Aile Dostu Ev İçin Mobilya ve Dekorasyon Seçimi Nasıl Olmalı?

Yarı yıl tatilinde uzun yola çıkan aile

Çocuklu bir aile olmanız ev dekorasyon zevkinizi ve konforu bir kenara bırakmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Daha titiz bir şekilde düşünülmüş mobilya seçimleri yaparak evinizi istediğiniz görünüme kavuşturabilirsiniz.

Elbette bu yalnızca yetişkinlere yönelik bir tasarım yapacağınız anlamına da gelmiyor. Evinizi çocuklarınızla yaşadığınız ortak bir alan olarak değerlendirip hepinizin ihtiyaçlarına cevap veren aile dostu dekorasyon yapmak en iyi çözümlerden. Ne de olsa hangi yaşta olursa olsun çocuğunuzun ve sizin ev içerisinde özel alanlara ihtiyacı olacak. Peki, aile dostu ev dekorasyonu nasıl yapılır ve aile dostu mobilya seçimi nasıl olmalı?

Gelin, önce stil sahibi, güvenli ve keyifli bir ev için dikkat etmeniz gereken dekorasyon konularını keşfedelim. Ardından Koçtaş mobilya modelleri arasından tam da ihtiyacınıza uygun olanı seçin!

dekorasyon

Konfor ve Fonksiyonu Birleştirin

Aile Dostu Ev Mobilyası

Bebek ya da genç odası için çocuğunuza özel, eğlenceli, yaşına uygun ve güvenli seçimler yaptınız. Eğer henüz bu seçimin başındaysanız da ¨Hassas Yavrular, Özenli Aileler İçin: Bebek Odası Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?¨ veya ¨Genç Odası Dekorasyonu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler¨ yazılarımıza göz atmanızı öneririz.

Bu adım yani çocuk odaları için dekorasyon ve mobilya seçimi aslında tasarımın en kolay kısmıydı. Önemli olan bir aile olarak salon, mutfak ve banyo gibi alanları zevkle ve sorunsuzca kullanmak. Bu nedenle her mobilya seçimi için kendi zevkiniz, aile konforu ve çocukların ihtiyaçlarını bir arada değerlendirin. Dikkat edebileceğiniz bazı noktalar ise şöyle:

  • Salon mobilyaları seçerken depolama alanı olan modelleri tercih edin. Örneğin haznesi olan bir orta sehpa, (sandıklı) bazalı koltuk veya çekmeceli TV ünitesi alın. Böylece çocuğunuzun oyuncakları ve eşyaları kolaylıkla toplanabilir.
  • Yatak odası, salon ve mutfaktaki dolapların kulpsuz yani bas çek şeklinde olmasında fayda var. Böylece bir bebeğiniz varsa kapakların kulplarından tutup eşyaları dışarıya dökemez.
  • Televizyonu TV ünitesinin üzerine yerleştirmek yerine duvara monte edin. Bu hem güvenliği hem de sizin televizyon izleme rahatlığınızı sağlar. Eğer duvarda yeterli alanınız varsa da vitrinli TV ünitesi kullanarak hem kendi eşyalarınızı hem de okula giden çocuğunuzun eşyalarını kaldırabilirsiniz. 

TV ünite modelleri hakkında detaylı bilgi için ¨Televizyona Özel Alanlar: TV Ünitesi Çeşitleri Nelerdir?¨ yazımızı okuyabilirsiniz. Ailenize uygun bir TV ünitesi ve sehpası modeli keşfetmeniz için de sizi Koçtaş’a bekleriz!

Döşeme ve Malzeme Seçimine Dikkat Edin

Aile Dostu Dekorasyon Döşeme Seçimi

Doğru döşeme ve mobilya malzemeleri seçimi sayesinde çocuğunuz özgürce oyun oynayabilir. Mobilya ve zemin kısa sürede eskimiş ve kirli görünmeyeceği için de odalarınızı ilk günkü güzelliğiyle kullanabilirsiniz. İşte, aile dostu bir evde tercih edilebilecek malzeme türleri: 

  • Deri temizlemesi kolay ve dayanıklı bir malzeme. Bu özellikleri de deriyi çocuklu aileler için ideal bir seçim haline getiriyor. Deri koltuklar satın alarak şık bir dekorasyona da imza atabilirsiniz. 

Deriden daha uygun maliyetli bir döşeme türü ise mikrofiber. Mikrofiber kumaş kaplama koltuklar lekeye karşı dayanıklıdır ve kolay temizlenir. Koltuklarınızı değiştirmeyi düşünmüyorsanız koltuk örtüsü de pratik seçeneklerden birisi. Hem salon dekorasyonunuza uygun bir renkte örtü seçebilir hem de yıkayarak çocukların afacanlıklarını görünmez kılabilirsiniz.

  • Banyoda büyük boyutlu karolar kullanın. Böylece derz dolgu miktarı ile birlikte temizlenmesi gereken alanlar da azalacak.
  • Sehpa ve vitrin alırken de camsız ahşap modeller seçmeye dikkat edin. Cam her ne kadar estetik görünse de parmak izini gösterdiği için sizi uğraştırabilir. Köşeleri keskin olmayan ahşap sehpa modellerini keşfetmek için ¨Sehpa Çeşitleri¨ yazımızı okuyabilirsiniz. Salon dekorasyonuna uygun sehpa modelleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!
  • Mutfakta ve salonda metal sandalyeler kullanın. Yıkanarak kolaylıkla temizlenen metal sandalyeler size kolaylık sağlarken bir yandan da endüstriyel tasarım gibi modern dekorasyon stilini uygulamanıza fırsat verir.
  • Mobilya yaptırırken malzeme seçimi de doğallıktan ve dayanıklılıktan yana olmalı. Örneğin masif ahşap hem mekana zararlı kimyasallar yaymaz hem de üzerinde iz oluşsa bile bu bir desen gibi görünür.

Desenleri Cömertçe Kullanın

Aile Dostu Tasarım

Ne kadar dikkat etseniz de en küçük kirli parmaklar mobilya ve eşyaların üzerinde dolaşabilir. Bu yüzden desenli eşyalar alarak kir görünümünü azaltabilirsiniz. Örneğin desenli bir kilimi sildikten sonra üzerinde bir leke izi kalsa bile genel formun içerisinde bu fark edilmez olur. Kırlent, yatak örtüsü, koltuk kumaşı, banyo kilimi gibi tüm kumaşlarda desenli modelleri tercih edin. Böylece evinize canlı bir görünüm de verebilirsiniz. 

Doku da desen kadar etkili bir kusur gizleyici. Örneğin hasır dolap kapağında oluşan hasar ya da leke kendisini lake cilalı mobilyadaki kadar belli etmez. Dekorasyonda renk seçimi de aile dostu dekorasyon için desen ve doku kadar önemli. Cesur seçimler yapın ve bordo, kırmızı, koyu kahve gibi üzerindeki çizgileri belli etmeyecek renkler seçin. 

Duvar boyası rengine karar vermeden önce¨Canlı Renk Paleti Sevenlere: Dekorasyonda Kırmızı ile Uyumlu Renkler¨ ve ¨Cesur Seçimleri Sevenlere: Dekorasyonda Siyah ile Uyumlu Renkler¨ yazılarımızdaki dekorasyon önerilerine göz atmanızı tavsiye ederiz.

Ancak duvarlar için bir istisna yapabilirsiniz. Aydınlık bir mekan yaratmak için duvarlarınızda açık renkler kullanın. Duvarların kirlenmesini geciktirmek için de desenli ve dokulu duvar kağıtları kullanın. 

Duvar kağıdı seçimi ipuçlarını öğrenerek zarif bir dekorasyon yapmak için ¨Kusursuz Dekorasyon İçin: Duvar Kağıdı Nasıl Seçilir?¨ yazımızı okuyabilirsiniz. Aile dostu tasarımda kullanabileceğiniz tüm duvar kağıdı çeşitleri ise Koçtaş’ta!

Herkese Özel Alanlar Yaratın

Aile Dostu Dekorasyon Nedir

Dekorasyonda halı seçimi, dekorasyonda perde seçimi gibi tüm püf noktaları uyguladınız ve evinizi zevkle dekore ettiniz. Ancak odaları hayal ettiğiniz gibi özgürce kullanamıyor musunuz? Sıkça yaşanan bu durumun nedeni, mekanların sadece yetişkinlerin ya da çocukların kullanımına uygun dekore edilmesi. Tüm odalarda hem kendiniz hem çocuğunuz için özel alanlar yaratmaya çalışın. Böylece tüm aile bireyleri kendilerine uygun bir alanda meşgul olabilir.

Örneğin salonda dresuar yerine açık raflı alçak bir dolap kullanın. Bu rafların içerisine sepetler yerleştirin. Sepetlerin bir kısmını salondaki malzemeleri yerleştirmek için kullanın. Alt raflardaki sepetleri ise çocuğunuzun oyuncaklarına ayırın. Rafların önüne de bir kilim ve minder koyun. Böylece kendi odasında oynamadığı zaman salon koltuklarını değil, kendine ait alanı kullanabilir.

Oturma odası ya da çalışma odasına geniş bir kanepe koyun. Kanepenin önünü perde ile kapatın. Kanepenin arkasındaki duvara dar kitap rafları asın. Burası çocuğunuzun hayal kurduğu ve kitaplarını okuduğu yer olabilir, aynı zamanda misafirleriniz için de ek bir yatak alanı olarak değerlendirilebilir. 

Mutfak ve salonda normal sandalyelerin yanı sıra masanın bir tarafına bank koyun. Çocuğunuz banka sizin yardımınız olmadan çıkar ve masayı bir oyun alanı gibi kullanır. Siz de oda ya da mutfakta size özel alanda zaman geçirebilirsiniz.

Salonda TV koltuğuna oturmaktan keyif alıyorsanız bunu bir afacanın ele geçirmemesi için çocuklara özel sallanan koltuklara da odanızda yer açın.

Aile dostu dekorasyon ve mobilya seçiminin inceliklerini paylaştık. Bu dekorasyon fikirlerini kendi ihtiyaçlarınız çerçevesinde çeşitlendirmek sizin elinizde! Aileler için dekorasyon seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da güvenlik. Çocuğunuz için güvenli seçimler yapmanın yollarını öğrenmek için ¨Çocuklar İçin Evi Güvenli Hale Getirme Yolları¨ yazımızı okuyabilirsiniz.