Güneş Almayan Odalar İçin Çözüm: Karanlık Oda Nasıl Aydınlatılır?

Güneş Almayan Ev Nasıl Aydınlatılır

Evinizi çok sevdiğiniz halde evde zaman geçirirken nedensiz bir şekilde sıkıldığınız oluyor mu? Bu durumun sorumlularından biri ev dekorasyonunuz olabilir; bizden söylemesi! Özellikle güneş görmeyen, apartman boşluğuna bakan odalarda yapılan dekorasyon hataları; daha karanlık ve sıkıcı bir alan oluşturmanıza neden olabilir. Peki, karanlık oda nasıl aydınlık gösterilir? Merak etmeyin; güneş görmeyen eve çözümler ve dekorasyon fikirleri önerilerini bu yazıda sıralıyoruz!

Karanlık Odayı Aydınlık Göstermek Neden Önemli?

Eviniz; rahat ettiğiniz, huzur bulduğunuz ve keyifli zaman geçirdiğiniz yaşam alanınız. Fakat düşündüğünüz ve bizim de bahsettiğimiz üzere karanlık ev, sıkıcı bir yaşam alanına neden olabiliyor. Hal böyle olunca evde geçirdiğiniz zamandan hoşnut olmuyorsunuz. Ayrıca karanlığın sabah uyanmakta zorluk yaşamanızla ve hatta depresyonla da doğrudan ilişkisi olduğunu not düşmekte fayda var.

Bunun yanı sıra karanlık ve iyi aydınlatılmamış bir oda, olduğundan daha küçük görünebilir. Bu durum ise tahmin ettiğiniz gibi ferah bir odaya sahip olma konusunda önünüzdeki en büyük engellerden biri! Karanlık odayı aydınlık gösterme konusunda yardımcı olacak öneriler sayesinde ise daha geniş görünen odalara sahip olmak mümkün.

Gün ışığı almayan ve iyi bir şekilde aydınlatılmamış, karanlık bir alan, güvenliğinizi de tehdit edebilir. Çünkü aydınlatmaya gereken özeni göstermemek, ev kazalarının yaşanma ihtimalini artırabilir.

Tüm bu saydığımız dezavantajları yaşamak istemediğinizi ve “Evim güneş görmüyor, ne yapmalıyım?” sorusuna cevap aradığınızı biliyoruz. İşte, karanlık oda dekorasyonu yaparken uygulamanız ve dikkat etmeniz gereken noktalar:

Karanlık Oda Nasıl Aydınlatılır

Mobilyalarınızı Gün Işığını Kesmeyecek Şekilde Konumlandırın

İster apartman boşluğuna bakan oda dekorasyonundan bahsedelim, ister evinizin karşısında inşa edilmiş bir apartman nedeniyle az güneş alan bir odanın dizaynından. Bu yazıyı okuyorsanız evinize çok sınırlı bir şekilde güneş ışığı giriyor demektir. Durum böyleyken güneş ışığını kısıtlamak, alanın aydınlık olmasını engeller. Bu kısıtlamalardan birinin ise mobilyaların odada yanlış bir şekilde konumlandırılması olduğunu söyleyebiliriz.

Özellikle büyük boyutlu mobilyaları pencerelerin önüne ya da yanına konumlandırmak, alana girecek doğal ışık oranını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle vitrin, kitaplık gibi büyük boyutlu mobilyaları mümkün olduğunca pencereden uzakta konumlandırmanız doğru olacaktır.

Güneş Görmeyen Oda Nasıl Aydınlatılır

Açık Renkli İnce Tül ve Perdeleri Tercih Edin

Güneş görmeyen oda nasıl aydınlatılır?” sorusunun cevaplarından biri de tül ve perdelerinizle ilgilidir. Odanıza ne kadar fazla ışık gelirse o kadar iyi, ama kalın ya da koyu renkli tül ve perdeler odaların aydınlık görünmesini engelleyebiliyor. Tam da bu nedenle ince, açık renkli tül ve perdeleri tercih edebilirsiniz.

Odanın Her Noktasını Aydınlattığınıza Emin Olun

Evinize gün ışığı girmiyorsa siz de aydınlık bir alan yaratmak için yapay aydınlatmadan bol bol yardım alacaksınız demektir. Oturma odası, yatak odası ya da antre; hiç fark etmez! Eğer evinizde güneş almayan bir oda varsa aydınlık bir alan oluşturmak, evinizi daha geniş göstermek ve olası ev kazalarının önüne geçebilmek için yaşam alanınızı karanlık bir alan kalmayacak şekilde aydınlatmalısınız. Bunu gerçekleştirebilmek için ise tavan aydınlatmasının yanı sıra lambader, spot, aplik gibi yardımcı aydınlatma çözümlerinden yararlanmalısınız.

  • Özellikle salon, antre, koridor gibi alanlarda spotlar sayesinde mekânı aydınlatabilir ve vurgulamak istediğiniz tablo gibi dekoratif ürünleri, bu aydınlatma seçeneği sayesinde şık bir şekilde dikkat çekici kılabilirsiniz.
  • Abajurlar, yatak odası ile özdeşleşmiş ürünler olmalarına rağmen onlara salon gibi alanlarda yer vermek de dekorasyon trendlerinden biri! Evinizi aydınlık hale getirirken bu dekorasyon modasından yararlanmanızı öneririz.
  • Dekorasyonu tamamlayan aydınlatma seçeneklerinden biri olan lambaderler, dilediğinizde tavan aydınlatmasıyla birlikte ışıklandırma sağlarken dilediğinizde tek olarak kullanılarak loş bir ortam yaratmanızı sağlayabilir.
  • Aplikler özellikle ek aydınlatma ürünü konumlandırmak için yeterli alana sahip olmayan evlerde kurtarıcı!
  • Bunların yanı sıra verimli bir çalışma alanı yaratmak için masa lambası, yatak odanız için ise gece lambası gibi seçenekleri de unutmamak lazım! Zevkinizi yansıtacak seçeneklerin yanı sıra çocuk odaları için de birbirinden renkli alternatifleri Koçtaş’ta bulmanız mümkün.

Evet; aydınlatma ürünleri, karanlık odalar için öneriler arasında en önemli unsurlardan biri. Alanlara uygun aydınlatma ürünü seçimi yapabilmek ve trendlerin evinize sunabileceği şıklıktan yararlanabilmek için “Hangi Odaya Hangisi Olur? 4 Adımda En Doğru Aydınlatma Nasıl Seçilir?” başlıklı yazımıza göz atmanızı öneririz!

Karanlık Oda Dekorasyonu

Duvar Dekorasyonunun Gücünden Yararlanın

Mobilyalarınızı ışığı engellemeyecek şekilde konumlandırdınız, açık renkli ve ince perdeleri tercih ettiniz, aydınlatma ürünlerinden yararlanarak daha aydınlık bir alan yarattınız… Peki, bunlar güneş almayan odaları aydınlatmak için yeterli mi? Cevabımız gayet net: Hayır, değil! Çünkü duvar dekorasyonu bu konuda oldukça önemli bir konu. Örneğin “Karanlık evler hangi renge boyanmalı?” sorusunun cevabı, odada yakalamak istediğiniz ferah ve aydınlık etkiye ulaşmanızı sağlama konusunda oldukça önemli bir rol üstleniyor!

Duvarlarda koyu renk tercih etmek, odanın daha karanlık ve aynı zamanda küçük görünmesine neden olur. Açık renkler ise ışığı yansıtma özellikleri sayesinde odanın daha büyük olduğu algısını oluşturur ve alanı daha geniş gösterebilir. İşte, tam da bu nedenle beyaz, açık gri, açık mavi, ekru gibi renkleri duvar boyası olarak tercih edebilirsiniz. Eğer duvar kâğıdı tercih edecekseniz ya da duvar boyası ile alanı hareketli kılmak istiyorsanız sarıdan yararlanabilirsiniz. Sarı, güneşi anımsattığı için alanı daha aydınlık ve enerjik kılma konusunda bir süper kahraman!

Ampul rengi seçiminin de bu aşamada oldukça önemli olduğunu belirtelim. Gün ışığına yakın sıcak beyaz renkteki ampuller, oturma odalarınız için ideal seçim olabilir. Yatak odaları için ise dinlendirici etkisi olan sarı ışıkları tercih edebilirsiniz. Bu arada elektrik tasarrufu için LED ampul seçiminin olmazsa olmaz olduğunun altını yeri gelmişken çizelim.

Bunun yanı sıra duvarlarınızda yer vereceğiniz aynalar da alanı aydınlık gösterecek püf noktalarından. Işığı ve görüntüyü yansıtan aynalar, alan derinliğini artırarak evinizin daha aydınlık ve ferah görünmesini sağlayabilir.

Karanlık Evler Hangi Renge Boyanmalı

Mobilya Seçiminde Alana Uygun Seçimler Yapın

Karanlık odayı aydınlık gösteren renkleri, duvarların yanı sıra mobilyalarda da tercih etmeniz faydalı olacaktır. Örneğin koltuk takımında açık renkli alternatifleri tercih edebilir, dresuar ya da konsol gibi mobilyalarda açık kahverengi renklerini seçebilirsiniz. Elbette alana hareket katmak için kontrast ve koyu renkleri de kullanmanız gerekiyor. Bu renkleri ise kırlent, tablo, zigon sehpa gibi daha küçük boyutlu ürünlerde tercih edebilirsiniz. Bu arada yeni mobilya almayacaksanız da merak etmeyin; hobi boyaları sayesinde masa, sehpa gibi mobilyalarınızı boyayabilir ve tasarruflu bir şekilde onları yenileyebilirsiniz. Koltuk takımlarınızda ise koltuk örtüleri size yardımcı olmaya hazır!

Karanlık odaların, doğru dekorasyon uygulamaları yapılmadığında, olduklarından daha küçük görünebildiğinden bahsetmiştik. Fakat mobilyalarda kullanılan renklerin yanı sıra mobilya boyutlarının da alanın dar görünmesine neden olabileceğini belirtmeden geçmeyelim. Minimal oda dekorasyonu ise odada daha geniş bir alana sahip olmanızı sağlayabilir. Bunun yanı sıra tercih ettiğiniz mobilyaların da minimal tasarıma uygun olmasının faydalı olacağını not düşelim.

Karanlık Oda Nasıl Aydınlık Gösterillir

Zeminlerde Açık Renkleri Tercih Edin

Seçtiğiniz parke ya da fayans rengi de alanı aydınlatma konusunda oldukça önemli. Beyaz, açık gri, bej gibi renkleri barındıran parke ve seramikleri tercih edebilirsiniz. Zeminden birkaç ton koyu bir kilim ise şık bir alan kurgulamanız konusunda efektif bir adım atmanızı sağlayabilir.

Eğer zeminleriniz koyu renkse ve zeminleri yenilemeyi düşünmüyorsanız bu durumda çare açık renk halı ve kilim kullanımı!

Güneş Görmeyen Eve Çözümler

Dekoratif Ürün Seçiminde, Tercihinizi Işıltıdan Yana Kullanın

Dekoratif ürünlerde hangi renkleri tercih edeceğiniz elbette seçtiğiniz renk paletiyle ilgilidir. Fakat karanlık odalar için alanı aydınlık gösterme seçeneklerinden birinin de dekoratif ürün kullanımıyla ilgili olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Son yıllarda oldukça popüler olan altın, gümüş, bronz, roze altın gibi renklerde üretilmiş metal dekoratif ürünler alana parlaklık katarak amacınıza ulaşmanıza yardımcı olabilir. Metal ürünlerden, dekoratif objelerin yanı sıra aydınlatma ürünlerinde ya da mobilyalarda (örneğin ayakları metal olan orta sehpalar) da yararlanabilirsiniz.

Evinizi aydınlık gösterecek püf noktaları uygulamak ve keyifli yaşam alanları oluşturmak işte bu kadar kolay!