verimli çalışmak için ihtiyacınız olan aydınlatmaya ulaşabilirsiniz. 

Çalışma Odası Düzeni5. Çalışma Alanı Aksesuarlarından Yararlanın

Çalışırken sizi bölecek hiçbir şey ile ilgilenmemelisiniz. Mesela telefonunuzu çalışma sırasında yanınıza almamak, verimli bir şekilde çalışmak için ihtiyacınız olan uygulamalardan biri olabilir.

Çalışmaya başlamadan önce ihtiyacınız olan tüm dokümanları ve malzemeleri yanınıza almalısınız. Dilerseniz çalışma tahtası, mantar pano gibi çalışma alanı aksesuarlarından da yararlanabilirsiniz. Eğer küçük çalışma odanız varsa bu durum, tahtaya sahip olmanız için engel değil. Bir duvarınızı tahta boyasıyla boyayabilir ya da evinizde kullanmadığınız bir çerçeveyle bile kendinize küçük bir tahta oluşturabilirsiniz! 

İhtiyacınız olan malzemeler ise sadece çerçeve, kağıt bant, tahta boyası, küçük fırça ve sprey boya! Peki, çerçeveden kara tahta nasıl yapılır?

  • Çerçevenin cam kısmını kağıt bant ile kaplamalı ve sprey boya ile çerçeveyi boyamalısınız.
  • Boya kuruduktan sonra bantları çıkarmalı ve fırça yardımıyla kara tahta boyasını cama uygulamalısınız.
  • Bu kendin yap fikrini dilerseniz çalışma masasının üstüne konumlandırabilir, dilerseniz de duvara asabilirsiniz.

Çerçeveden kara tahta yapmak kesinlikle güzel fikir!

Çalışma Odası Düzenleme Fikirleri

Testi Çözün, Çalışma Odanızı Daha Verimli Kılacak İpuçlarını Sıralayalım! adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz!

“Çalışma odası nasıl olmalı?” sorusunun yanıtını verdik. Şimdi, sırada bu öneriler sayesinde çalışma alanınızı daha verimli bir şekilde dekore etmek var. İhtiyacınız olan tüm ürünler için Koçtaş’a göz atabilirsiniz.