Dekorasyonun Eğlenceli Hali: Bantla Duvar Boyama Nasıl Yapılır?

Bantla Duvar Boyama

Sadece maskeleme bandı ve sevdiğiniz renkleri kullanarak evinizin duvarlarını bir tuvale dönüştürebilirsiniz. Nasıl mı? Resim yaparken şekil vermek için nasıl kalem kullanıyorsanız duvar boyarken de şekillerin sınırlarını belirlemek için maskeleme bandından faydalanabilirsiniz.

Üstelik bantla duvar boyama yöntemini uygulamak için büyük bir el becerisine sahip olmanıza da gerek yok. Büyük desenler oluşturacağınız için hata yapma payınız oldukça düşük. Sadece biraz simetri ve doğru ölçüm, mükemmel şekiller ortaya çıkarmanız için yeterli olacaktır. 

Bu pratik yöntemle modern bir salon dekorasyonundan sıcacık bir bebek odası tasarımına ve enerjik bir mutfağa kadar birçok yeniliğe imza atabilirsiniz. Yaşam alanınıza renk katmayı sağlayan kağıt bantla duvar boyama hakkında daha detaylı bilgi alarak ilk adımı atmaya ne dersiniz?

Bantla Duvar Boyama İçin Gerekli Malzemeler Neler?

Bantla Duvar Boyama Malzemeleri

İhtiyacınız olan en önemli malzeme, farklı ölçülere sahip maskeleme bantları. Maskeleme bandı, duvar boyası yaparken kartonpiyer, süpürgelik, priz çevresi gibi yerlere yapıştırılarak bu yerlerin lekelenmesini önlüyor. Duvar boyarken genellikle koli bandı kalınlığında maskeleme bantları kullanılıyor. 

Ancak şekil verme amacıyla kullanacağınız için daha ince maskeleme bantları almanızda fayda var. Çünkü maskele bandı, verdiğiniz şekillerin dış çizgilerini oluşturacak. Yani boyama sonrası bantları çıkardığınızda o bölümler beyaz ya da duvarın önceki renginde olacak. Bantsız yerler ise şeklin içini yani yeni boyanmış kısımları oluşturacak. 

Bantla duvar boyamada kullanılacak diğer malzemeler ise yine farklı boyutlarda rulo fırçalar, yerlerin boya lekesi olmaması için hışır örtü ve tabii ki duvar boyası. Duvar boyası seçerken de kendinizi tek renkle sınırlamayın. Keyifli bir mekan tasarımı için oda dekorasyonunuzla da uyumlu birkaç rengi kullanabilirsiniz. 

Hatta duvar boya renklerini seçmeden önce fikir edinmek için Evinizin Havası Değişsin: Renkli Duvar Boyama Önerileri yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Renklere karar verdikten sonra iç cepheye uygun boya türlerini öğrenmek için de Yepyeni Duvarlar İçin İlk Adım: Duvar Boyası Nasıl Seçilir? yazımızı okuyabilirsiniz. Evinizin yeni duvar boyalarını seçmek için de Koçtaş’a bekleriz!

Bantla Dekoratif Duvar Boyama Nasıl Yapılır?

Bantla Dekoratif Duvar Boyama

Maskeleme bandı ile duvar boyama için şu adımları uygulayabilirsiniz:

  • Duvar yüzeyinde toz kalırsa bant duvara tam yapışmayabilir. Bu yüzden önce duvarlarınızı nemli bir bezle silin. Eğer duvarda leke varsa deterjanlı bir bezle duvarı köpükleyin ve durulayın. 
  • Duvarda çivi boşluğu gibi delikler varsa buralara duvar macunu uygulayın. Macun uyguladıktan sonra da duvarda pürüz olmaması için zımparayla bu bölgeyi düzleştirin. Zımparalama sonrası oluşan ince tozu da nemli bir bez yardımıyla silin. Macun tam olarak kuruduktan sonra boyamaya geçin. 
  • Duvar kuruduktan sonra maskeleme bandını yapıştırmaya başlayabilirsiniz. 
  • İstediğiniz şekli uygularken yamuk bir görüntü oluşmaması için bandı keserek yani bölümler halinde yapıştırın. Bandı bir sonraki parçanın üzerine gelecek şekilde yapıştırın. Eğer iki bandı uç uca yapıştırırsanız arada ince bir çizgi halinde boşluk kalır ve kötü görünebilir.
  • Bantlama işlemini yaptıktan sonra arada kalan şekilleri rulo fırçayla boyayın. İlk kat kuruduktan sonra ikinci katı da boyayın. Duvar boyamanın püf noktaları için Evinizi Yenileyin: Duvar Nasıl Boyanır? yazımıza göz atabilirsiniz.
  • Boyama işlemi bittikten sonra duvar henüz kurumadan maskeleme bandını çıkarın. Böylece maskeleme bandını yeni boyayı sökme riskini de en aza indirebilirsiniz. Eğer maskeleme bandına yapışmış bir boya parçası varsa bandı sökmeden önce maket bıçağıyla bant kenarına hafif bir çizik atın.

Maskeleme bantlarını tamamen söktüğünüzde duvarınız yepyeni bir görünüme kavuşacak. Duvarınıza hangi deseni uygulayacağınızdan emin değilseniz şimdi de bantla duvar boyama teknikleri birlikte keşfedelim.

Geometrik Duvar Boyama Nasıl Yapılır?

Geometrik Duvar Boyama

Geometrik şekillerle duvarlarınıza karakteristik bir görünüm verebilir, mobilya seçiminizde de bu formların yer almasına özen göstererek şık bir tasarım yapabilirsiniz. Bunun için koltuk ya da büfe gibi büyük mobilyaları yenilemenize de gerek yok. Örneğin altıgenlerden oluşan bir duvar boyasıyla eşleşmesi için altıgen sehpa, arı kovanı gibi görünen raflar ya da altıgen aynalar tercih edebilirsiniz. 

Özellikle modern stili seviyorsanız geometrik desenlerle evinizde bu tarzı yakalayabilirsiniz. Duvarlarınızda modern bir hava estirdikten sonra odanın geri kalanında yapabileceğiniz yenilikleri öğrenmek için Bugünü Yaşamayı Sevenlere: Modern Dekorasyon Nedir, Nasıl Uygulanır? yazımızı okuyabilirsiniz. Duvarda farklı desenler çizmeye göre hata payı oldukça düşük olan geometrik duvar boyama için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • İlk olarak duvarınıza uygulamak istediğiniz geometrik şekle karar verin. Şekillerin birbiriyle uyumlu olması için tek bir geometrik şekli seçmenizi öneririz. Üçgen ve kare diğer geometrik desenlere göre daha kolay uygulanabilen formlar. Ancak duvar boyasında iddialıysanız elbette farklı şekilleri de aynı duvara çizebilirsiniz. 
  • Geometrik duvar boyama tekniği için üçgen örneğinden yola çıkacağız. Siz kendi zevkinize göre bir şekil seçin ve uygulama adımlarını takip edin.
  • Kağıt bantla geometrik duvar boyama için önce duvarı ölçün. Şekil boyutuna da karar vererek duvara kaç şekil sığabileceğini hesaplayın. Bir kağıda bulduğunuz sayı kadar üçgen çizin. Üçgenlerin içlerine boyayacağınız renkleri yazın. Böylece renk uyumunu yakalayabilirsiniz. Bu kağıdı taslağınız olarak kullanıp üçgenlerin boyutuna göre bantlar kesin.
  • Bantları sıkı bir şekilde duvara yapıştırın. Çünkü ister istemez bantların da üzeri boyanabilir. Bant tam yapışmamışsa boya alta geçer.
  • Üçgenlerin içerisini boyayacağınız renkleri seçerek farklı duvar boyaları satın alabilirsiniz. Eğer yalnızca bir odayı boyayacaksanız ve boyanın yeterli olacağından eminseniz kendi karışımınızı da yapabilirsiniz. Bunun için beyaz ve farklı bir renge ihtiyacınız var. Örneğin duvarı kırmızının tonlarına boyayacaksanız önce tüm kırmızı üçgenleri boyayın.
  • Ardından iki ayrı kavanozda karışım yapın. Bir kavanozun içerisine üçte iki oranında beyaz, üçte bir oranında kırmızı, diğer kavanoza üçte bir oranında beyaz, üçte iki oranında kırmızı koyun ve iyice karıştırın. Böylece kırmızının iki açık tonunu daha elde edebilirsiniz. Bu boyalarla da kalan üçgenleri boyayın. 
  • Eğer boyama sırasında kağıttaki şablonu takip etmekte zorlanıyorsanız üçgenlerin içlerine üç ayrı renkte kağıt yapıştırabilirsiniz. Örneğin sarı kağıt bulunan yer koyu kırmızıyla, pembe kağıt bulunan yer açık kırmızıyla, yeşil kağıdın bulunduğu yer de en açık renkle boyanabilir.

Gelelim en heyecanlı kısma: Maskeleme bantlarını sökme. Boya henüz tam kurumadan yavaşça bantları sökün. Rötuş gereken yerlere boya uygulayın. Hepsi bu kadar!

Tüm bu adımları gözünüzde canlandırmakta zorlanıyorsanız da önce aşağıdaki Geometrik Duvar Boyama Nasıl Yapılır? – Duvar Boyama Teknikleri videomuzu seyretmenizi öneriyoruz.

Geometrik şekillerle duvar boyamanın yanı sıra bir de hayal gücünüzü özgürce kullanabileceğiniz kağıt bantla desen yapma tekniği bulunuyor. Bu teknik için istediğiniz şekli yine bant kullanarak duvara uygulamanız yeterli. 

Bantla duvar boyama kadar zevkli bir diğer duvar boyama yöntemi de baskı efekt damgası uygulama. Duvarımı Yarım Saatte Yeniledim: Baskı Efekt Damgası ile Duvar Boyama yazımızı okuyarak evinizi yenilemenin en hızlı yollarından birini keşfedebilirsiniz.